Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου (18/07) ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Σκοπός, η άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα, εκφράζει ενστάσεις, θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.
Συγκεκριμένα, το κράτος- μέλος που δυνητικά εκφράζει ενστάσεις μπορεί να φρενάρει την διαδικασία παραπέμποντας το θέμα στο ευρωπαικό συμβούλιο για συζήτηση αρχικά από τους υπουργούς οικονομικών και εν συνεχεία από τους ηγέτες.
Αυτό σε μεγάλο βαθμό καλύπτει τις ανάγκες της Ολλανδίας και μένει να φανεί το εάν οι χώρες του νότου εκφράσουν δυσαρέσκεια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.
Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.
Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.
Παράλληλα Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός – Ελλάδα: 19 νέα κρούσματα – Πού εντοπίζονται