ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Αν η Τουρκία συνεχίσει επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες»

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Μητσοτάκης
Συντάκτης: Κώστας Λάππας Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Απολύτως ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης των 27.

«Η ΕΕ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας«, τόνισε μιλώντας για την τελική διατύπωση των συμπερασμάτων της Συνόδους Κορυφής, χαρακτηρίζοντάς την «ένα πολύ καλό κείμενο για όλους».

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας – «κάτι που όλοι επιθυμούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός – είναι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας από την Άγκυρα.

Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες – κυρώσεις. «Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται και οι όποιες αποφάσεις εφόσον χρειαστεί αυτές να παρθούν – το απευχόμαστε θέλω να το ξαναπώ – θα παρθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε.

«Διατεθειμένοι να πάμε στη Χάγη»

Θετική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αναφορά στην επανένταξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του», συνέχισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την προσδοκία του «αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

Από την άλλη, υπάρχει και η θετική ατζέντα εφόσον η Άγκυρα ρίξει τους τόνους. Υπάρχει διάθεση για επανεξέταση σημαντικών πτυχών των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας όπως η τελωνειακή ένωση και η διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα θα ήταν ωφελημένη για την επανεκκίνηση των επιστροφών στην Τουρκία.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του και για τις σαφέστατες αναφορές στα ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο, «μια ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας». «Πολύ σημαντική ήταν η αναφορά στο ψήφισμα 550 του ΟΗΕ το οποίο αναφέρεται με σαφήνεια στα ζητήματα που αφορούν την Αμμόχωστο», ανέφερε.

«Το πρώτο κείμενο δεν κάλυπτε τις θέσεις μας»

«Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε δεν κάλυπτε τις θέσεις μας. Ωστόσο, πρόσθεσε, το τελικό κείμενο είναι σαφώς καλύτερο.

Στο ερώτημα αν ενοχλήθηκε από το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι πάντα μια δυναμική διαδικασία επεξεργασίας κειμένων. Αυτή την φορά έγιναν πιο σημαντικές αλλαγές από ότι συνήθως και τόσο εμείς όσο και η Κύπρος πείσαμε τους εταίρους μας ότι αυτές οι αλλαγές ήταν ενδεδειγμένες».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Δεν θέλω να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες για θέματα drafting [σ.σ. πώς άλλαξε το προσχέδιο του κειμένου της συνόδου]. Μπορώ μόνο να σας πω ότι το αρχικό κείμενο δεν κάλυπτε τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου και το τελικό τις καλύπτει».

Μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες οι διερευνητικές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία θα αφορούν αποκλειστικά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

«Αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Ερωτώμενος για μια πιθανή ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία απάντησε ότι αυτό θα οριστεί μέσω των αρμόδιων καναλιών, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το αντικείμενό τους θα ήταν όπως και στους προηγούμενος 60 γύρους, μόνο ο καθορισμός των θαλασσιών ζωνών.

Ανέφερε επίσης ότι δεν έχει δρομολογηθεί κάποια συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκρίνοντας την έναρξη των διερευνητικών.

Τι είπαν οι 27 για τον κορωνοϊό

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για τον κορωνοϊό σήμερα το πρωί για τρείς ώρες, παρόλο που ήταν εκτός προγράμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχει εντονότατη ανησυχία για πολλές χώρες και ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα.

«Ένα ζήτημα είναι τα εμβόλια όπου η ΕΕ έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας. Ένας από αυτούς αφορά τα ταξίδια εντός ΕΕ. Και βέβαια έχουμε στη διάθεσή μας ένα καινούργιο εργαλείο και δεν είναι άλλο από τα αξιόπιστα «rapid» τεστ. Είναι πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα μας. Να το χρησιμοποιήσουμε για να διευκολύνουμε τα ταξίδια».

Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Η Αττική έχει ακόμα υψηλά νούμερα.

«Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να φοράμε υποχρεωτικά μάσκα εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις», είπε.

Τυπική η ανάρτηση του τουρκολιβυκού συμφώνου στον ΟΗΕ

Σε ό,τι αφορά στο Τουρκολιβυκό σύμφωνο και την ανάρτησή του στον ΟΗΕ σημείωσε:

«Η ανάρτηση στον ΟΗΕ είναι μία τυπική διαδικασία. Πρέπει να σας πω ότι ήδη καθυστέρησε 9 μήνες. Είναι μία διαδικασία που συνήθως γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Και ευελπιστώ ότι το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο συνεργασίας, κυρωμένο από δύο νόμιμα και κυρίαρχα κοινοβούλια θα αναρτηθεί στον ΟΗΕ πριν από το τέλος του χρόνου.

Από εκεί και πέρα θεωρώ χρονική σύμπτωση τη χθεσινή ανάρτηση του μνημονίου, ήταν κάτι το οποίο γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε.

Είναι μια καθαρά γραφειοκρατική διαδικαστική ενέργεια. Δεν γίνετε κανένας έλεγχος ούτε καν όπως λέμε έλεγχος σκοπιμότητας – νομιμότητας.

Δεν έγινε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι υποχρεωμένος ο Οργανισμός (Ηνωμένων Εθνών) να αναρτήσει και παραταύτα υπήρχε μία σημαντική καθυστέρηση».

ΠΗΓΗ: megatv.gr

 

Exit mobile version