Μητσοτάκης: «Τα νησιά έχουν ΑΟΖ» – Αυτό τρελαίνει την Τουρκία
Τι είπε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛΗ δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.
«Σε πολλά από αυτά τα οποία είπατε συμφωνώ, γιατί ουσιαστικά συμφωνήσατε ακριβώς με πολλά από αυτά τα οποία κάναμε», τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνοντας ξανά στο βήμα της Ολομέλειας για τη δευτερολογία του, κατά τη συζήτηση κύρωσης των συμφωνιών μεταξύ της χώρας μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ αντίστοιχα.
Αναφερόμενος στη συνέχεια σε σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι με βάση αυτά ουσιαστικά προσδιορίζεται η συμφωνία που έχει έρθει στο Κοινοβούλιο. «Εγείρεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα: εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το ‘παρών’ ως προς την επίσημη θέση του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία».
«Μας κατηγορείτε ότι μιλάμε με δύο γλώσσες. Εσείς μιλάτε με δύο γλώσσες, διότι αυτή τη στιγμή υποκύπτετε στα δικά σας εσωτερικά διλήμματα και στις δικές σας εσωτερικές αντιφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τόνισε επίσης ότι η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εθνικά ωφέλιμη τη συμφωνία με την Αίγυπτο, συνυπολογίζοντας πως στέλνει μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες στην περιοχή, ενώ ακούγονται και φωνές όπως αυτή του τέως υπουργού Εξωτερικών που αμφισβητεί τη συμφωνία την οποία ο ίδιος διαπραγματευόταν. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πλαίσιο της συμφωνίας ήταν πάντοτε το ίδιο και δεν άλλαξε ποτέ», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «θα ήταν καλύτερο η συμφωνία αυτή να είχε υπογραφεί» από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί τότε θα είχε προηγηθεί του Τουρκολυβικού μνημονίου και δεν θα το ακολουθούσε.
Κάλεσε μάλιστα και πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει το βήμα υπέρβασης ώστε να υπάρχει εσωτερική συνέχεια σε όσα λέει αλλά και προκειμένου τουλάχιστον τα τρία μεγάλα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες επιμέρους διαφορές, που η κυβέρνηση έχει καταγράψει, όπως τόνισε.
Μητσοτάκης: Το «παρών» είναι «απών»
Το «παρών» είναι «απών» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε αντιδιαστολή στη στάση που τηρεί το ΚΙΝΑΛ παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του.
Αναφορικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως καλό είναι να θυμόμαστε την ιστορία και το τι ακριβώς έχει γίνει στο παρελθόν.
«Η αλήθεια παραμένει κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης: είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε. Δεν το κάνατε και φαντάζομαι ότι ούτε εδώ προφτάσατε τεσσερισήμισι χρόνια να το κάνετε κι ερχόμαστε εμείς και το κάνουμε», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα να υπερψηφιστεί ο σχετικός νόμος όταν έρθει στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός απατώντας στις επικρίσεις που δέχεται από ολόκληρη την αντιπολίτευση ότι δεν υπάρχει στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής σημείωσε «Δυσκολεύομαι αυτή την κριτική να την αντιληφθώ ιδιαίτερα όταν είναι μία εξωτερική πολιτική η οποία παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα», ενώ χαρακτήρισε «φραστική διολίσθηση» την όποια σύγκριση των ζητημάτων στο Αιγαίο με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Επισήμανε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μη βλέπει κάποιος ότι η Ελλάδα είναι με τους πολλούς. Είναι με τη συμμαχία του Διεθνούς Δικαίου και με τις χώρες εκείνες οι οποίες εκφράζουν τον ίδιο αξιακό κώδικα με μας και η Τουρκία είναι απομονωμένη».
Μητσοτάκης: Η συμφωνία με την Αίγυπτο καταρρίπτει το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας»
«Η αλήθεια είναι άλλη. Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία η οποία υπογράψαμε με την Αίγυπτο καταρρίπτει μια και καλή το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας διότι αποδεικνύει στην πράξη ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Γι αυτό ενοχλείται η Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε: «Άρα πρώτο σκέλος της στρατηγικής μας είναι οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και δεύτερο σκέλος είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων».
Συνέχισε λέγοντας ότι τρίτος άξονας ως προς τις συζητήσεις μας με την Τουρκία είναι ότι «είμαστε διατεθειμένοι να ξανασυζητήσουμε με την Τουρκία και να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών από κει που σταμάτησαν το 2016, άρα για το ένα και μοναδικό ζήτημα το οποίο μας απασχολεί και είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και προσέθεσε: «Και ναι, αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη. Αυτό είναι μία θέση η οποία εκφράζει σήμερα την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων».
Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ουδέποτε αρνήθηκε την καλοπροαίρετη κριτική αλλά τόνισε την ανάγκη να έχουμε μια αίσθηση της κρισιμότητας της συγκυρίας.
«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπου η χώρα κάνει ένα τολμηρό βήμα, ένα άλμα στο μέλλον τουλάχιστον σε σχέση με το πώς αντιλαμβανόταν την εξωτερική της πολιτική όλ΄ αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι είναι χρέος και καθήκον όσο το δυνατόν περισσότερων κομμάτων να ψηφίσουν τις δύο συμφωνίες που έρχονται προς κύρωση».
Στον επίλογό του έκανε αναφορά σε επισήμανση του Γιάνη Βαρουφάκη περί της ιδέας μιας πολυμερούς διαπραγμάτευσης, η οποία όπως είπε σκοντάφτει πάνω στο πολύ μεγάλο πρόβλημα, στο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κρατική οντότητα, η οποία θα μπορούσε να συμμετέχει σε αυτό το σχήμα.
Δείτε την ομιλία:
ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ