ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει νόμο για να βγει αυτοδύναμος!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα από την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προβεί σε αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προβεί σε αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.
Συντάκτης: Κώστας Παπαδόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Μπορεί η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχουν επαναλάβει πολλές φορές την πρόθεσή της να εξαντλήσει την 4ετία, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται και οι συνέπειες που προκαλεί σε όλες τις χώρες του πλανήτη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) είναι πιθανό να δρομολογήσει εξελίξεις.

Άλλωστε πρόσφατα διαβάσατε στο Sportime ότι δεν αποκλείεται να έχουμε εκλογές ακόμη και τον Μάιο, κατόπιν εισηγήσεων του επιτελείου της Κυβέρνησης.

Παράλληλα όπως αναφέρει δημοσίευμα στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και η δημοσιογράφος Ελένη Ευαγγελοδήμου ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες ετοιμάζουν ένα σχέδιο αλλαγών στο εκλογικό σύστημα «προκειμένου να διορθωθεί ένα λάθος προς αποφυγή της αστάθειας στον τόπο σε ταραγμένες εποχές»».

Μάλιστα φαίνεται πως  έχει το σχέδιο αυτό έχει ήδη καταρτισθεί και προβλέπει κλιμακωτό μπόνους επιπλέον δέκα εδρών για το πρώτο κόμμα σε συνδυασμό με την «ψαλίδα» από το δεύτερο κόμμα.

Η βασική πρόταση αφορά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, την ισχυροποίηση της πρώτης δύναμης μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός έξτρα πριμ εδρών, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την ποσοστιαία απόσταση μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος.

Και αυτό ώστε ο πρώτος της κάλπης να μη χρειάζεται ποσοστά της τάξης του 40%, αλλά να υπάρχει αυτόματη πριμοδότησή του σε συνάρτηση και με τη διαφορά του από τον δεύτερο, ακόμα και σε χαμηλότερα ποσοστά.

Οι υποστηρικτές αυτού του σχεδίου ζητούν «προσαρμογή στα νέα δεδομένα», όσο και αν και οι περισσότεροι περιμένουν ότι μια δημόσια συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση απειλεί να σηκώσει επιπλέον πολιτικές εντάσεις. Πέρα από τη βασική πίεση για ενίσχυση στο μπόνους από τη στιγμή που θα προκύπτει μεγάλη διαφορά (8-10 μονάδων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, υπάρχουν εδώ και καιρό υποστηρικτές και άλλης πρότασης.

Λένε συγκεκριμένα ότι ανεξαρτήτως του αν θα προσμετράται η «ψαλίδα» των δύο πρώτων, μπορεί να χαμηλώσει ο πήχης της αυτοδυναμίας μέσα από μια άλλη τροποποίηση. Με βάση τον ψηφισμένο νόμο της ΝΔ για το κλιμακωτό μπόνους, η πρώτη δύναμη που πετυχαίνει ποσοστό άνω του 25% παίρνει μπόνους 20 έδρες και για κάθε 0,5 ποσοστιαία μονάδα κερδίζει άλλη μία έδρα (μέχρι τις 50 έδρες σε ποσοστό 40% και άνω).

Κατά τις βασικές εισηγήσεις για τη νέα νομοθετική αλλαγή, πρέπει να μειωθεί η πρόβλεψη του 0,5% για την επιπλέον έδρα, στο 0,4% ή λιγότερο, ώστε το όριο για την επίτευξη αυτοδυναμίας να μην υπερβαίνει την περιοχή του 36,5%.

Με τον ισχύοντα νόμο αναμένεται να απαιτηθεί περίπου 38%, ανάλογα βέβαια και με το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων τα οποία δεν θα πιάσουν το μίνιμουμ 3% για την είσοδό τους στη Βουλή.




Exit mobile version