ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Ευρωπαϊκό μέτωπο κόντρα στην Τουρκία – Έτοιμη για κυρώσεις η Ε.Ε.

Τα συμπεράσματα των 27 ΥπΕξ της ΕΕ που συναντήθηκαν ατύπως, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατέγραψαν τη συναίνεση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ταχεία καταγραφή των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν υποχωρήσει από τις παράνομες ενέργειές της στα ύδατα Ελλάδος και...

Τουρκία
Τουρκία
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τα συμπεράσματα των 27 ΥπΕξ της ΕΕ που συναντήθηκαν ατύπως, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατέγραψαν τη συναίνεση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ταχεία καταγραφή των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν υποχωρήσει από τις παράνομες ενέργειές της στα ύδατα Ελλάδος και Κύπρου.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί και δεν δεχθεί τις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει, όπως επιτάσσει η μεταπολεμική παράδοση στη χώρα, κάθε πιθανότητα διαλόγου πριν επιλέξει την ευθεία αντιπαράθεση, τότε οι κυρώσεις ενδέχεται να επεκταθούν και να περιλάβουν την απαγόρευση ταξιδιών σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα από την Τουρκία, σε ευρωπαϊκό έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: F 16: Aπό άσκηση το βίντεο των Τούρκων με την αερομαχία;

Οι κυρώσεις που σκέφτεται να επιβάλει η ΕΕ κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν δεχτεί το τελεσίγραφο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι εξής:

Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες και απαγόρευση ελλιμενισμού τους σε ευρωπαϊκούς λιμένες .

Συγκεκριμένες και στοχευόμενες κυρώσεις σε πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή και εισαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα

Απαγόρευση δανεισμού σε τουρκικές βιομηχανίες, επιχειρήσεις και ενδεχομένως και σε φυσικά πρόσωπα της Τουρκίας από ευρωπαϊκές τράπεζες.

Πιθανότητα μείωσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που εκταμιεύονται προς την Τουρκία

Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία χαιρέτησαν τις ανακοινώσεις του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει ότι η «Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων» και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη να εκφράζει την, κατ’αρχην, συναίνεση της Λευκωσίας.

Ως οικοδεσπότης της άτυπης αυτής συνάντησης των 27 Ευρωπαίων ΥπΕξ η οποία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι σχεδόν κανείς τους δεν φοράει γραβάτα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έκανε μια παρόμοια δήλωση και περιέγραψε τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ως «περισσότερο από τεταμένη».

Ταυτόχρονα, ο πολιτικός του SPD τόνισε ότι η λύση στη σύγκρουση πρέπει να είναι ο διάλογος. «Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία και η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αυτό και να αποφύγει τις προκλήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάας.

Σύμφωνα με ανώτατες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να αφήσουν τις όποιες αποφάσεις στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν στη διήμερη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η ΕΕ φαίνεται να προτείνει το καρότο μιας νέας συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, δείχνοντας το μαστίγιο για την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version