Οruc Reis: Έπλεε εντός την ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή σε διεθνή ύδατα;
Η απάντηση στο ερώτημα, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου είναι «και τα δύο». Δηλαδή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έπλεε και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε διεθνή ύδατα.
Πώς γίνεται αυτό;
Νομικά υφαλοκρηπίδα είναι ο βυθός και ο ορυκτός πλούτος που βρίσκεται στο υπέδαφος. Πρόκειται για το τμήμα το οποίο αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα.
Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30-45ο. Τα ύδατα όμως της περιοχής αυτής είναι διεθνή, δηλαδή μπορεί να κυκλοφορεί κάθε πλοίο αβλαβώς.
Τώρα που μπλέκει η κατάσταση.
Το Oruc Reis, νομικά πάντα, θα κάνει (ή έκανε) παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας εάν κάνει έρευνες. Δηλαδή ρίξει (ή έριξε) καλώδια και κάνει έρευνες.
Αυτά περί νομικών.
Αυτό προφανώς και επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
«Ο πρωθυπουργός είπε ότι το Oruc Reis βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα», αυτό ανέφερε η ανακοίνωση του MεΡΑ 25, μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιάνη Βαρουφάκη.