ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο του διπλωματικού φιάσκου Μητσοτάκη με τον Ρ. Σούνακ: Η διαφωνία για τα Γλυπτά ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Το ξαφνικό «άδειασμα» του Σούνακ στον Μητσοτάκη, δείχνει διαφωνίες μιας κρυφής ατζέντας - Η «περίεργη» δήλωση Γεραπετρίτη

Το ξαφνικό «άδειασμα» του Σούνακ στον Μητσοτάκη, δείχνει διαφωνίες μιας κρυφής ατζέντας - Η «περίεργη» δήλωση Γεραπετρίτη.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Θύελλα συζητήσεων έχει ξεσηκώσει το διπλωματικό φιάσκο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και η προσβλητική συμπεριφορά του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ που τελευταία στιγμή αποφάσισε να αγνοήσει επιδεικτικά τον Έλληνα πρωθυπουργό, αν και είχαν κανονισμένο τετ α τετ.

Υποτίθεται ότι η ενόχληση του Σούνακ προέκυψε από τις ευθείες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ωστόσο φαίνεται ότι αυτή η διαφωνία είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» στο ξαφνικό «πάγωμα» των ελληνοβρετανικών σχέσεων, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρχαν και άλλα θέματα που ενόχλησαν τον Σούνακ, σχετιζόμενα με την κρυφή ατζέντα των διπλωματικών επαφών.

Αν και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του απέδωσε την απρεπή συμπεριφορά του Σούνακ αποκλειστικά στη διαφωνία του για την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα, μια εξαιρετικά «περίεργη» δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη ήρθε να υπονοήσει ότι υπήρξαν άλλα θέματα στο παρασκήνιο που προκάλεσαν τη διπλωματική «σύγκρουση».

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που πήγε μαζί με τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε:

«Σχετικά με την ακύρωση της συνάντησης δεν μπορώ να πω ότι η ακύρωση προήλθε λόγω των ερωτήσεων για τα Γλυπτά. Επομένως δεν μπορώ να σχολιάσω σε αυτό».

Και συνέχισε λέγοντας:

«Αυτό που μπορώ να πως είναι ότι είναι θέμα αρχών να συζητάμε Δεν ήταν το ένα και μοναδικό θέμα που ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε. Είχαμε ισχυρή ατζέντα και συζητήσαμε με αρκετούς ανθρώπους».

Εδώ προκαλούνται σοβαρά ερωτήματα, για το ποια ήταν αυτή η «ισχυρή ατζέντα» και τι περιλάμβανε, εν αγνοία του ελληνικού λαού. Και γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Παύλος Μαρινάκης, αλλά ακόμα και η Ντάουνινγκ Στριτ εμφάνισαν ότι όλη η «φασαρία» έγινε μόνο και μόνο για τα Γλυπτά, ενώ δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα;

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε πρώτα σε θερμό κλίμα τον αρχηγό της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, φαίνεται να ενόχλησε τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να περάσει το επικοινωνιακό μήνυμα ότι σε αντίθεση με τον Στάρμερ, εκείνος παραμένει «ανένδοτος» στην μη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Εκπρόσωπος του Σούνακ ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν με… νόμιμο τρόπο και νομίμως βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου δεν έχει πρόσθεση να αλλάξει τον νόμο που απαγορεύει να φύγουν οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Φιάσκο Μητσοτάκη που παρουσιάζεται σαν… επιτυχία

Για το διπλωματικό φιάσκο, βαριές ευθύνες φέρει βέβαια και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού εδώ και καιρό επενδύει σε επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» εσωτερικής κατανάλωσης για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ είχε φτάσει ακόμα και να υπονοήσει μυστικά deal, προτάσεις για ανταλλαγές και εμπορευματοποίηση των αρχαιοτήτων, μέσω μιας κρυφής συμφωνίας με το Βρετανικό που ήταν στα σκαριά, αλλά με το διπλωματικό φιάσκο φαίνεται πλέον να ναυάγησε.

Οι επικοινωνιακές «κορώνες» του Έλληνα Πρωθυπουργού, αλλά και η μυστικοπάθεια στις διπλωματικές επαφές για το ζήτημα των Γλυπτών (και όχι μόνο), ήρθε η στιγμή που του γύρισαν μπούμερανγκ, αφού οι επικοινωνιακοί παλικαρισμοί του Μητσοτάκη – έφεραν το επικοινωνιακό «άδειασμα» του Σούνακ, πάντα για χάρη των εντυπώσεων. Μπορεί στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός να «παίζει» χωρίς αντίπαλο, αλλά στο διπλωματικό επίπεδο κανένας δεν σου χαρίζεται.

Σίγουρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είχε μεγάλη δυσαρέσκεια εάν ο Ρίσι Σούνακ επισκεπτόταν για πρώτη φορά την Ελλάδα, και πήγαινε πρώτα να συναντήσει τον… Στέφανο Κασσελάκη. Οπωσδήποτε αυτό ήταν ένα διπλωματικό «φάουλ» εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού, που όμως δεν φτάνει να εξηγήσει τα πάντα.

Γεωστρατηγικές «καραμπόλες»

Η ακύρωση του ραντεβού Σούνακ – Μητσοτάκη ενδεχομένως σχετίζεται και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αφού τα γεωστρατηγικά σχέδια των ευρωατλαντικών δυνάμεων δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τη συμπόρευση Αγγλίας – Τουρκίας, ειδικά μετά τη σύναψη αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το Λονδίνο βρίσκεται σε συζητήσεις με την Άγκυρα για πιθανή πώληση μεταχειρισμένων Eurofighter στην Τουρκία, κάτι που δυναμιτίζει τις ευαίσθητες ισορροπίες που προσπαθεί να κρατήσει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και στρέφεται ευθέως κατά του αμερικανικού εμπάργκο για πώληση F-16 στην Τουρκία. Σε αυτήν την κόντρα έρχεται να προστεθεί και η προσπάθεια που καταβάλλεται από ΗΠΑ και Γαλλία στο να περιοριστεί η Βρετανική παρουσία και επιρροή στην Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση, το παρασκήνιο αυτού του διπλωματικού επεισοδίου είναι «φορτωμένο» με υπόγειες «καραμπόλες» που γίνονται ερήμην του ελληνικού λαού, ενώ το Μαξίμου προβάλλει ότι ο Μητσοτάκης έγινε διπλωματικός… Μεγαλέξανδρος…

Exit mobile version