Βρούτσης: «Άδικη η κριτική για την τηλεκατάρτιση» – Πότε θα καταβληθεί το επίδομα
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε άδικη την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για το πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης που τελικά καταργήθηκε. Μιλώντας για το σκεπτικό πίσω από το πρόγραμμα των voucher, ο κ. Βρούτσης δήλωσε: «αποφασίσαμε, να τιμήσουμε αυτόν τον χώρο (σ.σ των έξι επιστημονικών κλάδων) με 600 ευρώ για έναν μήνα και να...Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε άδικη την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για το πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης που τελικά καταργήθηκε.
Μιλώντας για το σκεπτικό πίσω από το πρόγραμμα των voucher, ο κ. Βρούτσης δήλωσε: «αποφασίσαμε, να τιμήσουμε αυτόν τον χώρο (σ.σ των έξι επιστημονικών κλάδων) με 600 ευρώ για έναν μήνα και να δώσουμε και ένα επιπλέον προνόμιο της τηλεκατάρτισης». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το υπουργείο άκουσε τις διαμαρτυρίες, λέγοντας ωστόσο ότι υπήρχαν και φωνές υπέρ της τηλεκατάρτισης «σε χώρους οι οποίοι μπορούν να εμπλουτίσουν για κάποιους τις δεξιότητές τους», και έκανε λόγο για «συντριπτική συμμετοχή» περίπου 165.000 επιστημόνων.
Όπως είπε ο υπουργός, το πρόγραμμα δεν αποσύρθηκε επειδή προέκυψε θέμα νομιμότητας αλλά για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. «Δεν έχουμε τον χρόνο να ασχοληθούμε αυτή την στιγμή για να υπερασπιζόμαστε κάτι που αμφισβητείται από μία μερίδα, αποσύρουμε το πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης και μένει η ενίσχυση των 600 ευρώ», εξήγησε, ξεκαθαρίζοντας πως η λίστα με τα 399 πιστοποιημένα Κέντρα Κατάρτισης δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας και όλα έγιναν «με απόλυτα διαφανή και τυπικό τρόπο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας για άνοιγμα δικαστηρίων – υποθηκοφυλακείων: «Γιατί όχι πρώτα τα κουρεία;»
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε και το νομικό πλαίσιο ήταν πανομοιότυπο με αυτό που υπήρχε και πριν. «Ό,τι καθόρισε τα προγράμματα των 200 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε η κα Αχτσιόγλου, ο κ. Χαρίτσης, η κα Αντωνοπούλου», η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε κατά γράμμα, όπως προβλέπεται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τόνισε δε πως ο τρόπος με τον οποίο γίνεται, δεν αφήνει περιθώριο αυθαιρεσίας.
Ερωτηθείς για τα όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, πως ενώ η πρόσκληση για τα ΚΕΚ έμεινε ανοικτή για τρεις ημέρες, έξι ΚΕΚ κατέθεσαν εκπαιδευτικό υλικό για δέκα ειδικότητες, χιλιάδων σελίδων, αλλά και το κατά πόσο όλα έγιναν νόμιμα, ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Ούτε μύγα στο σπαθί μας δεν πέφτει και για αυτό ακούσαμε τις διαμαρτυρίες που αφορούσαν τα ποιοτικά στοιχεία της διαδικασίας».
Σχετικά με τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία συνεργάτης του γραφείου του σχετίζεται με κέντρα κατάρτισης, ο κ. Βρούτσης το διέψευσε κατηγορηματικά:
«Δεν υπάρχει άνθρωπος του γραφείου που να έχει σχέση άμεση ή έμμεση με τους φορείς κατάρτισης». Ο ίδιος έκανε λόγο για δημιουργία ψεμάτων και πρόσθεσε:«Δεν μπορώ να βγαίνω να διαψεύδω δημοσιεύματα που συνεχώς αναπαράγονται». «Δεν τα αμαυρώνουμε και μην τα ισοπεδώνουμε όλα […] εμείς δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά διότι κινηθήκαμε σε απειροελάχιστο χρόνο – όπως σε όλες μας οι ενέργειες, νομοθετούμε σε «χρόνο μηδέν», το πρόγραμμα αποσύρθηκε και έμειναν μόνο τα 600 ευρώ».
Πρόσθεσε δε ότι πως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προσδώσει ένα επιπλέον στοιχείο καλλιέργειας δεξιοτήτων στον επιστημονικό κόσμο.
Για το σκεπτικό πίσω από τα Voucher, είπε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν «χρονοβόρες διαδικασίες 5-6 μηνών», και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία «γέφυρα» διαμέσου του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στους ευρωπαϊκούς πόρους, «για να μην χάσει το Δημόσιο ούτε ένα ευρώ» και τα χρήματα τα συγκεκριμένα να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πότε θα καταβληθεί το επίδομα
Σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα καταβολής του επιδόματος, ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα, εκτιμώντας πως τα λεφτά θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Όσοι έχουν ήδη λάβει την προκαταβολή των 400 ευρώ, θα λάβουν και τα υπόλοιπα 200.