Πόρτο Ράφτη: Τον δάγκωσε θαλάσσια χελώνα
Πόρτο Ράφτη: Τον… μπελά τους έχουν βρει λουόμενοι και καταστηματάρχες της περιοχής από θαλάσσια χελώνα η οποία επιτίθεται σε παραθεριστές. Ήδη έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, με πιο πρόσφατο χθες το μεσημέρι, απ’ όπου και η φωτογραφία. Χθες, λουόμενος δέχτηκε επίθεση από την θαλάσσια χελώνα ενώ έκανε μπάνιο, με την χελώνα να τον...Πόρτο Ράφτη: Τον… μπελά τους έχουν βρει λουόμενοι και καταστηματάρχες της περιοχής από θαλάσσια χελώνα η οποία επιτίθεται σε παραθεριστές.
Ήδη έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, με πιο πρόσφατο χθες το μεσημέρι, απ’ όπου και η φωτογραφία.
Χθες, λουόμενος δέχτηκε επίθεση από την θαλάσσια χελώνα ενώ έκανε μπάνιο, με την χελώνα να τον δαγκώνει στον δεξί γλουτό. Σύμφωνα με ειδικούς η χελώνα (πιθανώς να είναι ζευγάρι) πρέπει να έχει συνηθίσει να ταΐζεται από κατοίκους της περιοχής έτσι όταν πλησιάζει κάποιον λουόμενο εκδηλώνει αντίστοιχη συμπεριφορά που έχει και στην φύση, αναζητώντας την τροφή της.
Κάτοικοι και παραθεριστές της περιοχής κάνουν λόγο για πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Και το Σάββατο η ίδια θαλάσσια χελώνα δάγκωσε παραθεριστή, ο οποίος κατέληξε στο Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Σίγουρα πρόκειται για ένα ασυνήθιστο πρόβλημα για το οποίο όμως κατά μεγάλο βαθμό ευθύνονται οι άνθρωποι που ταΐζουν το άγριο ζώο.
Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και πέρσι, όπου η θαλάσσια χελώνα, μήκους 70 εκατοστών, πάλι είχε επιτεθεί σε λουόμενους.
Τότε ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ είχε προβεί σε ανακοίνωση η οποία περιλάμβανε συστάσεις αναφορικά με τα περιστατικά επιθέσεων θαλάσσιων χελωνών στις θαλάσσιες περιοχές Πόρτο Ράφτη και Παλαιά Φώκαια, Αττικής.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ανέφερε πως «η παροχή τροφής σε άγρια ζώα επηρεάζει τόσο την υγεία τους όσο και τη συμπεριφορά τους και αποτελεί σημαντική όχληση για τα προστατευόμενα ζώα. Με τέτοιου είδους πρακτικές, οι θαλάσσιες χελώνες συσχετίζουν την ανθρώπινη παρουσία με τροφή. Αυτό το γεγονός τις οδηγεί στο να εξοικειώνονται και να πλησιάζουν τους ανθρώπους με σκοπό την αναζήτηση τροφής, εκδηλώνοντας έτσι την αντίστοιχη συμπεριφορά που έχουν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής τους τροφοληψίας στη φύση».