EXTRATIME

Πως έτρωγαν τα μακαρόνια οι πλούσιοι του 17ου αιώνα; Καμία σχέση με αυτά που ξέρουμε σήμερα, σάλτσες κλπ

Τα μακαρόνια του 17ου αιώνα δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που τρώμε σήμερα. Ήταν πολυτελές φαγητό των πλουσίων
Πως έτρωγαν τα μακαρόνια οι πλούσιοι του 17ου αιώνα; Καμία σχέση με αυτά που ξέρουμε σήμερα, σάλτσες κλπ

Σήμερα, η εικόνα ενός αχνιστού πιάτου μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα είναι τόσο συνυφασμένη με την ιταλική κουζίνα που μοιάζει διαχρονική. Όμως, αν επιστρέψουμε στον 17ο και 18ο αιώνα, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τα μακαρόνια δεν ήταν φαγητό των φτωχών, αλλά πολυτέλεια των ευγενών και των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων, και οι τρόποι που τα κατανάλωναν δεν θυμίζουν σε τίποτα το σήμερα. Σάλτσες με βάση την ντομάτα δεν υπήρχαν, ενώ η γεύση τους ήταν συχνά γλυκιά, με ζάχαρη, κανέλα και μέλι να αποτελούν βασικά υλικά στην παρασκευή τους.

Την εποχή εκείνη, τα ζυμαρικά φτιάχνονταν κυρίως στο χέρι και η παραγωγή τους απαιτούσε χρόνο και τεχνική. Η μαζική παραγωγή δεν είχε αναπτυχθεί ακόμα, και αυτό τα καθιστούσε προσιτά μόνο στις εύπορες τάξεις. Στις αυλές των ευγενών, οι σεφ ετοίμαζαν περίτεχνα πιάτα με μακαρόνια, χρησιμοποιώντας ακριβά υλικά όπως σαφράν, αμύγδαλα και σπάνια μπαχαρικά. Αντί να βράζονται και να σερβίρονται με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα, συχνά ψήνονταν σε πίτες ή αναμειγνύονταν με κρέμες και τυριά που έδιναν μια τελείως διαφορετική υφή και γεύση.

Η ζάχαρη ήταν ένα βασικό στοιχείο στις γεύσεις της εποχής. Πριν το κύμα της γαλλικής γαστρονομικής επανάστασης που εισήγαγε τις πιο αυστηρές διακρίσεις ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό, τα περισσότερα φαγητά συνδύαζαν και τις δύο γεύσεις. Πολλά πιάτα περιείχαν γλυκά και αλμυρά συστατικά μαζί, και τα ζυμαρικά δεν αποτελούσαν εξαίρεση. Τα μακαρόνια συχνά μαγειρεύονταν με σάλτσες βασισμένες στο μέλι ή σε γλυκό κρασί, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που σήμερα θα έμοιαζε περισσότερο με επιδόρπιο παρά με κυρίως πιάτο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ντομάτα, που σήμερα κυριαρχεί στις σάλτσες των ζυμαρικών, ήταν ακόμα μια άγνωστη ή τουλάχιστον μη αποδεκτή γεύση στην ευρωπαϊκή κουζίνα. Αν και είχε φτάσει στην Ευρώπη από την Αμερική τον 16ο αιώνα, θεωρούνταν ύποπτη και μη βρώσιμη. Οι πρώτες γραπτές αναφορές σε μακαρόνια με ντομάτα εμφανίζονται μόλις στα τέλη του 18ου αιώνα, και ακόμα και τότε, η εξάπλωσή τους ήταν αργή. Οι Ιταλοί χρειάστηκαν σχεδόν έναν αιώνα για να την ενσωματώσουν στην καθημερινή τους διατροφή, και μέχρι τότε, τα μακαρόνια καταναλώνονταν με τρόπο που σήμερα θα φαινόταν εξωπραγματικός.

Αυτό που άλλαξε τα δεδομένα ήταν η εκβιομηχάνιση της παραγωγής των ζυμαρικών. Στη Νάπολη, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, η χρήση μηχανών για την παρασκευή ζυμαρικών τα έκανε φθηνότερα και πιο προσιτά στα λαϊκά στρώματα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η κατανάλωση των ζυμαρικών απομακρύνθηκε από τις αριστοκρατικές κουζίνες και έγινε καθημερινή συνήθεια για τον μέσο Ιταλό. Όμως, μέχρι να επικρατήσει το μοντέλο που γνωρίζουμε σήμερα, τα μακαρόνια πέρασαν από μια μακρά φάση όπου ήταν πιο κοντά σε επιδόρπιο παρά σε κυρίως γεύμα.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία
Κοινωνία: Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Οι χρεώσεις κατανάλωσης παραμένουν - για την ώρα ίδιες - αλλά αυξάνεται το πάγιο ύδρευσης και προστίθεται νέο πάγιο αποχέτευσης

Κοινωνία
ExtraTime: Οι διεισδυτικές «Προσωπογραφίες» του Ηλία Μπουργιώτη

Οι διεισδυτικές «Προσωπογραφίες» του Ηλία Μπουργιώτη

(PHOTOS) Πορτρέτα Ελλήνων και ξένων δημιουργών που έχουν σημαδέψει την πολιτιστική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας.

ExtraTime
Κοινωνία: Αγρότες: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Χριστούγεννα με ανοιχτά μπλόκα

Αγρότες: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Χριστούγεννα με ανοιχτά μπλόκα

Μετά το φιάσκο του ΕΛΓΑ, «σύνθημα» για συνέχιση του αγώνα - Ανοιχτοί δρόμοι τα Χριστούγεννα, αλλά τα τρακτέρ θα παραμείνουν

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυβέρνηση: Παταγώδης αποτυχία στον χειρισμό του μεταναστευτικού – 46.000 άτομα εισήλθαν παράνομα το 2025

Κυβέρνηση: Παταγώδης αποτυχία στον χειρισμό του μεταναστευτικού – 46.000 άτομα εισήλθαν παράνομα το 2025

Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. του Λιμενικού, Κωνσταντίνος Καραγάτσος, εξήγησε με στοιχεία το φιάσκο διαχείρισης σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχει πάτο η κοροϊδία – Η ΝΔ διέρρευσε την τοποθέτηση Παπασταύρου ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη!

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχει πάτο η κοροϊδία – Η ΝΔ διέρρευσε την τοποθέτηση Παπασταύρου ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη!

Οι συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ έμαθαν τι είπε ο κ. Παπασταύρου πριν καν τα πει- Η Μιλένα Αποστολάκη κατήγγειλε το απίστευτο περιστατικό

Κοινωνία
ExtraTime: Ένα άγνωστο αντικείμενο από το Διάστημα περνά κοντά από τη Γη και οι επιστήμονες το παρακολουθούν με προσοχή

Ένα άγνωστο αντικείμενο από το Διάστημα περνά κοντά από τη Γη και οι επιστήμονες το παρακολουθούν με προσοχή

Το διαστρικό αντικείμενο 3I ATLAS φτάνει στο πιο κοντινό του πέρασμα από τη Γη και παρακολουθείται στενά.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

Από την «κατήχηση» του διαδικτύου στα σκαλοπάτια της ενορίας - Η Associated Press μιλά για «δεύτερο κύμα» Αμερικανών που γεμίζει τους ναούς

Ελευθέριος Ανδρώνης