EXTRATIME

Πως ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες την ιστορία τους, απο που κατάγονται και τους προγόνους τους

Πριν την εφεύρεση της ιστοριογραφίας, οι Αρχαίοι Έλληνες διατηρούσαν τη μνήμη των προγόνων και των γεγονότων μέσα από έπη, τελετές και θέατρο.
Πως ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες την ιστορία τους, απο που κατάγονται και τους προγόνους τους

Πολύ πριν εφευρεθούν τα σχολικά βιβλία, τα ιστορικά αρχεία ή τα ηλεκτρονικά μέσα, οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ήδη έναν ισχυρό τρόπο να θυμούνται, να μεταδίδουν και να καταλαβαίνουν την ιστορία τους. Η γνώση τους για την καταγωγή, τους προγόνους και τα μεγάλα γεγονότα του παρελθόντος δεν ήταν γραμμένη σε έγγραφα, αλλά ζούσε στα στόματα των ανθρώπων, στις τελετές, στα τραγούδια και στα έπη. Όλα ήταν μέρος μιας ζωντανής, πολιτισμικής μνήμης που περνούσε από γενιά σε γενιά, δημιουργώντας μια ενιαία αφήγηση ταυτότητας. Ο τρόπος που μάθαιναν και κατανοούσαν την ιστορία τους ήταν στενά δεμένος με τη θρησκεία, τη μυθολογία, το θέατρο και τις γιορτές, και δεν ξεχώριζε πάντα η μυθική φαντασία από την ιστορική αλήθεια.

Οι ραψωδοί και οι αοιδοί, όπως ο Όμηρος, έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση και μετάδοση της συλλογικής μνήμης. Δεν ήταν απλώς ποιητές· ήταν ζωντανές βιβλιοθήκες. Μέσα από έπη όπως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, περνούσαν στους ακροατές ιστορίες για τη γενναιότητα, τις καταγωγές, τους πολέμους και τους θεούς. Η Τροία, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας, ο Πάτροκλος και η Ελένη δεν ήταν απλώς ήρωες· ήταν ταυτόχρονα πρότυπα και σημεία αναφοράς για το ποιοι ήταν οι Έλληνες. Οι αφηγήσεις αυτές συχνά αναφέρονταν σε πραγματικούς τόπους και παραδόσεις, αναμειγνύοντας την ιστορική εμπειρία με το μυθικό στοιχείο.

Η γενεαλογία αποτελούσε ένα ακόμη κρίσιμο εργαλείο κατανόησης της καταγωγής. Πολλές πόλεις-κράτη κρατούσαν μνήμες για τους ιδρυτές τους, που συχνά συνδέονταν με θεότητες ή ημίθεους. Οι Σπαρτιάτες, για παράδειγμα, πίστευαν πως κατάγονταν από τον Ηρακλή. Οι Αθηναίοι θεωρούσαν πως ήταν αυτόχθονες, πως γεννήθηκαν από τη γη της Αττικής χωρίς να έχουν έρθει από αλλού. Η καταγωγή δεν ήταν απλώς θέμα υπερηφάνειας· καθόριζε την πολιτική νομιμοποίηση, το ηθικό δικαίωμα εξουσίας και τη σχέση με τους γείτονες.

Η προφορική παράδοση διατηρούνταν επίσης μέσα από το θέατρο. Οι τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη δεν ήταν μόνο έργα τέχνης· λειτουργούσαν ως συλλογικοί καθρέφτες ιστορικής συνείδησης. Ο κόσμος έβλεπε την καταστροφή της Τροίας, τις συνέπειες της Ύβρεως, τον θάνατο των ηρώων και τη μοίρα των γενεών να ξετυλίγονται στη σκηνή, μαθαίνοντας παράλληλα τις ρίζες και τις τραγωδίες του παρελθόντος τους.

Οι εορτές, όπως τα Παναθήναια στην Αθήνα ή τα Καρνεία στη Σπάρτη, ήταν περισσότερο από θρησκευτικές τελετές· ήταν ζωντανές αφηγήσεις. Περιελάμβαναν πομπές, μουσικές, απαγγελίες, αθλητικούς αγώνες και παραστάσεις που επαναλάμβαναν την ιστορία της πόλης, τους θρύλους και τις ηρωικές μορφές. Κάθε γενιά που παρακολουθούσε αυτές τις εορτές μάθαινε ποια είναι, από πού ήρθε και πού ανήκει.

Όσο πλησιάζουμε στην Κλασική και ύστερη Αρχαιότητα, οι Έλληνες αρχίζουν να καταγράφουν ιστορικά γεγονότα με πιο συστηματικό τρόπο. Ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Ξενοφών. Αυτοί δεν ήταν μόνο χρονικογράφοι· ήταν συγγραφείς που προσπαθούσαν να διαχωρίσουν τον μύθο από την πραγματικότητα, να κατανοήσουν τα κίνητρα των ανθρώπων και να δώσουν ερμηνείες για τα γεγονότα. Ο Ηρόδοτος ξεκινάει την “Ιστορίη” του με το ερώτημα γιατί οι Έλληνες και οι Πέρσες οδηγήθηκαν σε πόλεμο, ενώ ο Θουκυδίδης προσπαθεί να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Δεν περιορίζονταν στην καταγραφή, αλλά επιχειρούσαν ανάλυση.

Ακόμα και οι ναοί και τα μνημεία μιλούσαν για την ιστορία. Τα ανάγλυφα στον Παρθενώνα, οι κίονες της Δήλου, οι αγάλματα των θεών και των ηρώων δεν ήταν απλώς διακοσμητικά· ήταν αφηγήσεις σε πέτρα. Ένας Αθηναίος δεν χρειαζόταν βιβλία· η πόλη του ήταν γεμάτη με σύμβολα της ιστορίας του.

Η ιστορία για τους Αρχαίους Έλληνες δεν ήταν κάτι ξένο ή απόμακρο. Ήταν ένα σώμα ζωντανών μύθων, πρακτικών, τελετών και πολιτισμικών αφηγήσεων που τους έδινε ταυτότητα, κατεύθυνση και συνοχή. Μέσα από τη σύνθεση μύθου και ιστορίας, προφορικής παράδοσης και συλλογικής μνήμης, κατάφερναν να ξέρουν ποιοι είναι, από πού προέρχονται και πού πηγαίνουν, σε έναν κόσμο γεμάτο θεούς, ήρωες και ανθρώπινη μοίρα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Εορτολόγιο Πέμπτη 27 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Πέμπτη 27 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Πέμπτη 27 Μαρτίου η εκκλησία μας τιμά, μεταξύ άλλων την μνήμη της Αγίας Ματρώνας της Θεσσαλονίκης.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Πέμπτη 27 Μαρτίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Πέμπτη 27 Μαρτίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Πέμπτη 27 Μαρτίου!

Μεταδόσεις
ExtraTime: Η Ελληνίδα πριγκίπισσα που παντρεύτηκε τον ξάδερφό της αλλα κατέληξε σε αποτυχία

Η Ελληνίδα πριγκίπισσα που παντρεύτηκε τον ξάδερφό της αλλα κατέληξε σε αποτυχία

Η Ελένη της Ελλάδας, η πριγκίπισσα που παντρεύτηκε τον δεύτερο ξάδερφό της, Κάρολο της Ρουμανίας

ExtraTime
Media: Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρουν τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων για την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025.

Media
ExtraTime: Αυτό θα πει διεθνής καριέρα. Στο Αλίκη στο ναυτικό αλλά και στο Fun in Acapulco με τον Elvis Presley και την Ursula Andress

Αυτό θα πει διεθνής καριέρα. Στο Αλίκη στο ναυτικό αλλά και στο Fun in Acapulco με τον Elvis Presley και την Ursula Andress

Η κινηματογραφική καριέρα των Αδελφών Κατσάμπα είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες συνδυασμούς της ελληνικής μουσικής σκηνής με τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Οι δύο αδελφοί, Γιάννης και Γιώργος Κατσάμπας, μπήκαν στο προσκήνιο του ελληνικού θεάματος στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν εμφανίστηκαν στην ταινία “Αλίκη στο Ναυτικό”. Αυτός ο ρόλος έδωσε στους Κατσάμπα την ευκαιρία...

ExtraTime
ExtraTime: Το τερμάτισε ο μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ, τι σκέφτηκε για να βγάλει λεφτά και από αυτούς που δεν τους άρεσε ο Έλβις

Το τερμάτισε ο μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ, τι σκέφτηκε για να βγάλει λεφτά και από αυτούς που δεν τους άρεσε ο Έλβις

Ο Τόμι Μπάερντ, μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ έφτασε το μάρκετινγκ σε άλλο επίπεδο

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί κάποιοι κακοποιοί είναι ντυμένοι σαν λατέρνα με ένα σωρό κοσμήματα; Είναι πρακτικός ο λόγος

Γιατί κάποιοι κακοποιοί είναι ντυμένοι σαν λατέρνα με ένα σωρό κοσμήματα; Είναι πρακτικός ο λόγος

Οι κακοποιοί συχνά φορούν κοσμήματα ως στρατηγική

ExtraTime
ExtraTime: Τι έκαναν οι Αρχαίοι Άγγλοι όταν οι Αρχαίοι Έλληνες δίδασκαν μαθηματικά και φιλοσοφία;

Τι έκαναν οι Αρχαίοι Άγγλοι όταν οι Αρχαίοι Έλληνες δίδασκαν μαθηματικά και φιλοσοφία;

Η επίδραση των Αρχαίων Ελλήνων στην Αγγλία υπήρξε σταδιακή και αργή

ExtraTime
ExtraTime: Σα να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε μετά το πασίγνωστο τραγούδι

Σα να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε μετά το πασίγνωστο τραγούδι

Το 2011, το "Somebody That I Used to Know" έκανε τον Gotye παγκόσμιο φαινόμενο.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Συνθήματα της ΣΜΥΝ: Όποιος τιμωρήσει αυτά τα παιδιά, ας μετακομίσει μια ώρα αρχύτερα στην Τουρκία να υπηρετεί τον «εφέντη» του

Συνθήματα της ΣΜΥΝ: Όποιος τιμωρήσει αυτά τα παιδιά, ας μετακομίσει μια ώρα αρχύτερα στην Τουρκία να υπηρετεί τον «εφέντη» του

Κάτω τα χέρια από το μέλλον της Ελλάδας! - Έπαθαν αλλεργία με τον πατριωτικό ενθουσιασμό της ΣΜΥΝ, οι τουρκόφιλοι και οι υμνητές των pride

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Στίβος μπορεί να έχασε την Αττικιουζέλογλου, η Ελλάδα βρήκε όμως μια σπουδαία φωνή

Ο Στίβος μπορεί να έχασε την Αττικιουζέλογλου, η Ελλάδα βρήκε όμως μια σπουδαία φωνή

Η ιστορία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, από την Αλεξάνδρεια στην Αθήνα

ExtraTime
ExtraTime: Που χρησιμεύει αυτός ο μαύρος κύλινδρος στα καλώδιά σου;

Που χρησιμεύει αυτός ο μαύρος κύλινδρος στα καλώδιά σου;

Η φερριτική χάντρα είναι το μικρό φίλτρο που προστατεύει τις συσκευές σου

ExtraTime
ExtraTime: Θα θέλαμε μια εξήγηση, γιατί η Γαλλία έχει τόσες πολλές πλατείες, πιο πολλές και από την Ηλιούπολη

Θα θέλαμε μια εξήγηση, γιατί η Γαλλία έχει τόσες πολλές πλατείες, πιο πολλές και από την Ηλιούπολη

Στη Γαλλία, κάθε πλατεία είναι κυκλική, καλλιτεχνική και αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής καθημερινότητας.

ExtraTime
ExtraTime: Αν το κάνεις σήμερα είναι σίγουρα προσβολή, πριν πολλά χρόνια όμως έπρεπε αλλιώς μπορεί να μην έτρωγες

Αν το κάνεις σήμερα είναι σίγουρα προσβολή, πριν πολλά χρόνια όμως έπρεπε αλλιώς μπορεί να μην έτρωγες

Πριν αιώνες, το να πας σε δείπνο χωρίς τη δική σου cadena σήμαινε ότι μπορεί να μην έτρωγες.

ExtraTime
ExtraTime: Ήταν ο νέος Elvis Presley αλλά τα κατέστρεψε όλα όταν παντρεύτηκε την 13χρονη ξαδέρφη του

Ήταν ο νέος Elvis Presley αλλά τα κατέστρεψε όλα όταν παντρεύτηκε την 13χρονη ξαδέρφη του

Ο Jerry Lee Lewis ήταν στην κορυφή του rock ‘n’ roll μέχρι που παντρεύτηκε την 13χρονη ξαδέρφη του ενώ ήταν ακόμα παντρεμένος

ExtraTime
ExtraTime: Είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες γάτες;

Είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες γάτες;

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν αγαπούσαν τις γάτες όπως οι Αιγύπτιοι. Χρειάστηκαν αιώνες και ρωμαϊκή επιρροή για να βρουν τελικά θέση στα ελληνικά σπίτια.

ExtraTime
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης – Μεταναστευτικό: «Θυμήθηκε» τη σκληρή γραμμή στις επιστροφές λαθρομεταναστών μετά από 6 χρόνια

Κυριάκος Μητσοτάκης – Μεταναστευτικό: «Θυμήθηκε» τη σκληρή γραμμή στις επιστροφές λαθρομεταναστών μετά από 6 χρόνια

Αφού επί των ημερών του «βούλιαξε» η χώρα από παράνομες εισόδους, τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει μια «μαγική εικόνα»

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Με το «έτσι θέλω» η Αδειλίνη αφαίρεσε την υπόθεση από τη μάνα του Βασίλη Καλογήρου – Αδικαιολόγητη κίνηση με τεράστια ερωτηματικά!

Τέμπη: Με το «έτσι θέλω» η Αδειλίνη αφαίρεσε την υπόθεση από τη μάνα του Βασίλη Καλογήρου – Αδικαιολόγητη κίνηση με τεράστια ερωτηματικά!

Τέμπη: Μια μέρα μετά τη θεσμική συνάντηση της Σοφίας Αποστολάκη με δικηγόρους θυμάτων, η Γ.Αδειλίνη την έδιωξε από την υπόθεση!

Κοινωνία