EXTRATIME

Πώς την πάτησε έτσι ο Αριστοτέλης με τα χέλια;

Ο Αριστοτέλης κοίταξε τα χέλια και είπε ότι ξεπηδούν από τη λάσπη. Δεν ήξερε ότι κρύβουν ένα μυστικό ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων.
Πώς την πάτησε έτσι ο Αριστοτέλης με τα χέλια;

Φαντάσου έναν άνθρωπο με μυαλό που άλλαξε τον κόσμο, έναν φιλόσοφο που έβαλε τα θεμέλια της επιστήμης, να στέκεται μπροστά σε έναν βάλτο, να κοιτάζει τα χέλια και να ξύνει το κεφάλι του. Ο Αριστοτέλης, ο αρχαίος Έλληνας που έγραψε για τα πάντα, από τις ψυχές μέχρι τα αστέρια, έπεσε σε μια από τις πιο απίθανες παγίδες της φύσης. Περπατώντας στις όχθες ποταμών, παρατηρώντας αυτά τα γλιστερά πλάσματα να ξεγλιστρούν μέσα στη λάσπη, έφτασε σε ένα συμπέρασμα που σήμερα μας κάνει να γελάμε: τα χέλια, έλεγε, δεν γεννιούνται από γονείς. Δεν έχουν αυγά, δεν ζευγαρώνουν—απλώς ξεπηδούν από τη γη, σαν να τα φτιάχνει η ίδια η λάσπη με κάποιο μυστήριο τρόπο.

Η ιδέα δεν ήρθε από το πουθενά. Ο Αριστοτέλης δεν ήταν κάποιος που πετούσε θεωρίες στον αέρα χωρίς να κοιτάξει. Πέρασε χρόνια σκύβοντας πάνω από ζώα, τεμαχίζοντά τα, παρατηρώντας κάθε λεπτομέρεια που μπορούσε να δει με τα μάτια του. Όταν έφτασε στα χέλια, όμως, η φύση του έπαιξε ένα σκληρό παιχνίδι. Δεν έβρισκε τίποτα που να μοιάζει με όργανα αναπαραγωγής, ούτε αυγά, ούτε μικρά χελάκια να κολυμπούν γύρω τους. Και δεν ήταν μόνο αυτός—κανείς στην εποχή του δεν είχε δει τα χέλια να κάνουν κάτι που να θυμίζει ζευγάρωμα. Έτσι, έγραψε στο έργο του, το Ιστορία των Ζώων, ότι αυτά τα πλάσματα γεννιούνται από τη γη, μια διαδικασία που ονόμαζε αυθόρμητη γένεση. Ήταν σίγουρος ότι η λάσπη, ζεσταμένη από τον ήλιο και ανακατεμένη με νερό, είχε τη δύναμη να φτιάχνει ζωή από το τίποτα.

Αυτό που δεν ήξερε ο Αριστοτέλης—και πώς να το ξέρει;—είναι ότι τα χέλια κρύβουν ένα από τα πιο τρελά μυστικά της φύσης. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις λασπώδεις όχθες της Ελλάδας, στη μέση του Ατλαντικού, υπάρχει ένα μέρος που λέγεται Σαργασσό Θάλασσα. Εκεί, κάτω από τα κύματα, τα χέλια κάνουν το αδιανόητο: ταξιδεύουν από ποτάμια και λίμνες όλης της Ευρώπης, διασχίζουν ωκεανούς, για να γεννήσουν τα μικρά τους. Τα μωρά τους, μικροσκοπικά και διάφανα σαν γυαλί, επιπλέουν πίσω με τα ρεύματα, μεγαλώνουν κρυφά και ξαναγυρίζουν στα νερά που ο Αριστοτέλης παρατηρούσε. Αυτό το ταξίδι, τόσο τεράστιο και τόσο καλά κρυμμένο, δεν υπήρχε τρόπος να το πιάσει το βλέμμα του, όσο κοφτερό κι αν ήταν.

Η θεωρία του δεν έμεινε απλώς μια παράξενη ιδέα στην αρχαιότητα. Για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι την πίστευαν. Φυσιοδίφες, λόγιοι, ακόμα και ψαράδες έλεγαν ότι τα χέλια είναι παιδιά της λάσπης, επειδή ο Αριστοτέλης το είχε πει. Και γιατί να τον αμφισβητήσουν; Ήταν ο άνθρωπος που είχε εξηγήσει τον κόσμο με τρόπο που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει. Όμως, η αλήθεια άρχισε να ξετυλίγεται πολύ αργότερα, όταν ένας Δανός επιστήμονας, ο Γιοχάνες Σμιντ, πέρασε δεκαετίες ψάχνοντας τη θάλασσα. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ανακάλυψε τα μικροσκοπικά larvae των χελιών στη Σαργασσό Θάλασσα, αποδεικνύοντας ότι ο Αριστοτέλης είχε πέσει τελείως έξω. Τα χέλια δεν ήταν θαύματα της λάσπης—ήταν ταξιδιώτες του ωκεανού, με μια ζωή πιο απίστευτη κι από παραμύθι.

Το πιο συναρπαστικό κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι πώς ένας άνθρωπος σαν τον Αριστοτέλη, με τόση δίψα για γνώση, έπεσε σε μια τόσο παράξενη παρεξήγηση. Δεν είχε τηλέσκοπια, δεν είχε χάρτες του Ατλαντικού, δεν είχε καν τρόπο να δει πέρα από την επιφάνεια του νερού. Κι όμως, η αποτυχία του μας δείχνει κάτι μαγικό: ακόμα και οι μεγαλύτεροι νόες μπορούν να χαθούν μπροστά στα μυστήρια της φύσης. Τα χέλια, με την κρυφή τους ζωή, τον ξεγέλασαν, και η ιστορία τους έμεινε σαν ένα παράξενο κεφάλαιο στη μεγάλη του περιπέτεια να καταλάβει τον κόσμο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Βρίσκεται στη Ρώμη αλλά δεν ανήκει στην Ιταλία. Ο ναός με την εικόνα που πιστεύουν ότι έσωσε τη Ρώμη

Βρίσκεται στη Ρώμη αλλά δεν ανήκει στην Ιταλία. Ο ναός με την εικόνα που πιστεύουν ότι έσωσε τη Ρώμη

Ανάμεσα στα μνημεία της Ρώμης, η Σάντα Μαρία Ματζόρε ξεχωρίζει. Ένας ναός που ανήκει στο Βατικανό και φιλοξενεί την εικόνα που έσωσε τη Ρώμη.

ExtraTime
ExtraTime: Έφτιαξε δική του εταιρεία για να κάνει τις ταινίες που ήθελε. Τον κατέστρεψαν οικονομικά, του πήραν μέχρι και το σπίτι

Έφτιαξε δική του εταιρεία για να κάνει τις ταινίες που ήθελε. Τον κατέστρεψαν οικονομικά, του πήραν μέχρι και το σπίτι

Ήθελε να γυρίζει τις ταινίες όπως τις ονειρευόταν. Η απόφασή του κόστισε στον Θανάση Βέγγο μια ολόκληρη περιουσία – και στο τέλος το ίδιο του το σπίτι.

ExtraTime
ExtraTime: Πώς η Πρωτομαγιά έγινε εργαλείο προπαγάνδας στον Ψυχρό Πόλεμο

Πώς η Πρωτομαγιά έγινε εργαλείο προπαγάνδας στον Ψυχρό Πόλεμο

Στον Ψυχρό Πόλεμο, η Πρωτομαγιά έγινε κάτι πολύ μεγαλύτερο από γιορτή των εργατών: μετατράπηκε σε όπλο προπαγάνδας που χώρισε τον κόσμο στα δύο.

ExtraTime
ExtraTime: Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού κάποτε το χρησιμοποιούσαν για καραντίνα

Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού κάποτε το χρησιμοποιούσαν για καραντίνα

Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού Κόλπου, τα Τριζόνια, κρύβει μια άγνωστη ιστορία: κάποτε χρησίμευε ως λοιμοκαθαρτήριο για την καραντίνα ταξιδιωτών.

ExtraTime
ExtraTime: Ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής, τυφλώθηκε από μια μπάλα, αλλά κατέκτησε τον κόσμο με τη φωνή του

Ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής, τυφλώθηκε από μια μπάλα, αλλά κατέκτησε τον κόσμο με τη φωνή του

Σε ηλικία 12 ετών τυφλώθηκε από ένα ατύχημα στο ποδόσφαιρο

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί όλα τα βήματα του μπαλέτου έχουν γαλλικά ονόματα ακόμα και στη Ρωσία και στην Αμερική;

Γιατί όλα τα βήματα του μπαλέτου έχουν γαλλικά ονόματα ακόμα και στη Ρωσία και στην Αμερική;

Από τη βασιλική αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ΄ μέχρι τις σκηνές της Μόσχας και της Νέας Υόρκης, τα βήματα του μπαλέτου μιλάνε ακόμα... γαλλικά.

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί ο Βενιζέλος πρότεινε για Νόμπελ τον Κεμάλ Ατατούρκ

Γιατί ο Βενιζέλος πρότεινε για Νόμπελ τον Κεμάλ Ατατούρκ

Το 1934, ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρότεινε για Νόμπελ τον Κεμάλ Ατατούρκ. Τι τον οδήγησε σε αυτή την αναπάντεχη απόφαση που σόκαρε Ελλάδα και Τουρκία;

ExtraTime
Ατζέντα: Εορτολόγιο Δευτέρα 28 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Δευτέρα 28 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Δευτέρα 28 Απριλίου η εκκλησία μεταξύ άλλων τιμά και γιορτάζει τη μνήμη των Αγίων Εννέα Μαρτύρων.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 28 Απριλίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 28 Απριλίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 28 Απριλίου!

Μεταδόσεις