Πως βγήκε το γλυκό Αρμενοβιλ και τι σημανει το ονομα του;
Από τα σαλόνια του Παρισιού στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, το Αρμενοβίλ διένυσε μια εκπληκτική διαδρομή
Ένα γλυκό με ιστορία που ταξιδεύει από τα σαλόνια του Παρισιού έως τη Θεσσαλονίκη. Το Αρμενοβίλ, ένα ημιπαγωμένο επιδόρπιο με πλούσια κρέμα, μαρέγκες και καραμελωμένα αμύγδαλα, κουβαλά θρύλους στην καταγωγή και τη διαδρομή του.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, την εποχή της Μπελ Επόκ, ένας Γάλλος σεφ στο ξακουστό Pavillon d’Armenonville του Παρισιού φέρεται να επινόησε αυτό το εκλεπτυσμένο γλύκισμα. Συνδύασε βελούδινη κρέμα παρφέ με τραγανή μαρέγκα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και σάλτσα σοκολάτας, δημιουργώντας ένα επιδόρπιο τόσο φίνο που πήρε το όνομα του ίδιου του κομψού αυτού χώρου. Δεν άργησε να γοητεύσει την υψηλή κοινωνία του Παρισιού.
Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Γάλλοι στρατιώτες στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα σύστησαν το Αρμενοβίλ στους ντόπιους. Λίγο αργότερα, μετά το 1922, πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη με εμπειρίες γαλλικής ζαχαροπλαστικής εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη και διέδωσαν το γλυκό στη νέα τους πατρίδα.
Μέχρι τη δεκαετία του 1950, το Αρμενοβίλ είχε ριζώσει για τα καλά στη θεσσαλονικιώτικη ζαχαροπλαστική. Ζαχαροπλαστεία όπως το ιστορικό Φλόκα το σέρβιραν στο κέντρο, και οι οικογένειες το απολάμβαναν ως κυριακάτικο κέρασμα. Στην Αθήνα παρέμενε σχεδόν άγνωστο, όμως στη Θεσσαλονίκη έγινε σύμβολο της κοσμοπολίτικης αύρας της πόλης. Ήταν ένα φίνο, νοσταλγικό γλυκό – κειμήλιο μιας άλλης, πιο εκλεπτυσμένης εποχής.
Το Αρμενοβίλ είναι ουσιαστικά ένα παγωμένο παρφέ, κάτι μεταξύ παγωτού και τούρτας. Η βάση του είναι μια παγωμένη μους κρέμας, εμπλουτισμένη με θρυμματισμένες μαρέγκες που την κρατούν αφράτη, τραγανό αμύγδαλο κροκάν για έξτρα υφή και από πάνω πικρή σος σοκολάτας. Κάθε κουταλιά συνδυάζει την κρύα βελούδινη κρέμα, τη μαστιχωτή μαρέγκα, το καραμελωμένο αμύγδαλο και τη βαθιά γεύση σοκολάτας.
Παρά τη φαινομενικά «αρμενική» χροιά του ονόματος, η ονομασία προέρχεται από το γαλλικό Armenonville, επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή του καταγωγή.
Με τα χρόνια, πιο σύγχρονα και εύκολα γλυκά έγιναν πιο δημοφιλή, και το Αρμενοβίλ σχεδόν ξεχάστηκε προς τα τέλη του 20ού αιώνα. Κάποιοι νοσταλγικοί ζαχαροπλάστες όμως διατήρησαν ζωντανή τη μνήμη του. Σήμερα έχει έρθει η αναβίωση: νέα ζαχαροπλαστεία στη Θεσσαλονίκη αφιερωμένα στο Αρμενοβίλ και δημιουργικοί σεφ ξαναφέρνουν αυτό το κλασικό γλυκό στο προσκήνιο, κάνοντάς το και πάλι διάσημο πέρα από το παλιό του κοινό. Το Αρμενοβίλ απολαμβάνει μια δεύτερη νιότη, μαγεύει ξανά το κοινό με τη ρετρό γοητεία του και επιβεβαιώνει τη θέση του στην ιστορία των επιδορπίων.