EXTRATIME

Πούλαγε λεμονάδες και καρπούζια στα φανάρια γιατί δεν του έφτανε το χαρτζιλίκι, σήμερα είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της Ελλάδας

Από τις φτωχογειτονιές και τα καρπούζια στο καρότσι, στην κορυφή της τουρκικής εξουσίας.
Πούλαγε λεμονάδες και καρπούζια στα φανάρια γιατί δεν του έφτανε το χαρτζιλίκι, σήμερα είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της Ελλάδας

Μέσα στο πολύβουο Καράκιοϊ της δεκαετίας του ’60, ένα παιδί με μακριά σκισμένα παντελόνια και καπέλο για τον ήλιο κουβαλούσε με τα χέρια του ένα καρότσι γεμάτο καρπούζια. Περνούσε ανάμεσα σε φορτηγά, γαϊδούρια, μικροπωλητές και ψαράδες. Με δυνατή φωνή φώναζε “karpuz, buz gibi karpuz!” προσπαθώντας να πουλήσει όσο περισσότερο μπορούσε πριν πέσει ο ήλιος. Το ίδιο παιδί, μερικά χρόνια μετά, πουλούσε και λεμονάδες στα φανάρια, πάντα με ένα χαμόγελο και ένα πείσμα που έκανε εντύπωση. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν γεννήθηκε με προνόμια. Αντιθέτως, το ξεκίνημά του ήταν σκληρό, φτωχικό και γεμάτο αγώνα. Και αυτή ακριβώς η παιδική του εμπειρία καθόρισε το πολιτικό του ένστικτο.

Ο πατέρας του, Αχμέτ Ερντογάν, ήταν αξιωματικός του λιμενικού και άνθρωπος αυστηρός, θρήσκος και πειθαρχημένος. Μεγάλωσε τα παιδιά του με το “τίποτα δεν σου χαρίζεται”. Ο μικρός Ρετζέπ δεν λάμβανε χαρτζιλίκι παρά μόνο όταν δούλευε. Για να πάει σχολείο, περπατούσε χιλιόμετρα και πολλές φορές πεινούσε. Η φτώχεια, όμως, δεν του έκλεισε το στόμα. Ήταν από μικρός εκρηκτικός, με έντονη αίσθηση δικαίου, αλλά και την ικανότητα να επιβάλλεται με τη φωνή του. Έπαιζε ποδόσφαιρο, ήταν καλός με την μπάλα, και μάλιστα για ένα διάστημα ονειρευόταν καριέρα ως επαγγελματίας παίκτης.

Η πραγματική του διαδρομή όμως ήταν αλλού. Μέσα από τις ισλαμικές νεολαίες που τον μύησαν στον πολιτικό λόγο και την ρητορική, ο Ερντογάν άρχισε να ξεχωρίζει. Ήταν χαρισματικός, με ένστικτο λαϊκιστή και λόγο που μπορούσε να συγκινήσει ακόμη και τον πιο δύσπιστο ακροατή. Στην Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του ’80, όπου το πολιτικό Ισλάμ άρχισε να ανεβαίνει, ο Ερντογάν έγινε πρόσωπο-κλειδί. Εξελέγη δήμαρχος Κωνσταντινούπολης το 1994 και εφάρμοσε πολιτικές που τον έκαναν δημοφιλή στις φτωχογειτονιές, μειώνοντας τη διαφθορά, ρυθμίζοντας τα απορρίμματα, δίνοντας πόσιμο νερό και επενδύοντας σε βασικές υποδομές.

Το 2001 ίδρυσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και μετέτρεψε την τουρκική πολιτική σκηνή σε προσωπική του αρένα. Το προφίλ του “παιδιού του λαού” παρέμεινε κεντρικό στη ρητορική του. Η φράση “εγώ ήρθα από το τίποτα” έγινε σημαία του. Ο Ερντογάν δεν ξεχνά ότι πουλούσε καρπούζια, το επαναλαμβάνει ο ίδιος συχνά, όχι μόνο σαν ανάμνηση, αλλά σαν απόδειξη ότι κανείς δεν μπορεί να του μιλήσει για φτώχεια. Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του απέναντι σε μια μεσαία τάξη που αισθάνεται παραμελημένη και αόρατη.

Αυτό το παιδί του δρόμου είναι σήμερα ο απόλυτος κυρίαρχος της Τουρκίας. Κανείς Τούρκος ηγέτης μετά τον Ατατούρκ δεν συγκέντρωσε τόσο εξουσία. Με μια σειρά μεταρρυθμίσεων και συνταγματικών αλλαγών, μετατράπηκε από πρωθυπουργός σε πανίσχυρος πρόεδρος. Οι ελευθερίες περιορίστηκαν, οι αντίπαλοι φυλακίστηκαν ή εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο, τα ΜΜΕ ελέγχονται, αλλά εκείνος δηλώνει πως όλα γίνονται για τη “θέληση του λαού”. Η χώρα άλλαξε πρόσωπο, και μαζί της άλλαξε και η γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής.

Για την Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι τα τελευταία είκοσι χρόνια ο μόνιμος πονοκέφαλος. Από τις δηλώσεις για τη Λωζάνη και τα σύνορα, μέχρι τις απειλές στο Αιγαίο, τις έρευνες υδρογονανθράκων και το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, οι κινήσεις του δείχνουν έναν ηγέτη που δεν διστάζει να προκαλέσει. Η στρατηγική του είναι ξεκάθαρη: θέλει η Τουρκία να είναι υπερδύναμη, να παίζει με δικούς της όρους, και να μην λογοδοτεί στη Δύση. Και αυτό κάνει μεθοδικά, βήμα βήμα, σαν εκείνο το παιδί που κάποτε πούλαγε λεμονάδες, χωρίς να ξεχνά ποτέ ότι ο κόσμος δεν σου χαρίζεται – πρέπει να τον διεκδικήσεις.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: «Γιέ μου»: Η τραγική ιστορία που κρύβει το κλασικό τραγούδι

«Γιέ μου»: Η τραγική ιστορία που κρύβει το κλασικό τραγούδι

«Είσαι είκοσι χρονών κι όμως γερνάς…»

ExtraTime
ExtraTime: Ένα καθηλωτικό video με τον Σταμάτη Κόκοτα σε στιγμές πρόβας

Ένα καθηλωτικό video με τον Σταμάτη Κόκοτα σε στιγμές πρόβας

Ο πηγαίος ερμηνευτής γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1937 και έφυγε τη 1 Οκτωβρίου 2022.

ExtraTime
Ατζέντα: Εορτολόγιο Κυριακή 23 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Κυριακή 23 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Κυριακή 23 Μαρτίου η εκκλησία τιμά και γιορτάζει, μεταξύ άλλων, τη μνήμη του Αγίου Νίκων του Ιερομάρτυρα και των 199 μαθητών του.

Ατζέντα
Ποδόσφαιρο: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 23 Μαρτίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 23 Μαρτίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 23 Μαρτίου!

Ποδόσφαιρο
Μεταδόσεις: Σκωτία – Ελλάδα: Το κανάλι μετάδοσης του αγώνα – Ποιος περιγράφει

Σκωτία – Ελλάδα: Το κανάλι μετάδοσης του αγώνα – Ποιος περιγράφει

Το κανάλι και η περιγραφή του αγώνα Σκωτία - Ελλάδα.

Μεταδόσεις
Κοινωνία: Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκίνησε η υποβολή τους στο Taxisnet – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκίνησε η υποβολή τους στο Taxisnet – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΑΑΔΕ: Ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο Taxisnet – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάσχα με εισαγόμενα αρνιά! – Δεν επαρκούν τα ντόπια λόγω ευλογίας και πανώλης – Η τιμή το κιλό

Πάσχα με εισαγόμενα αρνιά! – Δεν επαρκούν τα ντόπια λόγω ευλογίας και πανώλης – Η τιμή το κιλό

Ούτε στο 50% των αναγκών της ελληνικής αγοράς για το Πάσχα είναι πιθανό να μην φτάσει η διαθεσιμότητα σε αρνιά και γενικότερα αμνοερίφια σύμφωνα με τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Συνεπώς η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης αναμένεται να γίνει σε μεγάλο ποσοστό και με εισαγόμενα αρνιά. Τα εισαγόμενα θα πρέπει να σφαχτούν σε άλλες χώρες, είτε στην...

Κοινωνία
Media: Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρουν τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων για την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025.

Media
ExtraTime: Ο άνθρωπος που εμπιστεύεσαι παντρεύτηκε την ιερόδουλη που πήγε να τον δολοφονήσει

Ο άνθρωπος που εμπιστεύεσαι παντρεύτηκε την ιερόδουλη που πήγε να τον δολοφονήσει

Όταν η ζωή του John McAfee άγγιξε τα όρια της παράνοιας, εκείνος διάλεξε να εμπιστευτεί τη γυναίκα που στάλθηκε να τον σκοτώσει.

ExtraTime
ExtraTime: Ο απόλυτος Γιουγκοσλάβος καλλιτέχνης γιορτάζει σήμερα

Ο απόλυτος Γιουγκοσλάβος καλλιτέχνης γιορτάζει σήμερα

Τον αγαπάμε και τον πολυτραγουδάμε στην Ελλάδα.

ExtraTime
Κοινωνία: Συντάξεις Απριλίου 2025: Έρχονται οι πληρωμές – Νωρίτερα αυτό το μήνα!

Συντάξεις Απριλίου 2025: Έρχονται οι πληρωμές – Νωρίτερα αυτό το μήνα!

Πότε θα δείτε χρήματα στους λογαριασμούς σας!

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλλαγή ώρας: Έφτασε η ώρα – Μην το ξεχάσετε!

Αλλαγή ώρας: Έφτασε η ώρα – Μην το ξεχάσετε!

Πότε θα γίνει η αλλαγή ώρας φέτος;

Κοινωνία
Ατζέντα: Εορτολόγιο Σάββατο 22 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Σάββατο 22 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Σάββατο 22 Μαρτίου η εκκλησία τιμά και γιορτάζει, μεταξύ άλλων, τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου Ιερομάρτυρα Πρεσβυτέρου Άγκυρας

Ατζέντα
ExtraTime: Γιατί αντί για ου βάζανε παλιά ο με κερατάκια;

Γιατί αντί για ου βάζανε παλιά ο με κερατάκια;

Αν έχετε παρατηρήσει παλιές αφίσες και επιγραφές, ίσως έχετε δει το "ου" να γράφεται ως "ο" με "κερατάκια".

ExtraTime
ExtraTime: Η πιο διάσημη καταιγίδα που δεν έχει σταματήσει εδώ και πάνω απο 350 χρόνια

Η πιο διάσημη καταιγίδα που δεν έχει σταματήσει εδώ και πάνω απο 350 χρόνια

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα είναι η πιο διάσημη καταιγίδα του Ηλιακού Συστήματος.

ExtraTime
ExtraTime: Πόσο μεγάλη ήταν η κιβωτός του Νώε; Το ύψος, το μήκος και το πλάτος της

Πόσο μεγάλη ήταν η κιβωτός του Νώε; Το ύψος, το μήκος και το πλάτος της

Η κιβωτός του Νώε είχε μήκος μεγαλύτερο από ένα Boeing 747.

ExtraTime
Media: Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρουν τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων για το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025.

Media
ExtraTime: Μπανάνα στο καράβι δεν ήταν ποτέ καλή ιδέα

Μπανάνα στο καράβι δεν ήταν ποτέ καλή ιδέα

Από δηλητηριώδεις αράχνες μέχρι μηδενικές ψαριές, οι μπανάνες θεωρούνται γρουσουζιά στα πλοία εδώ και αιώνες

ExtraTime