EXTRATIME

Προσπάθησαν να αλλάξουν σε Τιπάρηνος το όνομα πασίγνωστου Ελληνικού νησιού, αλλά δεν κράτησε πολύ

Γιατί ονομάστηκε Τιπάρηνος ένα απο ταπιο γνωστά και όμορφα νησιά της Ελλάδας;

τιπαρηνος
Συντάκτης: Γρηγόρης Κεντητός Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Οι Σπέτσες, ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά του Αργοσαρωνικού, έχουν μια ιδιαίτερη ιστορία, που περιλαμβάνει την προσπάθεια αλλαγής του ονόματός τους. Για λίγα χρόνια τον 19ο αιώνα, το νησί ονομάστηκε “Τιπάρηνος”, αλλά αυτή η αλλαγή δεν έγινε ποτέ αποδεκτή και σύντομα εγκαταλείφθηκε.

Το όνομα “Τιπάρηνος” αποδόθηκε στις Σπέτσες το 1834 από την Αντιβασιλεία του Όθωνα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να δοθούν αρχαιοελληνικά ονόματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η επιλογή βασίστηκε σε αναφορές του Ρωμαίου ιστορικού Πλίνιου του Πρεσβύτερου, ο οποίος έκανε λόγο για ένα νησί με αυτό το όνομα. Ωστόσο, η ταύτιση αυτή ήταν λανθασμένη, καθώς ο Πλίνιος πιθανότατα αναφερόταν στην Ύδρα. Παρ’ όλα αυτά, το “Τιπάρηνος” χρησιμοποιήθηκε προσωρινά ως η νέα ονομασία του νησιού.

Οι Σπέτσες είχαν ήδη αποκτήσει το όνομά τους από την Ενετική περίοδο, όταν οι Βενετοί τις ονόμασαν “Isola di Spezie” (Νησί των Αρωμάτων), λόγω της πλούσιας βλάστησης και των αρωματικών φυτών που φύονταν εκεί. Το όνομα αυτό εξελίχθηκε σε “Σπέτσες” και είχε ήδη καθιερωθεί στη συνείδηση των κατοίκων και της ευρύτερης περιοχής όταν έγινε η προσπάθεια αλλαγής.

Η νέα ονομασία δεν υιοθετήθηκε ποτέ από την τοπική κοινωνία, η οποία συνέχισε να αναφέρεται στο νησί με το καθιερωμένο όνομα “Σπέτσες”. Μέσα σε λίγα χρόνια, η χρήση του “Τιπάρηνος” εγκαταλείφθηκε πλήρως, καθώς οι ιστορικές, πολιτιστικές και γεωγραφικές ρίζες του ονόματος “Σπέτσες” ήταν πολύ βαθιές για να αντικατασταθούν.

Σήμερα, το σύντομο πέρασμα από την ονομασία “Τιπάρηνος” αποτελεί μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της πλούσιας ιστορίας των Σπετσών. Το νησί παραμένει διάσημο για τη ναυτική του παράδοση, τη συμβολή του στην Επανάσταση του 1821 και την απαράμιλλη φυσική του ομορφιά, που συνεχίζει να προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Exit mobile version