ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάλος για τη φοροκαταιγίδα Μητσοτάκη που έβαλε στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τους απαγόρευσαν να είναι φτωχοί!

Σε φορολογική «θηλιά» με τεκμαρτό εισόδημα αιχμαλώτισε τους ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είτε βγάζουν αυτά τα χρήματα - είτε όχι!
Σάλος για τη φοροκαταιγίδα Μητσοτάκη που έβαλε στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τους απαγόρευσαν να είναι φτωχοί!

Σάλο έχει προκαλέσει η εξοργιστική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να βάλει στη φορολογική «πρέσα» 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες που η εφορία θα τους επιβάλλει ένα… φανταστικό εισόδημα 10. 920 ευρώ, είτε βγάζουν αυτά τα χρήματα σε έναν χρόνο – είτε όχι!

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα ειπώθηκαν χθες τόσο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη κατά τη διάρκεια της επακόλουθης συνέντευξης Τύπου, καθιερώνεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες ίσο με 14 φορές τον κατώτατο μισθό ή στο ύψος των 10.920 ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Μάλιστα, το ποσό αυτό προσαυξάνεται τόσο στην πάροδο των ετών λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ήτοι ανά τριετία συν 10% με εξαίρεση τα τρία πρώτα χρόνια και έως τρεις τριετίες, αλλά και σε συνάρτηση με τις αμοιβές του προσωπικού που απασχολούν, όπως επίσης και με τον μέσο όρο τζίρο του ΚΑΔ του κλάδου της προηγούμενης χρονιάς.

Ο Κωστής Χατζηδάκης απέδωσε τη φορολογική αφαίμαξη των ελευθεροεπαγγελματιών στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της… κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ αυτές οι αδιανόητες φορολογικές επιβαρύνσεις που θυμίζουν καιρούς μνημονίων, φορτώνονται αποκλειστικά στην πλάτη των μικροεπαγγελματιών με χαμηλά εισοδήματα, την ώρα που οι επιχειρηματικοί κολοσσοί απολαμβάνουν σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αυτό το απαράδεκτο μέτρο ουσιαστικά αντιμετωπίζει ως εξ’ αρχής «ενόχους» τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους απαγορεύει να έχουν ζημία ή ελάχιστα κέρδη σε κάποια χρονιά! Δηλαδή ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πρωτομπαίνουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία μην έχοντας καν πελατολόγιο, θα θεωρούνται ότι έβγαλαν τουλάχιστον 10.920 ευρώ γιατί έτσι αποφάσισε το κράτος! Πρόκειται για ένα οριζόντιο φορομπηχτικό τερατούργημα που a priori χαρακτηρίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως κλάδο φοροφυγάδων.

Αυτό το μέτρο είναι στην ουσία μια ομολογία ανικανότητας της κυβέρνησης να εντοπίσει τους πραγματικούς φοροφυγάδες, με αποτέλεσμα να την «πληρώνουν» όλοι. Τεσσεράμισι χρόνια στην εξουσία δεν ήταν… αρκετά ώστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αξιοποιήσει το οπλοστάσιο των ψηφιακών μέσων που έχει στη διάθεσή της ώστε να ελέγξει τους συστηματικούς φοροφυγάδες, και έτσι στοχοποίησε ολόκληρο τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, επιβάλλοντας κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα.

Και αυτό το φορολογικό έκτρωμα που αδιακρίτως εφαρμόζεται επί δικαίων και αδίκων χαρακτηρίζεται από τον υπουργό Οικονομικών ως «κοινωνική δικαιοσύνη» μόνο και μόνο επειδή «τσεκουρώνονται» τα εισοδήματα όλων με… ισοτιμία!

Ως «τυράκι» προκειμένου να συμμορφωθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με τη φοροκαταιγίδα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, μπήκε η απαλλαγή από το 50% ενός άδικου και ληστρικού χαρατσιού που αποτελεί το τέλος επιτηδεύματος, από το 2024. Δηλαδή «ξηλώνουν» κατά το ήμισυ ένα παράλογο χαράτσι που ισχύει από την εποχή των μνημονίων και οι ελευθεροεπαγγελματίες θα πρέπει να πουν και… «ευχαριστώ» επειδή δεν η κυβέρνηση τους «χαρατσώνει» λίγο… λιγότερο, ενώ θα τους φορολογεί πολύ περισσότερο!

Με αυτήν την πλασματική εικόνα εισοδημάτων, το κράτος του χρόνου θα δημοσιεύσει στοιχεία όπου θα φαίνεται μια… θεαματική αύξηση τους, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά απαγόρευσε στον ελεύθερο επαγγελματία και τον αυτοαπασχολούμενο να έχουν επαγγελματικές αποτυχίες και χαμηλά εισοδήματα! Τους απαγόρευσε δηλαδή να είναι φτωχοί!

Και κάπως έτσι το Μαξίμου θα καγχάζει ότι έφερε την… ευημερία των εργαζομένων και τους ανέβασε τα εισοδήματα, αφού με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη όλοι πρέπει να δηλώνουν… πετυχημένοι επαγγελματίες, ασχέτως αν βγάζουν τον μήνα ή είναι κατεστραμμένοι οικονομικά. Δημιουργική… λογιστική από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχει βαλθεί να ρουφήξει όσο «αίμα» έχει απομείνει στους φορολογούμενους πολίτες μικρών και μεσαίων εισοδημάτων…

Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Μόνο τυχαίο δεν ήταν αυτό που έγινε στο Βενιζέλος – Οι κραυγές αγωνίας εδώ και δυο χρόνια – Οι προειδοποιήσεις από τον Νίκο Παπαδόπουλο

Μόνο τυχαίο δεν ήταν αυτό που έγινε στο Βενιζέλος – Οι κραυγές αγωνίας εδώ και δυο χρόνια – Οι προειδοποιήσεις από τον Νίκο Παπαδόπουλο

Όσοι γνωρίζουν την κατάσταση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν ένιωσαν και μεγάλη έκπληξη από αυτό που συνέβη την Κυριακή

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Θεοφάνεια: «Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω» – Ο Χριστός κόντρα στα «ρεύματα» και τη φθορά του θανάτου

Θεοφάνεια: «Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω» – Ο Χριστός κόντρα στα «ρεύματα» και τη φθορά του θανάτου

Κόντρα στη «Νεκρά Θάλασσα» των αμαρτιών μας - Η βάπτιση του σωτήρα Χριστού σήμανε τη μεταστροφή της ανθρωπότητας προς τη ζωή

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ντροπή! – «Σκουριάζει» παρατημένο το ασθενοφόρο που είχε κάνει δωρεά η Αθηνά Παπαχρήστου – Ιεροσυλία στη μνήμη της!

Ντροπή! – «Σκουριάζει» παρατημένο το ασθενοφόρο που είχε κάνει δωρεά η Αθηνά Παπαχρήστου – Ιεροσυλία στη μνήμη της!

Δεν σέβονται ούτε τους εθνικούς ευεργέτες - Εδώ και 6 μήνες είναι ακινητοποιημένο το ασθενοφόρο σε συνεργείο της Πάτρας!

Κοινωνία
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Φάνηκε πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια των αερομεταφορών – Το Sportime προειδοποιούσε εδώ και 1 χρόνο

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Φάνηκε πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια των αερομεταφορών – Το Sportime προειδοποιούσε εδώ και 1 χρόνο

Εκτεθειμένη η χώρα σε βλάβες και εξωτερικές επιθέσεις - Η κυβέρνηση αγνοούσε τα δημοσιεύματα και τις προειδοποιήσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για τον κίνδυνο

Κοινωνία
Κοινωνία: Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Επιμένουν ακόμα στο ίδιο «ποίημα» - Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ευχήθηκε για το 2026 «ανεκτικότητα» και «σεβασμό στη διαφορετικότητα»

Κοινωνία
Κοινωνία: Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Πρωτοχρονιάτικο ευχάριστο νέο οι μειωμένοι θάνατοι στην άσφαλτο για το 2025, αλλά θρηνήσαμε χιλιάδες νεκρούς την προηγούμενη εξαετία

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

«Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

Καλωσορίσατε στην απόλυτη δυστοπία του στεγαστικού - Το «πιστοποιητικό φερεγγυότητας» έρχεται για να γίνει εφιάλτης των ενοικιαστών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: 2 Ιανουαρίου: Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και ο Σκλαβενίτης– Τι ισχύει για τα άλλα σούπερ μάρκετ και τράπεζες

2 Ιανουαρίου: Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και ο Σκλαβενίτης– Τι ισχύει για τα άλλα σούπερ μάρκετ και τράπεζες

Η 2α Ιανουαρίου δεν είναι επίσημη αργία, όμως για τους καταναλωτές η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Παρότι η ημέρα θεωρείται εργάσιμη, πολλά καταστήματα και σούπερ μάρκετ είναι κλειστά,

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

12 νέοι μήνες - 12 μεγάλες ευκαιρίες αγιότητας - Ο μόνος κακός χρόνος είναι εκείνος που θα μας απομακρύνει από τον Χριστό

Ελευθέριος Ανδρώνης