Αυτά είναι τα επικίνδυνα τεχνολογικά Trends του 2020
Επικίνδυνα τεχνολογικά Trends: Τι να σημαίνει άραγε αυτό; Σε μια εποχή που η τεχνολογία ακμάζει καθημερινά και επιτεύγματα όπως η εικονική πραγματικότητα και η εξερεύνηση πλανητών είναι πια για τα καλά στην καθημερινότητα μας, υπάρχουν κάποιες ιδέες και πειραματισμοί που όντως μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνοι Σμήνη Drones Οι βρετανικές , κινέζικες και αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις...Επικίνδυνα τεχνολογικά Trends: Τι να σημαίνει άραγε αυτό;
Σε μια εποχή που η τεχνολογία ακμάζει καθημερινά και επιτεύγματα όπως η εικονική πραγματικότητα και η εξερεύνηση πλανητών είναι πια για τα καλά στην καθημερινότητα μας, υπάρχουν κάποιες ιδέες και πειραματισμοί που όντως μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνοι
Σμήνη Drones
Οι βρετανικές , κινέζικες και αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να γίνουν συνεργασίες αεροσκαφών drones σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η ιδέα βασίζεται στα σμήνη πουλιών που πετούν και θα μπορούσε να φέρει επανάσταση σε μελλοντικές συγκρούσεις, είτε αυτές αφορούν επιθέσεις σε αντιπάλους (τους οποίους θα νικούν χάρη σε αριθμητική υπεροχή), είτε την έρευνα μεγάλων περιοχών σε αποστολές έρευνας και διάσωσης . Η διαφορά του σμήνους με αυτό που ισχύει σήμερα είναι πως τα σμήνη θα μπορούν να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται άμεσα και γρήγορα για την επίτευξη ενός στόχου. Η δημιουργία τους βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο όμως δεν είναι καθόλου αδύνατη .
Οι έξυπνες συσκευές –πράκτορες
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια εδώ. Ήδη το έχεις το έχεις δει να συμβαίνει με το Facebook. Η συλλογή πληροφοριών μέσω οικιακών (και όχι μόνο) έξυπνων συσκευών, μπορεί να μοιάζει με εφιαλτικό σενάριο, ωστόσο πλέον είναι (αρκετά) πραγματικό και μέχρι ένα βαθμό ίσως κι επικίνδυνο. Είναι και αυτό ένα από τα επικίνδυνα τεχνολογικά Trends.
Η αναγνώριση προσώπου
Ναι όλοι θυμόμαστε τι συνέβη με το face App. Ναι ήταν ένας εύκολος τρόπος να μοιράζεις στοιχεία και πληροφορίες σου μέσω προσωπικών φωτογραφιών . Είναι πραγματικά επικίνδυνο ; Υπάρχει ένας αέρας υπερβολής στην φάση; Συνδυασμός και των δυο καθώς υπάρχουν αναφορές που επισημαίνουν ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί μέσω του προσώπου μας, είναι δυνατό να δοθεί πρόσβαση σε διάφορα προσωπικά στοιχεία.
Η κλωνοποίηση στοιχείων μέσω AI
Με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI), το μόνο που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα κλωνοποιημένο αποτύπωμα φωνής, είναι απλά ένα απόσπασμα ήχου.
Ομοίως, το AI μπορεί να πάρει αρκετές φωτογραφίες ή βίντεο ενός ατόμου και στη συνέχεια να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο βίντεο που να μοιάζει αυθεντικό δίχως να είναι. Πλέον η δημιουργία τέτοιων προτύπων και μάλιστα με βαθμό πιστότητας που θα μπέρδευε τον καθένα από μας, είναι παν εύκολη με την τεχνολογίες που χρησιμοποιούν χαρτογράφηση προσώπου, μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν αναπαραστάσεις πραγματικών ανθρώπων που κάνουν και λένε πράγματα που δεν έκαναν ποτέ. Η τεχνολογία αυτή λοιπόν, αρχίζει σιγά σιγά να βρίσκει εφαρμογή και σε κόσμο όπως διάφορες διασημότητες (με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται)
Τεχνητή νοημοσύνη που επιτρέπει την πειρατεία και τον εκβιασμό
Όταν η υψηλή τεχνολογία πέφτει σε λάθος χέρια, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για την επίτευξη εγκληματικών, ανήθικων και κακόβουλων δραστηριοτήτων. Το Ransomware, όπου χρησιμοποιείται κακόβουλο λογισμικό για να απαγορεύσει σε ανθρώπους την πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή γενικά στον ψηφιακό κόσμο, δίχως την παράδοση χρηματικού ποσού σε χάκερς όλο και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός πως πλέον υπάρχει και AI που απλοποιεί τα πράγματα για λογαριασμό των χάκερς, κάνει την κατάσταση χειρότερη.
«Έξυπνη σκόνη»
Τα μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα (MEMS), έχουν το μέγεθος ενός κόκκου αλατιού, διαθέτουν αισθητήρες, μηχανισμούς επικοινωνίας, αυτόνομα τροφοδοτικά και κάμερες. Αυτή η έξυπνη σκόνη, έχει μια πληθώρα θετικών χρήσεων στην υγειονομική περίθαλψη, την ασφάλεια και πολλά άλλα. Φαντάσου όμως πόσο τρομακτικό θα ήταν αν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να «κρυφακούσει» σημαντικές- απόρρητες συζητήσεις. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις η χρήση της «έξυπνης σκόνης» μπορεί να είναι πολύ βοηθητική, η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής είναι τρομακτική.
Τα Fake News
Το GROVER είναι ένα σύστημα AI ικανό να γράψει ένα ψεύτικο ειδησεογραφικό άρθρο μόνο από έναν τίτλο. Τα συστήματα AI όπως το GROVER δημιουργούν άρθρα πιο πιστά από αυτά που γράφει ο άνθρωπος. Η OpenAI, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που υποστηρίχθηκε από τον Elon Musk, δημιούργησε κείμενα και ψεύτικες ιστορίες τόσο πειστικά που τελικά η έρευνα δεν δημοσιοποιήθηκε ώστε να αποφευχθεί η ενδεχόμενη κατάχρηση της τεχνολογίας.
Επομένως ναι, η τεχνολογία είναι υπέροχη κι εδώ στο Sportime την αγαπάμε πολύ, αλλά θέλει τρομερή προσοχή
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram