Facebook: Ασύλληπτο πρόστιμο στη Meta
Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων ανέφερε ότι η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, παραβίασε τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρώπης (GDPR)Facebook: Ο ιδιοκτήτης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή η Meta Platforms, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 265.000.000 ευρώ από τις ιρλανδικές ρυθμιστικές αρχές.
Ιδού ένα απόσπασμα από το σχετικό άρθρο του BBC:
«Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων άρχισε μια έρευνα για τη Meta τον Απρίλιο του 2021.
Είχε προηγηθεί η δημοσίευση δεδομένων από 533.000.000 ανθρώπους (από 106 χώρες) σε ένα φόρουμ hacking, που είχαν «αλιευθεί» χρόνια νωρίτερα μέσω Facebook.
Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων ανέφερε ότι η Meta παραβίασε τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρώπης (GDPR).
Η εταιρεία, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι εξετάζει προσεκτικά αυτήν την απόφαση.
«Η προστασία του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων των ανθρώπων είναι θεμελιώδης για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής μας. Συνεργαστήκαμε πλήρως με την ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα», δήλωσε ένας αξιωματούχος της.
Τα εργαλεία αναζήτησης και εισαγωγής επαφών του Facebook σε Messenger και Instagram, χρησιμοποιήθηκαν για την αυτόματη εξαγωγή των δεδομένων από τις 25 Μαΐου 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.
«Επειδή αυτό το σύνολο δεδομένων ήταν τόσο μεγάλο, δεδομένου ότι υπήρχαν προηγούμενες περιπτώσεις παραβιάσεων στην πλατφόρμα, όπου τα ζητήματα θα μπορούσαν να είχαν εντοπιστεί με πιο έγκαιρο τρόπο, τελικά επιβάλαμε μια σημαντική κύρωση», δήλωσε η Έλεν Ντίξον, Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων, στο ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTÉ.
Το πρόστιμο αντικατόπτριζε επίσης σημαντικούς κινδύνους για τους χρήστες, όπως:
- τη δυνατότητα για spamming
- επιθέσεις phishing που βασίζονται σε text και e-mail
- απώλεια ελέγχου επί των δεδομένων τους
Η δυνατότητα χειραγώγησης για την πρόσβαση στα δεδομένα άλλαξε το 2019, αφού το Facebook αντιλήφθηκε ότι γινόταν κατάχρηση.
Ο αξιωματούχος της Meta είπε ότι η πλατφόρμα είχε εφαρμόσει αλλαγές προκειμένου να μειώσει την πιθανότητα αλίευσης δεδομένων, χρησιμοποιώντας αριθμούς τηλεφώνων.