ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φτυάρια, ταλαιπωρία, οπτικές ίνες και η ψηφιακή Ελλάδα του Κυριάκου Πιερρακάκη

Με συν-οπτικές διαδικασίες όποιος θέλει περνάει οπτικές ίνες έξω απο τα σπίτια μας. Αυτή είναι η νέα ψηφιακή Ελλάδα;

Κυριάκος Πιερρακάκης και οπτικές ίνες
Κυριάκος Πιερρακάκης και οπτικές ίνες
Συντάκτης: Γρηγόρης Κεντητός Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει δεχτεί τον τελευταίο καιρό διθυραμβικές κριτικές για τις ψηφιακές αλλαγές στο δημόσιο τομέα. Από τότε που ανέλαβε καθηκοντα σαν υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης φαίνεται ότι έχει βάλει σκοπό να γλυτώσει εκατομμύρια κόσμου απο άσκοπες και χρονοβόρες διαδικασίες σε δημόσιες υπηρεσίες. Διαδικασίες που πολλά χρόνια τώρα ήταν τελείως αντίθετες με την κοινή λογική. Μια γραφειοκρατία παγιωμένη από εποχές προ ηλεκτρονικών υπολογιστών που το μόνο που εξυπηρετούσε ήταν την ίδια. Η νέα ψηφιακή Ελλάδα όμως χτίζεται πάνω σε σαθρά θεμέλια, σε ένα έδαφος γεμάτο μπαλώματα και τρύπες. Ο γνωστός σε όλους μας πλέον εφιάλτης μες τις οπτικές ίνες.

Ακόμα και αν δεν έχει περάσει ποτέ έξω από το σπίτι σου οπτική ίνα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις δει στα social media φίλους σου να διαμαρτύρονται για την απίστευτη ταλαιπωρία. Το να μπει οπτική ίνα σε μια γειτονιάς, ένα σπίτι, ένα κατάστημα, μια εταιρεία φαίνεται σαν μια τελείως άναρχη διαδικασία και οι δημόσια περιουσία (δρόμοι, πεζοδρόμια κλπ) γίνονται έρμαια της κάθε ιδιωτικής εταιρείας που σκάβει όπως ναναι, κάνει τη δουλειά της και μετά απλά μπαλώνει τη ζημιά. Οι δεκάδες αναρτήσεις, σαν αυτές που ακολουθούν μετά το τέλος του άρθρου, στο twitter είναι χαρακτηριστικές.

Η Ψηφιακή Ελλάδα για την οποία κομπάζει η κυβέρνηση εφαρμόζεται σε μια Ελλάδα που έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά νοικοκυριών με πρόσβαση στο internet στην Ευρώπη (85% τη στιγμή που στη Νορβηγία το ποσοστό αγγίζει το 99%). Η χώρα μας βρίσκεται στην 60η θέση στον κόσμο σε μέση ταχύτητα, κάτω από τη Βοσνία, τη Μολδαβία και τη Σερβία. Σε αυτή την ψηφιακή Ελλάδα η πρόσβαση σε ψηλότερες ταχύτητες θα έπρεπε να είναι κυβερνητικός στόχος. Τα δίκτυα με τις οπτικές ίνες θα έπρεπε να αναπτύσσονται βάσει προγράμματος, μια και καλή, μέσα από σχεδιασμό με σκοπό την πλήρη κάλυψη των πόλεων αλλά και τη λιγότερη ταλαιπωρία του κόσμου. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να γίνουμε μια Ευρωπαϊκού επιπέδου ψηφιακή χώρα. Μάλλον δε θα γίνουμε ποτέ αφού η υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι πάντα 10 βήματα μπροστά. Προς το παρόν παράγουμε περισσότερη Ψηφιακή Ελλάδα από όση μπορούμε να καταναλώσουμε

Απολαύστε την ψηφιακή Ελλάδα στα παρακάτω tweets

Exit mobile version