ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H μαύρη τρύπα που «καταβροχθίζει» ήλιους

Αυξάνεται ταχύτατα προκαλώντας την έκπληξη των επιστημόνων

Συντάκτης: Σία Ανδρικάκη Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Μια νέα μαύρη τρύπα που είναι τόσο μεγάλη ώστε να μπορεί να «τρώει» ήλιους  σαν το δικό μας ανακάλυψαν οι αστρονόμοι.

Σύμφωνα με νέο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό arXiv, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μαύρη τρύπα που είναι γνωστή στο σύμπαν.Η μαύρη τρύπα- «ρουφήχτρα» υπεραπορροφητικό αντικείμενο εκτιμάται ότι είναι άνω των 12 δισεκατομμυρίων ετών, έχει μάζα άνω των 20 δισεκατομμυρίων ήλιων και θα μπορούσε να αυξάνεται με ρυθμό περίπου 1 τοις εκατό κάθε 1 εκατομμύριο χρόνια.

Η υπερμεγέθη μαύρη τρύπα έχει τη δυνατότητα να καταναλώνει περίπου τη μάζα του ήλιου της Γης κάθε δύο ημέρες:

«Αυτή η μαύρη τρύπα αυξάνεται τόσο γρήγορα που εκπέμπει χιλιάδες φορές πιο έντονα από έναν ολόκληρο γαλαξία, εξαιτίας όλων των αερίων που απορροφά καθημερινά, προκαλώντας μεγάλη τριβή και θερμότητα», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Κρίστιαν Γούλφ, ένας αστρονόμος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU).

«Εάν είχαμε αυτό το «τέρας» στο κέντρο του γαλαξία μας θα ήταν 10 φορές φωτεινότερο από μια πανσέληνο», πρόσθεσε ο Γουλφ και συνέχισε λέγοντας: «Θα φαινόταν σαν ένα απίστευτα φωτεινό αστέρι που θα εξαφάνιζε με το φως του σχεδόν όλα τα άλλα αστέρια στον ουρανό».

Όταν το φως γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα λάμπει τόσο φωτεινά όσο τα αστέρια, η προκύπτουσα λάμψη ονομάζεται κβάζαρ. Κατά μία έννοια, η μελέτη του αρχαίου φωτός που εκπέμπεται από αυτά τα κβάζαρ είναι σαν να μελετάς τις πρώιμες “σκοτεινές εποχές” του σύμπαντος, γράφουν οι ερευνητές.

Exit mobile version