NASA: Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επανάφερε στη Γη το διαστημικό πλοίο επόμενης γενιάς, έπειτα από μια αποστολή σχεδόν 26 ημερών σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
Η κάψουλα Orion εκτοξεύτηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά από μια πύρινη επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης και μια κάθοδο που επιβραδύνθηκε περαιτέρω από τα αλεξίπτωτα.
Επειδή επρόκειτο για ένα τεστ, δεν υπήρχαν άτομα, αλλά αυτό θα αλλάξει στην επόμενη πτήση.
Η NASA σχεδιάζει όλο και πιο περίπλοκες αποστολές με την κάψουλα Orion.
Πιθανότατα θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2024 και περιλαμβάνουν, το 2025 ή το 2026, μια προσπάθεια επαναφοράς των ανθρώπων στη σεληνιακή επιφάνεια.
Αυτό επιτεύχθηκε για τελευταία φορά ακριβώς πριν από 50 χρόνια από το πλήρωμα του Apollo 17.
Το νέο εγχείρημα ονομάζεται Artemis, το όνομα δηλαδή της αδερφής του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία.
Ο Μπιλ Νέλσον, διαχειριστής της NASA, είπε ότι ήταν συγκλονισμένος όταν είδε την κατάρρευση στον Ειρηνικό Ωκεανό.
«Είναι ιστορικό γιατί τώρα επιστρέφουμε στο διάστημα, στο βαθύ διάστημα, με μια νέα γενιά. Είμαστε τυχοδιώκτες, είμαστε εξερευνητές, έχουμε πάντα σύνορα· και αυτό το όριο είναι τώρα να συνεχίσουμε να εξερευνούμε τους ουρανούς».
Η NASA είχε περιγράψει την κυριακάτικη επιστροφή της κάψουλας Orion στη Γη ως «Νο1 προτεραιότητα».
Τα οχήματα που επιστρέφουν από σεληνιακές αποστάσεις το κάνουν με πολύ υψηλή ταχύτητα – περίπου 40.000 χλμ./ώρα στην αρχική επαφή με την ατμόσφαιρα.
Απαιτείται μια στιβαρή θερμική ασπίδα για να αποτραπεί η διάσπαση του διαστημόπλοιου, καθώς ωθείται στον αέρα και οι θερμοκρασίες φτάνουν κοντά στους 3.000 C.
Το προστατευτικό στρώμα στην κάτω πλευρά της κάψουλας Orion είναι ένα νέο σχέδιο από προηγούμενο σκάφος και η NASA έπρεπε να βεβαιωθεί ότι ήταν αποτελεσματικό, προτού διακινδυνεύσει τις ζωές των αστροναυτών σε μελλοντικές αποστολές.