ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

NASA: Ποιους πόρους θα εξορύξουμε στη Σελήνη;

Η NASA σχεδιάζει να στείλει μια εξέδρα δοκιμών στο φεγγάρι και να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας ανασκαφές σε σεληνιακό έδαφος, γνωστό ως ρηγόλιθος

NASA: Ποιους πόρους θα εξορύξουμε στη Σελήνη;
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η NASA σχεδιάζει να εξάγει χρήσιμους πόρους από τη Σελήνη, κυρίως οξυγόνο και νερό, ενώ μελλοντικά ο σίδηρος και σπάνιες γαίες θα εξορύσσονται στο φεγγάρι.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Αμερικανοί αστροναύτες ως μέρος της αποστολής Artemis, θα πατήσουν πάλι στο έδαφος του φεγγαριού μέχρι το 2025.

Για να προσελκύσει εμπορικές επενδύσεις, σχεδιάζει να ποσοτικοποιήσει πιθανούς πόρους όπως ενέργεια, νερό και σεληνιακό έδαφος.

Αυτό είπε ο Gerald Sanders, ένας επιστήμονας πυραύλων στο Διαστημικό Κέντρο της NASA στο Τζόνστον.

«Δεσμευόμαστε να επενδύσουμε στη Φάση Εξερεύνησης και Αξιολόγησης για τον μετριασμό των κινδύνων και τη δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση εξωτερικών επενδύσεων στην εξερεύνηση και την παραγωγή», δήλωσε ο Gerald Sanders στο Mining Conference στο Brisbane.

Η NASA σχεδιάζει να στείλει μια εξέδρα δοκιμών στο φεγγάρι και να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας ανασκαφές σε σεληνιακό έδαφος, γνωστό ως ρηγόλιθος.

Επιπλέον, το 2032 σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία μια πιλοτική μονάδα επεξεργασίας.

Αναμένεται ότι οι πρώτοι πελάτες θα είναι εμπορικές εταιρείες πυραύλων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους της σελήνης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Αυστραλιανής Διαστημικής Υπηρεσίας και της NASA, αναπτύσσεται ένα ημιαυτόνομο rover, το οποίο θα συλλέγει δείγματα ρηγόλιθου, από το 2026.

Είναι γνωστό ότι το σεληνιακό έδαφος περιέχει σημαντική ποσότητα οξειδίων, τα οποία, όταν θερμανθούν, μπορούν να απελευθερώσουν οξυγόνο και διάφορα μέταλλα. Το rover θα συλλέγει σεληνιακό έδαφος και ο ειδικός εξοπλισμός που θα παραδοθεί στη Σελήνη μαζί με το rover θα επιτρέψει στη NASA να εξάγει εξ αποστάσεως οξυγόνο από τον ρηγόλιθο.

«Αυτό είναι ένα βασικό βήμα προς τη δημιουργία μιας βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη και την υποστήριξη μελλοντικών αποστολών στον Άρη», δήλωσε ο Τζέραλντ Σάντερς.

Πηγή: geostratigika.gr

Exit mobile version