Πέρασε από το Eυρωπαϊκό κοινοβούλιο το άρθρο 13
Ένα άρθρο που αναμένεται να αλλάξει αρκετά τον τρόπο που δουλεύουμε και χειριζόμαστε το διαδίκτυο πέρασε πριν λίγες ώρες Από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με ψήφους 348 υπέρ και 274 κατά… μιλάμε φυσικά για το άρθρο 13 περί λογοκρισίας για το οποίο η Google φώναζε καιρό τώρα πως καλό θα ήταν να μην περάσει. Μάλιστα έχει...Ένα άρθρο που αναμένεται να αλλάξει αρκετά τον τρόπο που δουλεύουμε και χειριζόμαστε το διαδίκτυο πέρασε πριν λίγες ώρες Από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με ψήφους 348 υπέρ και 274 κατά… μιλάμε φυσικά για το άρθρο 13 περί λογοκρισίας για το οποίο η Google φώναζε καιρό τώρα πως καλό θα ήταν να μην περάσει. Μάλιστα έχει υπάρξει και hashtag σχετικά με αυτό το #saveyourinternet
Τι λέει το άρθρο 13;
Το άρθρο 13 αναφέρει ότι οι υπηρεσίες κοινής χρήσης περιεχομένου πρέπει να λαμβάνουν άδεια από τους κατόχους (πνευματικών) δικαιωμάτων.
Εάν αυτό δεν είναι εφικτό και καταχωρείται υλικό στην υπηρεσία, η εταιρεία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη – εάν δεν μπορεί να αποδείξει ότι:
– έκανε «τις μέγιστες προσπάθειες» για να πάρει άδεια από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων
– κατέβαλε «τις μέγιστες προσπάθειες» για να εξασφαλίσει ότι δεν θα διατεθεί υλικό που καθορίζεται ότι ανήκει σε κατόχους δικαιωμάτων
– ενήργησε γρήγορα για να αφαιρέσει κάθε παράνομο υλικό, το οποίο περιήλθε σε γνώση της…
Αυτοί οι κανόνες ισχύουν για υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στην ΕΕ για περισσότερα από τρία χρόνια, ή έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των € 10 εκατ. (£ 8,8 εκατ., 11,2 εκατ. Δολάρια).
Το άρθρο 13 αναφέρει ότι «δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τις νόμιμες χρήσεις» και θα επιτρέπεται στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν κομμάτια υλικού που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για λόγους κριτικής, αναθεώρησης, σάτιρας, παρωδίας κλπ.
Το έμα ωστόσο είναι ακόμη στην αρχή κι αναμένουμε να δοούμε που θα καταλήξει