Περισσότεροι από 25 εμπειρογνώμονες από κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς στις Η.Π.Α. και τη Βρετανία έγραψαν την ανησυχητική έκθεση σχετικά με την κακόβουλη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων, στις οποίες οι υπολογιστές χρησιμοποιούν την τεχνολογία ομιλίας για να «υποκριθούν» στόχους ή να πραγματοποιήσουν “πανανθρώπινο hacking”, παίρνοντας τον έλεγχο των drones, των οχημάτων χωρίς οδηγό ή ακόμη και των αυτόνομων όπλων στο πεδίο της μάχης.
Ακούγεται σαν ταινία φαντασίας…αλλά δεν είναι
Η έκθεση είναι η τελευταία από μια σειρά προειδοποιήσεων σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της ταχείας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και των συνεπειών της στα λάθος χέρια
Υπενθυμίζουμε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναφέρει πως όποιος δαμάσει την Τεχνητή Νοημοσύνη θα κυβερνήσει τον κόσμο.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla (TSLA) Elon Musk εξέδωσε μια προειδοποίηση, υποδεικνύοντας ότι ο αγώνας μεταξύ των χωρών για να ‘’δαμάσουν’’ την Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.
Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge που συμμετείχε στην έρευνα περιγράφει ένα κάπως λιγότερο «αποκαλυπτικό» μέλλον:
«Ζούμε σε έναν κόσμο που θα μπορούσε να γεμίσει με καθημερινούς κινδύνους από την κακή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, γι’αυτό πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για τα προβλήματα καθώς οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί».
Φυσικά στην έκθεση δεν περιγράφονται όλα μαύρα αφού οι ειδικοί αναγνωρίζουν και πολλά από τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Οι ειδικοί ανέφεραν πως η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει πολλά οφέλη, ωστόσο παρότρυναν τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να λάβουν από τώρα μέτρα για να μειώσουν τους κινδύνους ελλοχεύουν με την ενδεχόμενη κατάχρησή της.
Οι συστάσεις τους περιλαμβάνουν, την ενίσχυση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, στενότερη συνεργασία μεταξύ νομοθετών και εμπειρογνωμόνων, αλλά και τους ερευνητές της Τεχνητής Νοημοσύνης, να αποκλείσουν σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.
Η έκθεση ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία εν μέσω αυξανόμενου ενθουσιασμού την Τεχνητή Νοημοσύνη τόσο από τις κυβερνήσεις και τα στελέχη εταιρειών τεχνολογίας.
Η Κίνα μάλιστα δήλωσε ότι θέλει να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία και δεσμεύτηκε πως θα κατασκευάσει βιομηχανία AI ύψους 150 δισ. δολαρίων τα επόμενα χρόνια.
Επιπρόσθετα και ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της SoftBank της Ιαπωνίας (SFTBF), έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η στιγμή που οι υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσουν την ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη στον ορίζοντα.