EXTRATIME

Το α μπε μπα μπλομ και τα άλλα λαχίσματα

Σε κάθε γειτονιά, τα παιδιά μαζεύονται σε κύκλο και με το «Α μπε μπα μπλομ» ξεκινάει η μαγεία.
Το α μπε μπα μπλομ και τα άλλα λαχίσματα

Σε μια γειτονιά γεμάτη παιδικές φωνές, κάτω από τον ήχο του απογευματινού ήλιου που σπάει στις στέγες, ξεκινάει ένα παιχνίδι. Όχι ακόμα το κρυφτό, όχι η τσουλήθρα ή το κυνηγητό, αλλά κάτι πιο αρχέγονο, πιο μαγικό: το λάχνισμα. Μια παρέα παιδιών στέκεται σε κύκλο, τα χέρια πίσω από την πλάτη, τα μάτια γεμάτα ανυπομονησία. «Να τα βγάλουμε;» ρωτάει ένα κορίτσι με πλεξούδες, και η απάντηση έρχεται σαν χορωδία: «Ναι!». Και τότε αρχίζει ο ρυθμός, οι λέξεις που πηδούν από στόμα σε στόμα, σαν μυστικό ξόρκι που κρύβει μέσα του τη μοίρα του παιχνιδιού. «Α μπε μπα μπλομ, του κίθε μπλομ…» – και η τελευταία συλλαβή πέφτει σαν κέρμα που κυλάει και σταματά, αποφασίζοντας ποιος θα ξεκινήσει ή ποιος θα μείνει τελευταίος.

Αυτά τα τραγουδάκια, τα λαχνίσματα, δεν είναι απλώς λέξεις πεταμένες στον αέρα. Είναι μια παράδοση που ταξιδεύει από γενιά σε γενιά, από τις αυλές των χωριών μέχρι τις αστικές πλατείες, ένα κοινό νήμα που δένει τα παιδιά της Ελλάδας με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης, ακόμα και του κόσμου. Το «Α μπε μπα μπλομ» είναι ίσως το πιο γνωστό απ’ όλα, ένας ήχος που ξυπνάει μνήμες σε όποιον έχει στριφογυρίσει σε κύκλο περιμένοντας τη σειρά του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει το «Άκατα μάκατα σούκουτου μπε», το «Κοπερτί το κοπερτί», και δεκάδες άλλα, με λέξεις που μοιάζουν να βγαίνουν από έναν χαμένο κώδικα, έναν κόσμο όπου τα παιδιά είναι οι μόνοι που ξέρουν να τον διαβάσουν. Οι στίχοι μπορεί να μιλούν για ελέφαντες με κόκκινα βρακιά ή για τον Καραγκιόζη που παίζει μουσική, και παρόλο που δεν βγάζουν πάντα νόημα, η γοητεία τους είναι ακαταμάχητη.

Κάθε λάχνισμα έχει τη δική του ιστορία, τη δική του μουσική. Φαντάσου μια παρέα παιδιών στην ύπαιθρο, γύρω από ένα πηγάδι, να τραγουδάει «Άι Γιώργη καβαλάρη, με σπαθί και με κοντάρι», ζητώντας κλειδιά για να ανοίξουν έναν φανταστικό θησαυρό. Ή μια άλλη παρέα στην πόλη, να ψιθυρίζει «Ο καρακατσάνης μπήκε στο τηγάνι κι έσπασε τ’ αυγά», γελώντας με την ανοησία των λέξεων. Αυτά τα τραγούδια δεν είναι τυχαία. Έχουν ρίζες βαθιές, που φτάνουν πίσω σε λαϊκές παραδόσεις, σε παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά πολύ πριν τα smartphones και οι κονσόλες κλέψουν την προσοχή τους. Οι λέξεις, ακόμα κι αν ακούγονται παράξενες ή ακατανόητες, κουβαλούν έναν ρυθμό που δένει την ομάδα, που κάνει την αναμονή πριν το παιχνίδι να μοιάζει με τελετή.

Το πιο εντυπωσιακό με τα λαχνίσματα είναι ο τρόπος που λειτουργούν. Δεν είναι απλή κλήρωση, δεν είναι μόνο ένας τρόπος να διαλέξεις ποιος θα «τα φυλάει». Υπάρχει μια ανατροπή: αυτός που «τυχαίνει» στην τελευταία συλλαβή δεν κερδίζει αμέσως τον ρόλο – βγαίνει από τον κύκλο, και το τραγούδι ξαναρχίζει. Συνεχίζεται μέχρι να μείνει μόνο ένας, σαν ένα παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι, γεμάτο αγωνία και γέλιο. Είναι σαν να λένε τα παιδιά: «Δεν μας φτάνει η τύχη, θέλουμε και στρατηγική, θέλουμε να το ζήσουμε». Και πράγματι, το ζουν. Η κάθε συλλαβή πέφτει σαν χτύπος καρδιάς, και η κάθε στροφή φέρνει καινούργια ένταση.

Πίσω από τις ακαταλαβίστικες λέξεις κρύβεται κάτι ακόμα πιο συναρπαστικό: η παγκοσμιότητα τους. Στην Αγγλία τα παιδιά τραγουδούν «Eeny, meeny, miny, moe», στη Γαλλία λένε «Am stram gram», και στην Ελλάδα έχουμε το «Α μπε μπα μπλομ». Δεν είναι σύμπτωση. Οι μελετητές λένε ότι αυτά τα τραγουδάκια μπορεί να έχουν ρίζες σε αρχαίες τελετουργίες, σε προφορικές παραδόσεις που ταξίδεψαν με τους ανθρώπους από ήπειρο σε ήπειρο. Κάποια μοιάζουν με ξόρκια, άλλα με παραμύθια που ξεχάστηκαν, και όλα μαζί φτιάχνουν έναν κώδικα που τα παιδιά καταλαβαίνουν χωρίς να χρειάζονται εξηγήσεις. Στην Ελλάδα, το «Α μπε μπα μπλομ» έχει γίνει ο βασιλιάς των λαχνισμάτων, ίσως γιατί ο ρυθμός του είναι τόσο απλός και ταυτόχρονα τόσο εθιστικός, που μένει στο μυαλό για πάντα.

Αλλά δεν είναι μόνο η διασκέδαση που τα κρατάει ζωντανά. Είναι η δύναμη της φαντασίας. Όταν ένα παιδί τραγουδάει για έναν ελέφαντα που παίζει μουσική ή για έναν Άγιο Γιώργη που δίνει κλειδιά, δεν σκέφτεται μόνο το παιχνίδι – ταξιδεύει. Οι λέξεις φτιάχνουν εικόνες, ιστορίες, κόσμους ολόκληρους, και για λίγα λεπτά η αυλή γίνεται σκηνή για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ακόμα και τα πιο παράξενα λαχνίσματα, όπως το «Άκατα μάκατα», έχουν μια γοητεία, σαν να κρύβουν μυστικά που κανείς δεν μπορεί να ξεκλειδώσει πια. Και ίσως αυτό να είναι το πιο όμορφο: ότι τα παιδιά δεν νοιάζονται για το νόημα, αλλά για τη μαγεία της στιγμής.

Σήμερα, τα λαχνίσματα συνεχίζουν να ακούγονται, αν και λιγότερο. Οι αυλές μπορεί να έχουν αδειάσει, οι φωνές να έχουν σιγάσει σε πολλά μέρη, αλλά η παράδοση δεν έχει χαθεί. Σε κάποιο χωριό, σε κάποια γειτονιά, ένα παιδί θα πει «Να τα βγάλουμε;» και ο κύκλος θα ξαναρχίσει. Το «Α μπε μπα μπλομ» θα ηχήσει πάλι, σαν φάρος που καλεί τις παλιές μέρες πίσω. Και όσο υπάρχουν παιδιά που θέλουν να παίξουν, αυτά τα παράξενα, υπέροχα τραγουδάκια θα ζουν, φέρνοντας μαζί τους τη χαρά, την αγωνία και τη μαγεία που μόνο ένα παιχνίδι μπορεί να δώσει.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τρίτη 1 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Τρίτη 1 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Τρίτη 1 Απριλίου, η εκκλησία μας τιμά, μεταξύ άλλων, τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 1 Απριλίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 1 Απριλίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 1 Απριλίου!

Μεταδόσεις
ExtraTime: Γιατί νευρίασε ο Μουσουλμάνος που έσπασε τη μύτη της Σφίγγας της Γκίζας

Γιατί νευρίασε ο Μουσουλμάνος που έσπασε τη μύτη της Σφίγγας της Γκίζας

Το 1378 μ.Χ., ο μουσουλμάνος Μουχάμαντ Σαΐμ αλ-Νταχρ κατέστρεψε τη μύτη της Σφίγγας, πιστεύοντας ότι τιμωρούσε την ειδωλολατρία.

ExtraTime
ExtraTime: Η ελληνική σειρά remake ξένης που πήγε καλύτερα από την πρωτότυπη και φτιάξανε έξτρα ελληνικά επεισόδια

Η ελληνική σειρά remake ξένης που πήγε καλύτερα από την πρωτότυπη και φτιάξανε έξτρα ελληνικά επεισόδια

Η Πολυκατοικία ξεκίνησε ως remake ισπανικής σειράς, αλλά έγινε τόσο επιτυχημένη που συνέχισε με πρωτότυπα ελληνικά επεισόδια, ξεπερνώντας το αρχικό υλικό.

ExtraTime
ExtraTime: Πότε ξεκίνησαν τα λαχεία στην Ελλάδα; Τι κέρδιζαν τότε οι τυχεροί;

Πότε ξεκίνησαν τα λαχεία στην Ελλάδα; Τι κέρδιζαν τότε οι τυχεροί;

Το 1929 ξεκίνησαν τα κρατικά λαχεία στην Ελλάδα.

ExtraTime
ExtraTime: Πώς δεν είναι πλημμυρισμένη η Ολλανδία αφού η μισή είναι κάτω από τη θάλασσα;

Πώς δεν είναι πλημμυρισμένη η Ολλανδία αφού η μισή είναι κάτω από τη θάλασσα;

Αν και σχεδόν η μισή Ολλανδία είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, η χώρα δεν πνίγεται.

ExtraTime
ExtraTime: Η Ελληνική ταινία που ο Φίνος ήλπιζε να κάνει διεθνή καριέρα

Η Ελληνική ταινία που ο Φίνος ήλπιζε να κάνει διεθνή καριέρα

Το 1958 ο Φίνος ρίσκαρε τα πάντα για μια ταινία που θα πήγαινε πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

ExtraTime
ExtraTime: Το πρώτο κτήριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες το 1874 και το έχουμε ακόμα

Το πρώτο κτήριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες το 1874 και το έχουμε ακόμα

Το Ζάππειο υπήρξε το πρώτο κτήριο στον κόσμο που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για Ολυμπιακή χρήση

ExtraTime
ExtraTime: Πώς βγήκε η φράση Γόρδιος δεσμός;

Πώς βγήκε η φράση Γόρδιος δεσμός;

Πίσω από τη φράση «Γόρδιος δεσμός» κρύβεται ένας αρχαίος μύθος

ExtraTime
ExtraTime: Ο ρόλος που δεν έπαιξε η Ρένα Βλαχοπούλου για να μη φαίνεται μεγαλύτερη σε ηλικία από τη Τζένη Καρέζη

Ο ρόλος που δεν έπαιξε η Ρένα Βλαχοπούλου για να μη φαίνεται μεγαλύτερη σε ηλικία από τη Τζένη Καρέζη

Ο ρόλος της Πάστα Φλώρας στη «Μια τρελή τρελή οικογένεια» είχε αρχικά προταθεί στη Ρένα Βλαχοπούλου, που τον αρνήθηκε για λόγους φιλαρέσκειας.

ExtraTime
ExtraTime: Εβγαζαν τους αρρωστους στην αγορά να τους βλέπουν οι περαστικοί μήπως κάποιος είχε πάθει κάτι παρόμοιο

Εβγαζαν τους αρρωστους στην αγορά να τους βλέπουν οι περαστικοί μήπως κάποιος είχε πάθει κάτι παρόμοιο

Στη Βαβυλώνα του 5ου αιώνα π.Χ., οι άρρωστοι έβγαιναν στην αγορά, όχι για να ψωνίσουν, αλλά για να θεραπευτούν.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Μαρίν Λε Πεν: H πολιτική εξουδετέρωση της βάζει και επίσημα σε «γκιλοτίνα» τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Μαρίν Λε Πεν: H πολιτική εξουδετέρωση της βάζει και επίσημα σε «γκιλοτίνα» τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Οι Βρυξέλλες δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού τους, εξοντώνοντας πολιτικά εμπόδια με «συνταγή» Ερντογάν

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Τέμπη: Μετά από 2 ολόκληρα χρόνια καλούν επιζώντες να καταθέσουν – «Αυτό είναι κοροϊδία», είπε μάρτυρας από το 3ο βαγόνι

Τέμπη: Μετά από 2 ολόκληρα χρόνια καλούν επιζώντες να καταθέσουν – «Αυτό είναι κοροϊδία», είπε μάρτυρας από το 3ο βαγόνι

Σαν «αγγαρεία» αντιμετώπιζε τις καταθέσεις επιζώντων ο Σ.Μπακαΐμης - Αγανάκτηση από επιβάτες που θέλουν να «φωτίσουν» την υπόθεση

Κοινωνία
ExtraTime: Ο Ήλιος είναι πύρινη μάζα μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο. Δε το λέμε εμείς, ο Αναξαγόρας το λέει

Ο Ήλιος είναι πύρινη μάζα μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο. Δε το λέμε εμείς, ο Αναξαγόρας το λέει

Πριν από τηλεσκόπια και επιστήμονες, ένας αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος τόλμησε να δηλώσει πως ο Ήλιος δεν είναι θεός, αλλά μια πύρινη μάζα.

ExtraTime
ExtraTime: Αυτές είναι όλες οι υπερφυσικές δυνάμεις του Superman. Τι κάνει με την κάθε μια

Αυτές είναι όλες οι υπερφυσικές δυνάμεις του Superman. Τι κάνει με την κάθε μια

Ο Superman δεν είναι απλώς ένας ήρωας – είναι ένα κινηματογραφικό και αφηγηματικό φαινόμενο.

ExtraTime
Κοινωνία: Σημάδια διάλυσης με «ψυχροπολεμικό» κλίμα στη ΝΔ: Στα «χαρακώματα» Μητσοτάκης-Μαρινάκης, εναντίον Κικίλια-Γεωργιάδη

Σημάδια διάλυσης με «ψυχροπολεμικό» κλίμα στη ΝΔ: Στα «χαρακώματα» Μητσοτάκης-Μαρινάκης, εναντίον Κικίλια-Γεωργιάδη

«Μύλος» έχει γίνει η κυβέρνηση μετά το άδειασμα του πρωθυπουργού από Κικίλια - Γεωργιάδη για το θέμα των αυξήσεων στους ένστολους

Κοινωνία
ExtraTime: Έκαψε όντως όλες τις γυναίκες της πόλης επειδή σκότωσε κατά λάθος τη δική του;

Έκαψε όντως όλες τις γυναίκες της πόλης επειδή σκότωσε κατά λάθος τη δική του;

Ο τύραννος Περίανδρος φέρεται να σκότωσε τη γυναίκα του και κατόπιν να έκαψε όλες τις γυναίκες της Κορίνθου.

ExtraTime
Κοινωνία: Βρεθήκαμε στην παρουσίαση του νέου άλμπουμ του Γιώργου Νταλάρα «Κάτι Ελλάδες»

Βρεθήκαμε στην παρουσίαση του νέου άλμπουμ του Γιώργου Νταλάρα «Κάτι Ελλάδες»

Γιώργος Νταλάρας : «Δεν μπορείς να εκπροσωπήσεις το ελληνικό τραγούδι αν ο στόχος σου είναι η διασημότητα. Η φήμη είναι εχθρός του καλού τραγουδιστή».

Κοινωνία