EXTRATIME

Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού κάποτε το χρησιμοποιούσαν για καραντίνα

Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού Κόλπου, τα Τριζόνια, κρύβει μια άγνωστη ιστορία: κάποτε χρησίμευε ως λοιμοκαθαρτήριο για την καραντίνα ταξιδιωτών.
Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού κάποτε το χρησιμοποιούσαν για καραντίνα

Ανάμεσα στα ήρεμα νερά του Κορινθιακού Κόλπου, λίγοι ξέρουν ότι υπάρχει ένα μικρό νησί που κρατά ακόμα τον αυθεντικό του χαρακτήρα. Τα Τριζόνια, το μοναδικό κατοικημένο νησί της περιοχής, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά, μόλις 500 μέτρα απέναντι από την ακτή της Γλυφάδας Φωκίδας. Με πληθυσμό μόλις 64 κατοίκους σήμερα, τα Τριζόνια μοιάζουν να ζουν έξω από το χρόνο.

Η ονομασία τους προέρχεται, κατά μία εκδοχή, από τα γνωστά έντομα που γεμίζουν με το τραγούδι τους τα καλοκαιρινά βράδια. Μια άλλη θεωρία, ωστόσο, θέλει το όνομα να είναι παραφθορά της λέξης “τριονήσια”, καθώς το νησί ανήκει σε ένα μικρό σύμπλεγμα μαζί με τα ακατοίκητα Πρασούδι και Άγιο Ιωάννη. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το ίδιο το νησί είναι γεμάτο μαγεία: χωρίς αυτοκίνητα, με φυσικό λιμανάκι, με πυκνή βλάστηση από σχίνους, πουρνάρια και ελιές και παραλίες που έχουν διατηρήσει την αγνότητά τους.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, τα Τριζόνια χρησιμοποιήθηκαν ως λοιμοκαθαρτήριο. Όσοι ταξιδιώτες ή ναυτικοί κρίνονταν ύποπτοι για λοιμώδη νοσήματα, απομονώνονταν στο νησί μέχρι να διαπιστωθεί ότι δεν ήταν φορείς ασθενειών. Ήταν ένας φυσικός τρόπος “καραντίνας”, πολύ πριν ο όρος γίνει παγκοσμίως γνωστός.

Τα Τριζόνια υπήρξαν επίσης μάρτυρες μαχών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τον Αύγουστο του 1828, Έλληνες υπό τους Γιαννάκη Στράτο και τους Κίτσο και Νικόλαο Τζαβέλα αντιμετώπισαν εκεί τις τουρκικές δυνάμεις, γράφοντας άλλη μια άγνωστη σελίδα αγώνα σε αυτόν τον μικρό παράδεισο.

Σήμερα, τα Τριζόνια παραμένουν ένας από τους τελευταίους ήσυχους προορισμούς της Ελλάδας. Με τρεις μικρές παραλίες, ένα προστατευμένο φυσικό λιμάνι που έχει μετατραπεί σε μαρίνα για σκάφη αναψυχής και με αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων, το νησί προσφέρει μια εμπειρία επιστροφής σε μια απλούστερη, πιο αγνή εποχή.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το τοπίο τους έχει χαρακτηριστεί ως “Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους”. Σε έναν κόσμο που τρέχει ασταμάτητα, τα Τριζόνια επιμένουν να ψιθυρίζουν στο ρυθμό του ανέμου και του κυματισμού — όπως ακριβώς και τα τριζόνια που τους έδωσαν το όνομα.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Θεοφάνεια: «Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω» – Ο Χριστός κόντρα στα «ρεύματα» και τη φθορά του θανάτου

Θεοφάνεια: «Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω» – Ο Χριστός κόντρα στα «ρεύματα» και τη φθορά του θανάτου

Κόντρα στη «Νεκρά Θάλασσα» των αμαρτιών μας - Η βάπτιση του σωτήρα Χριστού σήμανε τη μεταστροφή της ανθρωπότητας προς τη ζωή

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ντροπή! – «Σκουριάζει» παρατημένο το ασθενοφόρο που είχε κάνει δωρεά η Αθηνά Παπαχρήστου – Ιεροσυλία στη μνήμη της!

Ντροπή! – «Σκουριάζει» παρατημένο το ασθενοφόρο που είχε κάνει δωρεά η Αθηνά Παπαχρήστου – Ιεροσυλία στη μνήμη της!

Δεν σέβονται ούτε τους εθνικούς ευεργέτες - Εδώ και 6 μήνες είναι ακινητοποιημένο το ασθενοφόρο σε συνεργείο της Πάτρας!

Κοινωνία
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Φάνηκε πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια των αερομεταφορών – Το Sportime προειδοποιούσε εδώ και 1 χρόνο

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Φάνηκε πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια των αερομεταφορών – Το Sportime προειδοποιούσε εδώ και 1 χρόνο

Εκτεθειμένη η χώρα σε βλάβες και εξωτερικές επιθέσεις - Η κυβέρνηση αγνοούσε τα δημοσιεύματα και τις προειδοποιήσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για τον κίνδυνο

Κοινωνία
ExtraTime: Το μπέρδεμα που έγινε με τα γονίδιά μας και το Excel της Microsoft

Το μπέρδεμα που έγινε με τα γονίδιά μας και το Excel της Microsoft

Η αληθινή ιστορία πίσω από το μπέρδεμα ανθρώπινων γονιδίων λόγω της αυτόματης μετατροπής του Excel

ExtraTime
ExtraTime: Η Αίγινα πριν από 130 χρόνια όπως την έβλεπαν οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα

Η Αίγινα πριν από 130 χρόνια όπως την έβλεπαν οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα

Έτσι έβλεπαν την Αίγινα πριν από 130 χρόνια οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα μέσα από το βιβλίο του Baedeker

ExtraTime
Κοινωνία: Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Επιμένουν ακόμα στο ίδιο «ποίημα» - Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ευχήθηκε για το 2026 «ανεκτικότητα» και «σεβασμό στη διαφορετικότητα»

Κοινωνία
Κοινωνία: Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Πρωτοχρονιάτικο ευχάριστο νέο οι μειωμένοι θάνατοι στην άσφαλτο για το 2025, αλλά θρηνήσαμε χιλιάδες νεκρούς την προηγούμενη εξαετία

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

«Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

Καλωσορίσατε στην απόλυτη δυστοπία του στεγαστικού - Το «πιστοποιητικό φερεγγυότητας» έρχεται για να γίνει εφιάλτης των ενοικιαστών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

12 νέοι μήνες - 12 μεγάλες ευκαιρίες αγιότητας - Ο μόνος κακός χρόνος είναι εκείνος που θα μας απομακρύνει από τον Χριστό

Ελευθέριος Ανδρώνης