FEATURED

ΑΕΚ: Ολοκληρώθηκε το 2ο Ιατρικό Συνέδριο στο ΟΑΚΑ

Μετά από δύο ημέρες εργασιών στο ΟΑΚΑ, ολοκληρώθηκε σήμερα το 2ο Ιατρικό Συνέδριο της ΠΑΕ ΑΕΚ

ΑΕΚ: Ολοκληρώθηκε το 2ο Ιατρικό Συνέδριο στο ΟΑΚΑ
ΑΕΚ: Ολοκληρώθηκε το 2ο Ιατρικό Συνέδριο στο ΟΑΚΑ
Συντάκτης: Τάσος Καπετανάκος Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο ιατρικό συνέδριο της ΑΕK στο ΟΑΚΑ.

Πάνω από 250 συμμετέχοντες βρέθηκαν στην αίθουσα VIP του ΟΑΚΑ, δίνοντας το παρών στο φετινό ιατρικό συνέδριο της Ένωσης, με θέμα τον τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό. Η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ ευχαρίστησε θερμά όσους παρευρέθηκαν στην διημερίδα της ομάδας.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΠΑΕ ΑΕΚ:

«Ολοκληρώθηκε με απόλυτη οργανωτική επιτυχία και περισσότερους από 250 συμμετέχοντες το 2ο Ιατρικό Συνέδριο της ΠΑΕ ΑΕΚ, στην αίθουσα VIP του ΟΑΚΑ.

Στην 2η ημέρα της επιστημονικής διημερίδας μίλησαν κατά σειρά οι Federico Picchetti (Isokinetic Bologna), Xavi Linde Cot (Barcelona), Γιάννης Σταθάς (ΠΑΕ ΑΕΚ), Νίκος Πανταζής (επι σειρά δεκαετιών φυσιοθεραπευτής της Ένωσης), Δημήτρης Στεργιόπουλος, Νίκος Μαλλιαρόπουλος, Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος, Ελένη Καπρέλη σχετικά με τον δύσκολο αθλητικό τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό και την αποκατάστασή του, με τον Παντελή Νικολάου, τον Άλκη Καλλιακμάνη και τον ιατρό της Μίντλεσμπρο, Louw Van Niekerk, να συντονίζουν τη συζήτηση των ομιλητών και των σύνεδρων.

Η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, η επιστημονική και η οργανωτική επιτροπή του 2ου Ιατρικού Συνεδρίου και η συνδιοργανώτρια εταιρία AFEA Travel & Congress Services ευχαριστούν θερμά τόσο τους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συμμετείχαν στη διημερίδα, για το πολύ υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεων και το πνεύμα συνεργασίας τους, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους σε αυτή την προσπάθεια. Το Ιατρικό Συνέδριο της ΑΕΚ είναι ήδη θεσμός και στόχος όλων μας είναι να συνεχίσει να εξελίσσεται μέχρι την ημέρα που θα φιλοξενηθεί στην Αγιά Σοφιά».

Φεντερίκο Πιτσέτι: «Η σωστή αποθεραπεία και η αποκατάσταση είναι το πιο σημαντικό»

Το πρωί της Παρασκευής, στην δεύτερη μέρα του Ιατρικού Συνεδρίου της ΠΑΕ ΑΕΚ με θέμα τον τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό, τον λόγο πήρε ο Φεντερίκο Πιτσέτι, εκπροσωπώντας το Isokinetic Bologna που είναι μία από τις μεγαλύτερες κλινικές αποκατάστασης στην Ευρώπη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Καλημέρα σε όλους. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ, σε αυτό το συνέδριο και θέλω να πω ένα «ευχαριστώ» στον κ. Νικολάου, στον κ. Καλλιακμάνη και στους διοργανωτές. Το πρώτο ερώτημα όλων των αθλητών όταν υποστούν έναν τέτοιο τραυματισμό είναι πότε θα επιστρέψουν στην δράση.

Η διαδικασία είναι σαν να ανεβαίνεις ένα βουνό. Είναι δύσκολο να ανέβεις, εύκολο να κατέβεις. Όταν φτάσεις στην κορυφή, στην επιστροφή, είναι εύκολο να επιστρέψεις κάτω, στο χειρουργείο. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε. Θέλουμε την παραμονή στην κορυφή.

Είτε με την πρόληψη, για να αποφύγουμε τον τραυματισμό, είτε με την σωστή αποθεραπεία και αποκατάσταση. Η οποία είναι σημαντική τόσο στο διάστημα που γίνεται στο γυμναστήριο όσο και στη συνέχεια στο γήπεδο, προκειμένου ο αθλητής να επιστρέψει στο επίπεδο των συμπαικτών του.

Αν αυτή η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί σωστά, υπάρχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για τον αθλητή να τραυματιστεί ξανά. Η ενδυνάμωση είναι πολύ σημαντική, όπως και η ποιότητα των κινήσεων, η σταθερότητα σε μια σειρά κινήσεων. Πρέπει ο αθλητής που θα επιστρέψει να είναι απόλυτα έτοιμος».

Πανταζής: «Χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό κριτηρίων για να επιστρέψει ο αθλητής με το λιγότερο ρίσκο»

Για δεκαετίες, ο Νίκος Πανταζής ήταν φυσιοθεραπευτής της ΑΕΚ, με τον ίδιο να γνωρίζει από… πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει ένας τέτοιου είδους τραυματισμός.  Ο Νίκος Πανταζής μίλησε στο δεύτερο Ιατρικό Συνέδριο της ΑΕΚ, εκεί όπου στάθηκε στον τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού και στις ιδιαιτερότητες της επέμβασης για κάθε αθλητή ξεχωριστά, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην αποκατάσταση τους.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Ο χιαστός πραγματικά είναι μια μεγάλη και σύνθετη ιστορία, όπως σωστά αναφέρθηκε . Για εμάς στην ΑΕΚ, από τη δεκαετία του ’80, μαζί με τον Λάκη Νικολάου αντιμετωπίσαμε μια μεγάλη ομάδα ρήξης χιαστών και η αποκατάστασή του ξεκινούσε από το χειρουργικό τραπέζι. Έπρεπε σε όλα τα χειρουργεία να βρίσκεται ο φυσιοθεραπευτής, για να δει τις ιδιαιτερότητες της επέμβασης για κάθε αθλητή ξεχωριστά και να καταστρώσει το πρόγραμμα αποκατάστασης, γιατί για έξι μήνες θα ήμασταν ένα σώμα και ένα μυαλό με τον αθλητή από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Η πρώτη ερώτηση του κάθε ποδοσφαιριστή είναι «πότε θα επανέλθω στο ίδιο επίπεδο, πότε θα μπορώ να αγωνιστώ όπως πριν». Για να εντάξουμε έναν ποδοσφαιριστή στις ίδιες αθλητικές δραστηριότητες χρησιμοποιούμε αντικειμενικές μεθόδους, ώστε να γυρίσουν ακίνδυνα στο επίπεδο που πρέπει στον αγωνιστικό χώρο.

Χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό κριτηρίων για να επιστρέψει ο αθλητής με το λιγότερο ρίσκο και να μη θέσει σε κίνδυνο την καριέρα του. Βλέπετε τη φωτογραφία μου με τέσσερις ποδοσφαιριστές που επέστρεψαν ταυτόχρονα έπειτα από επέμβαση στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο.

Ο Άρντερμ και οι συνεργάτες του απέδειξαν με μελέτες ότι το 80% των ασθενών τους επέστρεψαν στα σπορ με τις ίδιες ικανότητες, η UEFA μιλάει για το 94% των αθλητών και το NBA αποφάνθηκε για το 80% των καλαθοσφαιριστών του. Οι νεαροί αθλητές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό τους, της τάξης του 23%, και πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στον τομέα της υποτροπής: φύλο, ηλικία, επίπεδο δραστηριότητας, τοποθέτηση μοσχεύματος, τύπος μοσχεύματος, χρόνος από την επέμβαση, νευρομυϊκοί και βιομηχανικοί παράγοντες.

Στην ΑΕΚ εφαρμόσαμε τρία διαφορετικά τεστ αλτικότητας, καθώς και ανάβαση κλίμακος με ένα πόδι και χρονομέτρηση. Επίσης, το BSKB τεστ που είναι άλμα σε ένα πόδι, μετρώντας τη διαφορά. Οι αθλητές που δεν πληρούσαν τα κριτήρια που θέσαμε είχαν πολύ μεγάλο ρίσκο να επανατραυματιστούν».

Σταθάς: « Η οικογένεια, η ομάδα και το τεχνικό επιτελείο πρέπει να είναι δίπλα στον ασθενή»

Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια της οικογένειας μετά από έναν τόσο σοβαρό τραυματισμό και άπαντες θα πρέπει να είναι δίπλα στον ασθενή. Ο Γιάννης Στάθας, φυσιοθεραπευτής της ΑΕΚ μίλησε στο δεύτερο ιατρικό συνέδριο, που έχει θέμα τον τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό, τονίζοντας πως στην Ένωση ακολουθούν ένα πρόγραμμα πέντε φάσεων.

«Καλημέρα σας. Θα μιλήσουμε για το πρόγραμμα που ακολουθούμε στην ΑΕΚ έπειτα από επέμβαση για ρήξη πρόσθιου χιαστού. Η βοήθεια της οικογένειας, της ομάδας και του τεχνικού επιτελείου είναι σημαντική και πρέπει να είναι πάντα δίπλα στον ασθενή. Αλλά ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την θεραπεία του αθλητή είναι ο επικεφαλής γιατρός, που κάνει το χειρουργείο. Και την αποκατάσταση την εφαρμόζει ο αποκλειστικά ο φυσιοθεραπευτής. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση της μέγιστης κίνησης ενός ασθενή. Στην ΑΕΚ επιλέγουμε το χειρουργείο να γίνεται το συντομότερο δυνατό, για να προλάβουμε την μυϊκή ατροφία. Επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε μόσχευμα από την επιγονατίδα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το ιατρικό ιστορικό του αθλητή, γιατί όλα αυτά διαφοροποιούν το πρόγραμμα. Στην ΑΕΚ ακολουθούμε ένα πρόγραμμα πέντε φάσεων. Η σταθεροποίηση του γόνατος είναι το κλειδί για μια καλή αποκατάσταση. Πρέπει ως φυσιοθεραπευτές να έχουμε φαντασία και δημιουργικότητα. Να παίρνουμε ερεθίσματα από την καθημερινότητα (σ.σ. και έκλεισε με ένα βίντεο, το οποίο έδειχνε παράλληλα μια χορογραφία και ασκήσεις που εμπνεύστηκε το τιμ της ΑΕΚ από αυτή τη χορογραφία)».

Φυσιοθεραπευτής Μπαρτσελόνα: «Ο ποδοσφαιριστής έχει ανάγκη να γνωριστεί ξανά με την μπάλα έπειτα από έναν τέτοιο τραυματισμό»

Σπουδαίες προσωπικότητες δίνουν το παρών στο δεύτερο ιατρικό συνέδριο της ΑΕΚ, με την Μπαρτσελόνα να εκπροσωπείται από τον φυσιοθεραπευτή της ομάδας, Xavi Linde Cot.
Ο φυσιοθεραπευτής των Καταλανών μίλησε στην διημερίδα της Ένωσης, ευχαριστώντας τον Άλκη Καλλιακμάνη, ενώ τόνισε πως κανένας τραυματισμός δεν είναι ακριβώς ίδιος με τον προηγούμενο .

«Ευχαριστώ κι εγώ τον κ. Καλλιακμάνη και την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου. Το κομμάτι της αποκατάστασης του ποδοσφαιριστή μετά από τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό χωρίζεται σε διάφορα σημεία και όλα πρέπει να τηρηθούν ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα, πάμε βήμα-βήμα με έμφαση στο τελευταίο στάδιο πριν πατήσει ξανά χορτάρι. Κανένας τραυματισμός δεν είναι ακριβώς ίδιος με τον προηγούμενο, καμία κατάσταση παρεμφερής, πρέπει να ακολουθήσουμε μια ειδική διαδικασία και ουσιαστικά δεν υπάρχει πρωτόκολλο και κανόνες.

Δεν θα ακολουθήσουμε το ίδιο πρόγραμμα για έναν στόπερ και για έναν επιθετικό, οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές. Πάντα πρέπει να σεβόμαστε τον βιολογικό χρόνο του τραυματισμού, να μη βιαζόμαστε και στην Μπαρτσελόνα έχουμε την ίδια φιλοσοφία σχετικά με αυτό ανεξαρτήτως αν μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή 9-10 ετών, έναν βετεράνο ή μια κοπέλα. Υπάρχει η sand training, σε επίπεδο δηλαδή, και το up&downhill run με αυξομείωση σε χαμηλό ή υψηλό τέμπο, έμφαση στο τρέξιμο και χρήση GPS. Στο τέλος της διαδικασίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ο ποδοσφαιριστής έχει ανάγκη να «γνωριστεί» ξανά με την μπάλα έπειτα από έναν τέτοιο τραυματισμό».

Exit mobile version