Η 31η εβδομάδα του 2021 θα μείνει στην ιστορία για πολλά πράγματα. Είναι η εβδομάδα από τις 2 Αυγούστου μέχρι τις 8 Αυγούστου του 2021, οι μέρες εκείνες δηλαδή που ο πύρινος εφιάλτης είχε σκεπάσει πολλές περιοχές της Ελλάδα, μεταξύ των οποίων την Αττική (Βαρυμπόμπη κλπ), την Εύβοια και τη Μάνη. Ηταν επίσης οι μέρες που ενας πρωτοφανής καύσωνας διαρκείας είχε εγκατασταθεί πάνω από τη χωρα. Ηταν όμως και μια βδομάδα που στοίχειωσε ο αριθμός 3860. Η εβδομάδα με μια ιδιαίτερη αύξηση θανάτων, με τους περισσότερους νεκρούς της τελευταίας 5ετίας. 3860 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή από τις 2 Αυγουστου μέχρι τις 8 Αυγουστου. 1.049 περισσότεροι από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (2.811) και 1.146 από την αντίστοιχη εβδομάδα του προηγούμενου έτους (2.714).
Το σύνθημα της κυβέρνησης και η εντολή σε όλα τα κλιμάκια τις μέρες της καταστροφής ήταν ένα : «Κανένας νεκρός από τις πυρκαγιές». Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή έπρεπε με κάθε τρόπο να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, το πολιτικό κόστος σε περίπτωση που υπήρχαν θύματα θα ήταν τεράστιο. Φαίνεται ότι αυτό το στοίχημα το κέρδισε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αφού κανένας θάνατος δεν ανακοινώθηκε εκείνες τις μέρες απο τις πυρκαγιές. Τότε που θα μπορούσε να οφείλεται η τρομακτική αύξηση των θανάτων εκείνης της εβδομάδας; Με βάση τις διαφορετικές συνθήκες αυτής της εβδομάδας σε σχέση με τις προηγουμενες κάποιες πιθανές αιτίες :
– Οι πυρκαγιές που έκαψαν τελικά εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δημιουργήσαν μια ατμόσφαιρα που δύσκολα μπορούσες να υπομείνεις. Το μέγεθος ήταν τέτοιο που το τοξικό νέφος απλώθηκε σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Οι Αθηναίοι – και όχι μονο – ξύπνησαν την Παρασκευή 6 Αυγούστου από τους καπνούς. Για αυτούς δε που ήταν κοντά στις εστίες, εκείνη την εβδομάδα, η ατμόσφαιρα ήταν εφιαλτική. Ανάμεσα σε αυτούς προφανώς χιλιάδες ηλικιωμένοι, άνθρωποι με αναπνευστικά και άλλου είδους προβλήματα.
– Οι εκκενώσεις χωριών και πόλεων, η ένταση που τις συνοδεύει, η αγωνία αν θα σωθεί το σπίτι σου, οι προσπάθειες να σώσεις το σπίτι στου, όλα αυτά είναι στιγμές επώδυνες για κάθε άνθρωπο. Πόσο μάλλον για ανθρώπους ηλικιωμένους, ανθρώπους με προβλήματα στην καρδιά τους και την υγεία τους. Οι εικόνες που έχουν χαραχθεί στο μυαλό μας από αυτόν τον Αυγουστο είναι ηλικιωμένοι να αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να προσπαθούν μεχρι τελευταία στιγμή να σώσουν την περιουσία τους. Ακραίες καταστάσεις δηλαδή.
– Οι εκτάσεις που κάηκαν ήταν τεράστιες, όσο καλά και να οργανώθηκε στο σχέδιο εκκενώσεων πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο κάτι να μην πήγε καλά και να έγινε πολύ αργότερα αντιληπτό
– Ο καύσωνας διαρκείας , ειδικά σε συνδυασμό με την τοξική ατμόσφαιρα, μας ταλαιπώρησε όλους. Οι πιο ευάλωτοι από εμάς πέρασαν δύσκολες μέρες μιας και η ακραία ζέστη είναι επικίνδυνη και μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία.
Αν μπορούμε να αποκλείσουμε μια αιτία θανάτου για τη ραγδαία αύξηση εκείνης της εβδομάδας αυτή είναι σίγουρα ο COVID-19. Τις ημέρες εκείνες του Αυγούστου ο αριθμός των νεκρών κυμαινόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα , συγκεκριμένα για το σύνολο των ημερών οι θάνατοι από των κορονοϊό που ανακοινώθηκαν ήταν μόλις 92.
Ισως ποτέ να μη μάθουμε ακριβώς τι συνέβη και είχαμε 42% νεκρούς εκείνη την εβδομάδα περισσότερους (σε σχέση με την αντίστοιχή περσινή) πανελλαδικά. Τα διαγράμματα και τα νούμερα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Ηταν μια διαφορετική εβδομάδα.
Οι θάνατοι στην Ευβοια την εβδομάδα αυτή αυξήθηκαν κατά 78% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα της προηγούμενης χρονιάς και 70% σε σχέση με αυτή της αμέσως προηγούμενης εβδομάδα.
Οι θάνατοι στην Αττική αυξήθηκαν κατα 58% και 43% αντίστοιχα.
Στη Θεσσαλονίκη, που δεν έζησε παρόμοιες στιγμές, η αύξηση των θανάτων της εβδομάδας εκείνης ήταν πολύ μικρότερη, περίπου στο 10% σε σχέση με την αντίστοιχη της προηγούμενης χρονιάς.
Τα στοιχεία χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης απο ειδικούς. Χρειάζονται διευκρινήσεις
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον το θλιβερό ρεκόρ της εβδομάδας εκείνης με τους 3860 νεκρούς να μην ξεπεραστεί ποτέ.