Ελληνοτουρκικά: Γιατί υπέγραψαν οι Τούρκοι τη συμφωνία με την Ελλάδα!
Ελληνοτουρκικά: Γιατί υπέγραψαν οι Τούρκοι τη συμφωνία με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να αβαντάρει τη γερμανική πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση των συνομιλιών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Ελληνοτουρκικά: Σε ένα τακτικό ελιγμό προκειμένου να δείξει προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι υπέρ του διαλόγου, προχώρησε η Άγκυρα συμφωνώντας με την...Ελληνοτουρκικά: Γιατί υπέγραψαν οι Τούρκοι τη συμφωνία με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να αβαντάρει τη γερμανική πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση των συνομιλιών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.
Ελληνοτουρκικά: Σε ένα τακτικό ελιγμό προκειμένου να δείξει προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι υπέρ του διαλόγου, προχώρησε η Άγκυρα συμφωνώντας με την ελληνική πλευρά στην δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας σε επίπεδο ΝΑΤΟ για την «αποφυγή στρατιωτικών ατυχημάτων στην Α. Μεσόγειο».
Παράλληλα, μέσω της συγκεκριμένης κίνησης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να αβαντάρει τη γερμανική πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση των συνομιλιών στα ελληνοτουρκικάα, ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, παρέχοντας την απαραίτητη επιχειρηματολογία προς την κα. Μέρκελ σε επίπεδο Ε.Ε, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή σκληρών κυρώσεων στην τουρκική οικονομία όπως ζητάει η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ελληνοτουρκικά: Οι σχετικές συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ κράτησαν περίπου 20 ημέρες, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν τελικά στη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποτροπής εμπλοκών ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περιόδους ελληνοτουρκικής κρίσης. Την επίτευξη της σχετικής συμφωνίας ανακοίνωσε ο ίδιος ο γ.γ του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας πως πρόκειται για έναν μηχανισμό ασφάλειας ο οποίος «μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες αντιμετώπισης της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους».
Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές διήρκησαν τρεις περίπου εβδομάδες, εντούτοις τις τελευταίες ημέρες είχε διαφανεί ότι οι δύο αντιπροσωπείες είχαν καταλήξει σε ένα τελικό κείμενο, καθώς οι διαφορές που υπήρχαν ήταν ελάχιστες, με την όποια διαφωνία να εστιάζεται κυρίως στη χρήση ορισμένων λέξεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ το αρχικό κείμενο αποτελούνταν από 4 παραγράφους, κατά την πορεία των σχετικών συζητήσεων, απαλείφθηκαν οι δύο από αυτές με αποτέλεσμα το τελικό κείμενο να αποτελείται από δύο παραγράφους οι οποίες συμπυκνώνουν ορισμένες γενικές όσο και αόριστες προθέσεις των δύο πλευρών.
Επί της ουσίας το τελικό κείμενο έχει απονευρωθεί σε τέτοιο βαθμό που το μόνο που προβλέπει είναι η δημιουργία μιας 24ωρης γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών μέσω νατοϊκών διαύλων, με στόχο την αποφυγή της έντασης στην Ν.Α Μεσόγειο.
Παράλληλα επισημαίνεται η πρόθεση Αθήνας και Άγκυρας για την πραγματοποίηση συναντήσεων των Στρατιωτικών τους Αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ, για την αποφυγή προκλήσεων στη Ν.Α Μεσόγειο.
Να σημειώσουμε πως στη σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για το θέμα, αναφέρεται ότι «μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα».
πηγή: protothema