Έβρος: Τι συμβαίνει τελικά; Προκαλούν οι Τούρκοι!
Νέα εστία ελληνοτουρκικής έντασης βρίσκεται σε εξέλιξη, ύστερα από την προώθηση τουρκικών δυνάμεων στρατοχωροφυλακής στη θέση Μελισσοκομείο. Έβρος: Τι συμβαίνει τελικά; Προκαλούν οι Τούρκοι μαλώνουν οι Έλληνες. Εξ αφορμής της σημασίας του Έβρου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και των γεωμορφολογικών συνθηκών που προκαλεί η ροή του ποταμού στην περιοχή, η Άγκυρα άδραξε την ευκαιρία...Νέα εστία ελληνοτουρκικής έντασης βρίσκεται σε εξέλιξη, ύστερα από την προώθηση τουρκικών δυνάμεων στρατοχωροφυλακής στη θέση Μελισσοκομείο.
Έβρος: Τι συμβαίνει τελικά; Προκαλούν οι Τούρκοι μαλώνουν οι Έλληνες.
Εξ αφορμής της σημασίας του Έβρου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και των γεωμορφολογικών συνθηκών που προκαλεί η ροή του ποταμού στην περιοχή, η Άγκυρα άδραξε την ευκαιρία να δημιουργήσει ακόμα μια κρίση μεταξύ των δύο χωρών.
Έβρος: διαφωνίες για την οριογραμμή
Προστριβές και διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για την αποτύπωση των συντεταγμένων στην οριογραμμή του ποταμού Έβρου υπήρχαν και στο παρελθόν. Συνήθως όμως τα προβλήματα ξεπερνιούνταν έπειτα από συνεννοήσεις ανάμεσα σε αξιωματικούς της ελληνικής γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού και της αντίστοιχης τουρκικής μονάδας.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του φράχτη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ορών από την Ελλάδα γίνεται επί τουρκικού εδάφους! Αυτή ήταν και η αφορμή για την πρόκληση του επεισοδίου στον Έβρο. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι εργασίες που διεξάγονται με ευθύνη και εποπτεία από τα ελληνικά υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή φράχτη γίνονται επί τουρκικού εδάφους, ενώ η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι ακολουθούνται τα προβλεπόμενα για την χάραξη των συνόρων με βάση μεθοδολογία που ισχύει από το 1926.
Στη συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης (Ιούλιος 1923), ο ποταμός Έβρος οριζόταν ως το χερσαίο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με εξαίρεση το προγεφύρωμα του Κάραγατς, το οποίο ανήκει στη γειτονική χώρα. Πρόκειται για ένα σύνορο γεωγραφικά αμετακίνητο, με το μέσον του ποταμού να αποτελεί το «τείχος» μεταξύ των δύο χωρών.Στη συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης (Ιούλιος 1923), ο ποταμός Έβρος οριζόταν ως το χερσαίο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με εξαίρεση το προγεφύρωμα του Κάραγατς, το οποίο ανήκει στη γειτονική χώρα. Πρόκειται για ένα σύνορο γεωγραφικά αμετακίνητο, με το μέσον του ποταμού να αποτελεί το «τείχος» μεταξύ των δύο χωρών.
Στην προκειμένη περίπτωση, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τη… γεωλογία.Στην προκειμένη περίπτωση, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τη… γεωλογία.
Όπως κάθε μεγάλο ποτάμι, έτσι και ο Έβρος, αλλάζει ροή, πλημμυρίζει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε εποχή.Όπως κάθε μεγάλο ποτάμι, έτσι και ο Έβρος, αλλάζει ροή, πλημμυρίζει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε εποχή.
Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα άλλοτε να εμφανίζονται νησίδες, χερσαία τμήματα και έλη και άλλοτε να καταποντίζονται από την αλλαγή της ροής του ποταμού.Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα άλλοτε να εμφανίζονται νησίδες, χερσαία τμήματα και έλη και άλλοτε να καταποντίζονται από την αλλαγή της ροής του ποταμού.
Στο ζήτημα του νοτίου Έβρου, από τις αλλαγές των υδάτων του ποταμού, προέκυψε μια έκταση περί τα 16 στρέμματα, στα οποία η Άγκυρα έσπευσε να προωθήσει δυνάμεις ασφαλείας.Στο ζήτημα του νοτίου Έβρου, από τις αλλαγές των υδάτων του ποταμού, προέκυψε μια έκταση περί τα 16 στρέμματα, στα οποία η Άγκυρα έσπευσε να προωθήσει δυνάμεις ασφαλείας.
Kαθηγητής διπλωματικών σπουδών σχολιάζει το γεγονός
«Δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο της αλλαγής της ροής των υδάτων και των όσων συνεπάγεται για την μορφολογία του εδάφους στον Έβρο», σημειώνει ο Αντώνης Κλάψης, μιλώντας στο «in.gr».«Δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο της αλλαγής της ροής των υδάτων και των όσων συνεπάγεται για την μορφολογία του εδάφους στον Έβρο», σημειώνει ο Αντώνης Κλάψης.
Όπως υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητή Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, «δικαίως η Ελλάδα υποστηρίζει ότι της ανήκει το συγκεκριμένο τμήμα εδάφους. Δεν είναι θέμα ποσοτικό, αλλά ποιοτικό».Όπως υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητή Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, «δικαίως η Ελλάδα υποστηρίζει ότι της ανήκει το συγκεκριμένο τμήμα εδάφους. Δεν είναι θέμα ποσοτικό, αλλά ποιοτικό».
Κι αυτό, γιατί όπως, προσθέτει, οι τουρκικές ενέργειες συνεπάγονται «έμπρακτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας» η οποία έρχεται «σε συνέχεια της γενικότερης τουρκικής πολιτικής αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και της προσπάθειας επιβολής τετελεσμένων στην ελληνική πλευρά».Κι αυτό, γιατί όπως, προσθέτει, οι τουρκικές ενέργειες συνεπάγονται «έμπρακτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας» η οποία έρχεται «σε συνέχεια της γενικότερης τουρκικής πολιτικής αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και της προσπάθειας επιβολής τετελεσμένων στην ελληνική πλευρά».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε σχετικό διάβημα στην Άγκυρα, ενώ άγνωστο είναι η εξέλιξη της κρίσης, ειδικά λόγω της προκλητικής στάσης των γειτόνων.Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε σχετικό διάβημα στην Άγκυρα, ενώ άγνωστο είναι η εξέλιξη της κρίσης, ειδικά λόγω της προκλητικής στάσης των γειτόνων.
«Το πρόβλημα είναι η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση μιας τέτοιας κρίσης. Ενδεχομένως η Τουρκία να επιδιώκει την κλιμάκωση από ελληνικής πλευράς» επισημαίνει ο κ. Κλάψης, τονίζοντας ότι ορθά η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε χρησιμοποιώντας διπλωματικά μέσα.«Το πρόβλημα είναι η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση μιας τέτοιας κρίσης. Ενδεχομένως η Τουρκία να επιδιώκει την κλιμάκωση από ελληνικής πλευράς» επισημαίνει ο κ. Κλάψης, τονίζοντας ότι ορθά η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε χρησιμοποιώντας διπλωματικά μέσα.
Η αβέβαια έκβαση της κρίσης, που ξεκίνησε με υπαιτιότητα της Άγκυρας, δεικνύει δύο τινά: Αφενός, τη σημασία της γεωγραφία στην διεθνή πολιτική. Αφετέρου, λειτουργεί ως υπόμνηση για το ποιος είναι ο εξ ανατολών γείτοναςκαι τι επιδιώκει συστηματικά σε βάρος της Ελλάδας.Η αβέβαια έκβαση της κρίσης, που ξεκίνησε με υπαιτιότητα της Άγκυρας, δεικνύει δύο τινά: Αφενός, τη σημασία της γεωγραφία στην διεθνή πολιτική. Αφετέρου, λειτουργεί ως υπόμνηση για το ποιος είναι ο εξ ανατολών γείτοναςκαι τι επιδιώκει συστηματικά σε βάρος της Ελλάδας.
Έβρος: Fake News;
«Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που εξεδόθη το πρωί του Σαββάτου.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σημερινή του ανακοίνωση διευκρινίζει ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. « Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους» καταλήγει η ανακοίνωση.
Έχει προηγηθεί ένας πυρετός διπλωματικών διεργασιών, με διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα και μια έντονη αντιπαράθεση του Υπ. Εξωτερικών με την αντιπολίτευση.
Το διάβημα
Σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προχώρησε η Αθήνα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Το θέμα προέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού.
Πιο συγκεκριμένα, στον Νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.
Η διαφορά δεν είναι καινούρια και έχει να κάνει με την αλλαγή λόγω της εποχής της κοίτης του ποταμού Έβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ, πάντως, υποστηρίζει πως η συνοριακή γραμμή στον Έβρο έχει αλλάξει εξαιτίας «φυσικών και τεχνικών» λόγων και καλεί την Ελλάδα να μην πραγματοποιήσει εργασίες κατασκευής του φράκτη, πριν υπάρξει σχετική διαπραγμάτευση από αρμόδιες αντιπροσωπείες των δύο χωρών.
ΕΒΡΟΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει, ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στην δήλωσή τους αναφέρουν: “Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή” και ακολούθως ρωτούν τον υπουργό: “Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;”.
Κλείνοντας υπογραμμίζουν ότι τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα και προειδοποιούν ότι “ έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο”.
Έβρος: Η απάντηση Δένδια
Απαντώντας, το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του αναφέρει «Τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε».
Στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Burak Ozugergin, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.
Σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς. Κατόπιν των ανωτέρω, το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».
ΕΒΡΟΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Σε δήλωση του, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει «Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση «για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα στον Έβρο;
Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος είχε αντιπαράθεση με τους Νίκο Ρωμανό από την ΝΔ και Χρήστο Γιαννούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Και συνεχίζει στο δρόμο της επιθετικότητας. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως οποιοδήποτε Έλληνας υπουργός, μπορεί να κάνει δηλώσεις που δεν είναι όσο προσεκτικές χρειάζεται. Δεν μπορεί να μιλάνε για λίγα μέτρα, αυτό δημιουργεί πρόβλημα στον τρόπο με τον όποιο κινείται η χώρα . Άραγε, «για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα στον Έβρο;».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ζήτησε την απομάκρυνση του Νίκου Δένδια από την Κυβέρνηση, ενώ απαντώντας στην τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η Ελληνική Λύση αναφέρει σε ανακοίνωση της, «Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, όταν καταλαμβάνεται ελληνικό έδαφος, η απάντηση είναι μία: Ελληνική ανακατάληψη τώρα, χωρίς υπεκφυγές και δικαιολογίες! Σας το είπαμε από χθες που συνέβη το γεγονός, το αμφισβητήσατε, αλλά δυστυχώς είπατε –πάλι- ψέμματα! Η μόνη λύση για να μην αποδειχθούν συνένοχοι Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργός είναι να παραιτηθεί ο Υπουργός Εξωτερικών!».
Σε ανάρτηση του στο Twitter, o Νίκος Δένδιας αναφέρει «είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα».
«Οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της Κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση «οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές: Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής;»
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως «αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, ‘να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή’, αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη». Προσθέτει ότι «οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες “πραγματοποίησαν μετρήσεις” εντός ελληνικού εδάφους». «Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση», σχολιάζει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η κυβέρνηση της ΝΔ που «συνηθίζει κατά καιρούς τις εθνικιστικές κορώνες, ιδίως όταν στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες, είναι απόλυτα εκτεθειμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα». Σχολιάζει πως «όταν δε μια κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι τα πολλά ή τα λίγα μέτρα υποχώρησης, αλλά το έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα».
«Ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μας ανακοινώσει ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αυτής της ανεκδιήγητης ανακοίνωσης» αναφέρει σε γραπτή απάντησή του το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια τονίζει πως «η υποβολή ερωτήματος αν “αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής”, αποτελεί συκοφαντία και προσβολή προς τους ένστολους Έλληνες και τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας». Επισημαίνει περαιτέρω πως «είναι βεβαίως αυτονόητο, ότι ουδέποτε υποστήριξε κάτι τέτοιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ψευδώς και με απίστευτο θράσος διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση».
Καταληκτικά, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια αναφέρει πως «επικίνδυνη είναι στην πραγματικότητα η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να επικαλείται fake news» και σημειώνει: «Ας μην παριστάνουν τους φύλακες του Έβρου αυτοί που κατά πλειοψηφία στο κόμμα τους δε διαπιστώνουν εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική χώρα, ενώ ακόμη και στη σημερινή τους ανακοίνωση διαπιστώνουν ότι “στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες” και όχι η Τουρκία!».
«Κατανοούμε τον εκνευρισμό του κ. Δένδια που σήμερα είδε μηχανισμούς του ίδιου του κόμματός του να τον καταγγέλλουν δημοσίως», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η ΝΔ «θερίζει πλέον τις θύελλες που έσπειρε με την ανεύθυνη στάση της στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής». «Ωστόσο», σημειώνει, «καλό θα ήταν να μην επιτίθεται στην αντιπολίτευση για να ξεσπάσει», καθώς «όταν η πραγματικότητα σε διαψεύδει, δεν τα βάζεις με τη πραγματικότητα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «επειδή η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια της χώρας είναι πολύ σημαντικότερα ζητήματα από τις εσωκομματικές αντιδικίες της ΝΔ, περιμένουμε ακόμη τις δέουσες απαντήσεις και εξηγήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που θέσαμε και που δεν αφορούν μόνο τον ΥΠΕΞ, αλλά λόγω της κρισιμότητας τους τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».
Συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει:
«1. Εάν δεν υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιώτες όπως λέει το ΥΠΑΜ γιατί πραγματοποιήθηκε διάβημα από το ΥΠΕΞ;
2. Εάν δεν υπήρξε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας, γιατί στη συνέντευξη του ο κ. Δένδιας έλεγε ότι “δεν θα προκαλέσουμε ένταση για λίγες δεκάδες μέτρα”;
3. Υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις αποχώρησαν οι Έλληνες και οι Τούρκοι στρατιώτες από την περιοχή;».
Σε δήλωση του, ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης, αναφέρει ότι η κυβέρνηση «αφού βάφτισε “εισβολή” την προσπάθεια κατατρεγμένων να περάσουν στην Ευρώπη στέλνοντας στρατό-αστυνομία να υψώσουν φράχτες, υποδεχόμενη υψηλόβαθμο κλιμάκιο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και συνοδεύοντας μέχρι και την ΠτΔ το Πάσχα, τώρα με την καταπάτηση ελληνικού εδάφους από το καθεστώς του κ. Ερντογάν παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο».
Αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών ο κ. Κριθαρίδης λέει ότι «προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για λίγες “δεκάδες μέτρα” και όχι για τα 16 στρέμματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί κανονικότατα οι τουρκικές δυνάμεις, στη συνέχεια προσπάθησε να φιμώσει και τον τύπο για το ζήτημα “δεν αξίζει ούτε μονόστηλο σε εφημερίδα”, ενώ τέλος μετά από προφανή κυβίστηση το Υπουργείο προέβη σε διάβημα!».
«Είναι βλέπετε και η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης όπως ακριβώς και η οικονομική, πυγμή έναντι των αδυνάμων, υποχωρητικότητα έναντι των ισχυρών, στο ίδιο έργο θεατές» καταλήγει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25.
Διαμαρτυρία του Βερολίνου στην Άγκυρα για πυροβολισμούς κατά ανδρών της Frontex
Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα προχώρησε πρόσφατα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, για το περιστατικό που σημειώθηκε τον Απρίλιο στον Έβρο, όταν Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση περιπόλου της FRONTEX, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και Γερμανοί. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, «η γερμανική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία για το περιστατικό, ενώ η ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε το γεγονός στον πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο και ζήτησε διευκρινίσεις».
Η Frontex εν τω μεταξύ, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας της, ενώ τα στελέχη της έχουν λάβει εντολή να φορούν πιο συχνά αλεξίσφαιρα γιλέκα κατά τις περιπολίες τους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel από άνδρες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας, υπήρξαν έκτοτε τουλάχιστον τέσσερα ακόμη παρόμοια περιστατικά. Σε μία περίπτωση, Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν από σκάφος στον αέρα προκειμένου να εκφοβίσουν την απέναντι πλευρά, αναφέρεται.
Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι η Frontex θέλει να συνεχίσει την αποστολή της στην Ελλάδα τουλάχιστον έως τις 6 Ιουνίου, πιθανόν και μετά, ενώ καταλήγει επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της Europol, στο οποίο εκφράζεται η ανησυχία ότι θα υπάρξουν «περαιτέρω προσπάθειες (της τουρκικής κυβέρνησης) να οδηγήσουν πρόσφυγες προς τα ελληνικά σύνορα».