Ο Άκης Πετρετζίκης μίλησε για όλους και για όλα σε μια εντός και εκτός κουζίνας, μέσω της οποίας έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο fan base.
Ο Άκης έχει 1,5 εκατομμύριο followers, προτάσεις από όλα σχεδόν τα ιδιωτικά κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης, συμμετέχει σε εκπομπή του BBC και φυσικά ετοιμάζει συνταγές, βιβλία, ένα νέο περιοδικό κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα, κανάλι στο Youtube και πολλά πολλά άλλα.
Άκης Πετρετζίκης: Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο ΘΕΜΑ
Πως μπήκε το μικρόβιο της μαγειρικής μέσα σου;
Το… κληρονόμησα! Ναι, το κληρονόμησα από τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου οι οποίες ήταν δεινές μαγείρισσες. Από μικρός, λοιπόν, τις παρακολουθούσα και προσπαθούσα να τους μοιάσω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MasterChef spoiler 12/5: Αυτό είναι το νέο ζευγάρι στο ριάλιτι! -Δεν θα το πιστέψετε (vid)
Τώρα που τα κατάφερες και τους έμοιασες, μετά από τόσα χρόνια, τι σημαίνει για εσένα η μαγειρική;
Η μαγειρική για εμένα είναι τρόπος ζωής. Ζω μέσα από αυτή – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δημιουργώ. Εκφράζομαι. Είναι όλα όσα αγαπώ, όλα όσα μοιράζομαι με τον κόσμο.
Μέσα σε όλη αυτή τη διαδρομή όπως την περιγράφεις, ποια είναι η καλύτερη στιγμή σου μέχρι σήμερα;
Δεν είναι μία. Είναι πολλές. Είναι όλη αυτή η επικοινωνία που έχω αναπτύξει με τον κόσμο την οποία την οφείλω σε πολλές καλές στιγμές.
Αληθεύει ότι κάθε συνταγή πριν την παρουσιάσεις μπορεί και να την δοκιμάσεις τρεις ή τέσσερις φορές;
Φυσικά και αληθεύει! Πώς μπορώ να μοιραστώ με τον κόσμο μια συνταγή αν προηγουμένως δεν τη δοκιμάσω; Πώς θα ξέρω ότι είναι η καλύτερη εκδοχή της; Ότι πετυχαίνει;
Εκπομπή ή μαγαζί; Τι είναι πιο σημαντικό για ένα σεφ;
Πιο σημαντικό είναι αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει. Αυτό στο οποίο θα αφιερώσει τον χρόνο του και θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του.
Στην περίοδο της καραντίνας έκανες live με χιλιάδες θεατές; Τι κρατάς από αυτή την εμπειρία;
Κρατάω τα πάντα. Όλα τα θετικά σχόλια του κόσμου, αλλά και κάποια αρνητικά που με βοηθούν να γίνω καλύτερος. Κρατάω τη μαγειρική, η οποία για ακόμα μία φορά απέδειξε ότι αποτελεί μια διέξοδο σε κάθε δύσκολη στιγμή. Η μαγειρική -και συγκεκριμένα το καλομαγειρεμένο φαγητό- μας φέρνει κοντά, και τα live αποτέλεσαν τρανή απόδειξη της πεποίθησης αυτής.
Η εστίαση όμως, Ακη, μετράει πληγές λόγω πανδημίας και καραντίνας. Εσύ έκανες απολογισμό; Πώς είναι η κατάσταση;
Έκανα τον απολογισμό μου και συνεχίζω να τον κάνω μέρα με τη μέρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να το κάνουμε.
Πώς θα είναι η επόμενη μέρα στην εστίαση;
Πιστεύω ότι θα είναι λίγο αμήχανη. Αλλά στο τέλος θα καταφέρουμε να βρούμε τους ρυθμούς μας.
Εσένα τι σου έλειψε στην καραντίνα;
Μου έλειψε η αίσθηση της ελευθερίας που είχα πριν από αυτή.
Άκης Πετρετζίκης: Είσαι ο πρώτος Έλληνας «Master Chef». Ακόμη φουσκώνεις από υπερηφάνεια όταν το λες;
Η αλήθεια είναι ότι φουσκώνω από περηφάνεια για όλα όσα ακολούθησαν μετά από το «Master Chef». Φουσκώνω από περηφάνεια που σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες επισκέπτονται το site μου κάθε μήνα προκειμένου να δουν τι θα μαγειρέψουν για την οικογένειά τους. Υπάρχει καλύτερο πράγμα από αυτό;
Εσύ ξέρεις. Όμως υπάρχει και κάτι πολύ σημαντικό. Η εμπειρία σου από την συμμετοχή σου στο “Ready, steady, cook” στο BBC. Τι έμαθες, τι ανακάλυψες, τι σε εντυπωσίασε;
Η συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο show του BBC μόνο θετική θα μπορούσε να είναι. Η παραγωγή ήταν εκπληκτική, οι συνεργάτες υπέροχοι και οι στιγμές που ζήσαμε όλοι μαζί παρέα στο στούντιο μοναδικές.
Άκη, τελικά νιώθεις επιτυχημένος;
Οι συνταγές μου πετυχαίνουν, ο κόσμος τις αγαπάει. Αυτά τα δύο, αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για να αισθάνομαι χαρούμενος και να γεμίζω δύναμη προκειμένου να κάνω ακόμα πιο δημιουργικά πράγματα.
Έχεις σχεδόν 1,5 εκατομμύριο followers στο Instagram. Θεωρείς πως είναι λόγω μαγειρικής ή κάτι άλλο;
Μάγειρας είμαι. Συνταγές ανεβάζω. Η μαγειρική αποτελεί το ένα και μοναδικό σημείο αναφοράς της σχέσης μου με τον κόσμο.
Εχεις μυστικά επιτυχίας;
Ναι, φυσικά! Και τα μοιράζομαι όλα με τον κόσμο μέσα από το site, τα βιβλία, τα περιοδικά, τις εκπομπές μου και όλα όσα κάνω αυτά τα χρόνια!
Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη εδώ