Ένα μικρό φλασμπάκ στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Βαγγέλης, ο Μπέκουρας έβλεπε τηλεόραση. Χάζευε ένα έργο που έδειχνε κάτι πιτσιρίκες να τρέχουν στην παραλία φορώντας κάτι μικροσκοπικά μαγιό (πιο μικρά κι από τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα) που έκαναν τους κάβουρες στην άμμο να ακονίζουν τις δαγκάνες τους και να νιώθουν μια έξαψη που είχαν να την νιώσουν από τότε που είχαν πάει σε ένα πάρτι σε μια φωλιά με θηλυκές καραβίδες.
Ο Γιούρι Γκριγκαρόβιτς, ο Αλέξης Κωστάλας και οι κολοκυθοκορφάδες
Ξαφνικά έπεσαν διαφημίσεις. Οι εικόνες έδειχναν ένα χορευτή του μπαλέτου. Η μειλίχια και ζεστή φωνή του μετρ του κλασικού μπαλέτου, Αλέξη Κωστάλα εξηγούσε ότι επρόκειτο για τον χορευτή Γιούρι Γκριγκαρόβιτς ο οποίος θα έδινε παραστάσεις στην Ελλάδα και μας καλούσε να πάμε να απολαύσουμε το σόου του.
Ο Βαγγέλης έγινε πύραυλος. Ενιωσε όπως τότε που ο Μπάμπης, ο Περδέκουλας του είχε κλέψει δυο καφάσια κολοκυθοκορφάδες από την αποθήκη του. Αρχισε να κράζει. «Σιγά να μην πάω να δω, αυτό τον φισφιρή με το κολάν. Θα πάω στο νάιτ κλαμπ «Μπουλκουμές» να δω την Λίτσα την ζουμπουρλού που χορεύει χορό της κοιλιάς». Εκλεισε την τηλεόραση σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φυσικά πήγε να δει τη Λίτσα.
Η «Λίμνη των Κύκνων» και η Λίμνη Παμβώτιδα
Αν όμως, η διαφήμιση ήταν για παραστάσεις της Μίστι Κόουπλαντ στην Ελλάδα, όχι μόνο θα έτρεχε να βγάλει εισιτήριο, αλλά θα μάθαινε και όλους τους όρους του κλασικού μπαλέτου απ’ έξω (από το «Ballotte», ως το «colle» και το «Croix») μπας και πιάσει κουβέντα με την Αμερικανίδα μπαλαρίνα και της κάνει αναλύσεις για την «Λίμνη των Κύκνων», την Λίμνη Πλαστήρα και την Λίμνη Παμβώτιδα.
Το τσιφτετέλι και το Κεραμέ Ικαρίας
Η αντίδρασή του θα ήταν δικαιολογημένη. Η Μίστι Κόουπλαντ έχει ένα κορμί σαν χέλι, που λέει και το τραγούδι, αλλά δεν χορεύει το τσιφτετέλι. Χορεύει κλασικό μπαλέτο. Και μάλιστα θεωρείται μια από τος κορυφαίες Αμερικανίδες μπαλαρίνες. Μπήκε στο φημισμένο American Ballet Theatre και τον Ιούνιο του 2015 έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή μπαλαρίνα που έγινε η πρώτη χορεύτρια εκεί.
Η Κόουπλαντ γεννήθηκε στο Κάνσας στις 10 Σεπτεμβρίου του 1982 και οι ρίζες της οικογένειάς της απλώνονται σε όλο τον κόσμο. Μόνο στο Κεραμέ Ικαρίας δεν έφτασαν. Ο πατέρας της είχε γερμανική και αφροαμερικανική καταγωγή. Η μητέρας της είχε ιταλικές και αφροαμερικανικές ρίζες.
Η σουρλουλού μαμά και ο καρσιλαμάς
Η μητέρα της ήταν κομματάκι σουρλουλού. Χώρισε νωρίς, νωρίς με τον πατέρα της Μίστι. Μάλιστα η μπαλαρίνα τον είδε για τελευταία φορά στα 2 της χρόνια και τον ξαναείδε όταν ήταν 22! Η μαμά Κόουπλαντ ήταν τσιρλίντερ.
Αυτό δεν είναι κακό. Από εκεί ίσως η αγάπησε τον χορό. Το κακό ήταν ότι η μαμά άλλαζε τους άνδρες σαν τα πουκάμισα. Παντρεύτηκε τέσσερις άνδρες ζωή να ‘χει. Η Μίστι άλλαζε συνέχεια σπίτια. Κάποτε έφτασε και στην πόλη Γκαρντένα της Καλιφόρνια. Εκεί άρχισε να ασχολείται με τον χορό. Εμαθε μπαλέτο από την Σίνθια Μπράντλεϊ σε μια δημόσια σχολή χορού.
Ετσι το νερό μπήκε στο αυλάκι και σιγά, σιγά έγινε διάσημη παντού. Για όσους είδαν την Μίστι και κάνουν όνειρα να χορέψουν μαζί της καρσιλαμά, μάλλον έχασαν, διότι το κορίτσι είναι παντρεμένο με τον δικηγόρο (την ήθελε κι ένας χορευτής του τσάμικου, αλλά έφαγε χυλόπιτα) Ολου Εβανς.