Ευρώπη: Κρίση Αποθεμάτων Φυσικού Αερίου και Οι Επιπτώσεις για τον Χειμώνα 2025
Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη ενεργειακή περίοδο, με τα αποθέματα φυσικού αερίου να εξαντλούνται γρηγορότερα από ποτέ.Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της μειώνονται με ταχείς ρυθμούς. Η εξάντληση των αποθεμάτων, σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, προκαλεί ανησυχία για τις προοπτικές της περιοχής για το υπόλοιπο του χειμώνα και για το 2025.
Αυξημένη Κατανάλωση και Ανησυχία για τις Τιμές
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος είναι η μεγαλύτερη από το 2018, με τα αποθέματα να εξαντλούνται γρηγορότερα από ποτέ. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε το Bloomberg, η κατανάλωση των υπόγειων αποθεμάτων φυσικού αερίου έχει φτάσει το 25%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων επτά ετών. Αν και οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης βρίσκονται στο 70,3% της πλήρωσης, η ανησυχία για την επάρκεια της ενέργειας εντείνεται καθώς πλησιάζει ο Μάρτιος.
Διαφορές Ανάμεσα στις Χώρες
Η κατάσταση δεν είναι η ίδια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Στη Γερμανία, το επίπεδο αποθήκευσης βρίσκεται στο 77%, ενώ στην Ισπανία το ποσοστό είναι 80%. Αντίθετα, στη Γαλλία και την Ολλανδία, τα αποθέματα είναι σημαντικά χαμηλότερα, με τα ποσοστά να κυμαίνονται γύρω από το 50%. Ανησυχητικό είναι το ποσοστό στην Ουκρανία, όπου τα αποθέματα ανέρχονται μόλις στο 15,8%.
Κίνδυνος για την Αναγκαία Επανατροφοδότηση
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν αναλογιστούμε ότι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να βρει τις υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης στο 33% της πλήρωσης. Αυτό θα καθιστά τη διαδικασία επανατροφοδότησης των αποθηκών για τον χειμώνα του 2025 όχι μόνο δύσκολη, αλλά και εξαιρετικά ακριβή. Οι διεθνείς ενεργειακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τιμές φυσικού αερίου μπορεί να αυξηθούν σημαντικά εάν η Ευρώπη αδυνατεί να ανανεώσει τα αποθέματά της πριν από τον επόμενο χειμώνα.
Πτώση στις Τιμές και Προοπτικές
Ωστόσο, μία μικρή ελπίδα δίνεται από την πτώση 4% στις τιμές του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας, όπου ο δείκτης υποχώρησε κοντά στα 47€ ανά MWh. Αυτή η πτώση προσφέρει μία προσωρινή “ανάσα” στην αγορά, όμως παραμένει αβέβαιο αν αυτή η μείωση θα διαρκέσει ή αν οι τιμές θα ανακάμψουν λόγω της επόμενης ενεργειακής κρίσης.