Sportime

Ακαθάριστα οικόπεδα και οι εξαιρέσεις για τα εκτός σχεδίου ακίνητα

Η παράταση δίνει χρόνο στους ιδιοκτήτες, όμως οι εξαιρέσεις και τα πρόστιμα θέλουν μεγάλη προσοχή πριν τη δήλωση.

Ανδρέας Βρεττάκος 2 λεπτά ανάγνωσης
akatharista oikopeda prostimata ektos sxedioy
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Τα ακαθάριστα οικόπεδα έχουν ξανά μπει στο επίκεντρο, με τους ιδιοκτήτες να έχουν πλέον προθεσμία έως τις 22 Ιουνίου για να δηλώσουν τον καθαρισμό τους. Η διαδικασία αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων και συνδέεται άμεσα με την αντιπυρική περίοδο, η οποία διαρκεί από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η παράταση δόθηκε επειδή η συμμετοχή των πολιτών κινήθηκε χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Λίγο πριν από την αρχική λήξη της προθεσμίας είχαν δηλωθεί περίπου 340.000 καθαρισμένα οικόπεδα, όταν την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους οι δηλώσεις είχαν φτάσει τις 500.000.

Η υποχρέωση δεν αφορά όλους με τον ίδιο τρόπο. Καθαρισμό πρέπει να κάνουν ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός σχεδίου, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή σε ακτίνα 100 μέτρων από αυτά τα όρια, μετά την προβλεπόμενη ενημέρωση της δασικής υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό μπαίνουν και εκτός σχεδίου γήπεδα που έχουν κτίσμα, εφόσον οι εκτάσεις τους δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία. Αντίθετα, εξαιρούνται τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που δεν διαθέτουν οίκημα ή άλλη κατασκευή μέσα στα όριά τους.

Ο καθαρισμός δεν είναι τυπική διαδικασία στα χαρτιά. Περιλαμβάνει απομάκρυνση ξερών δέντρων, κλαδιών, ξερόχορτων, εύφλεκτων υλικών, σκουπιδιών και υπολειμμάτων που μπορούν να ενισχύσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Παράλληλα προβλέπεται αποκλάδωση, αραίωση θαμνώδους βλάστησης και ασφαλής μεταφορά των υλικών που προκύπτουν.

Εκτός υποχρέωσης μένουν οι διαμορφωμένοι και συντηρημένοι κήποι, όπως και φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων σε κτίρια ή πολυκατοικίες, εφόσον δεν συντρέχει θέμα επικίνδυνης καύσιμης ύλης.

Η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας akatharista.apps.gov.gr. Οι πολίτες χρειάζονται τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet και τον ΚΑΕΚ του ακινήτου. Σε περιοχές όπου το Κτηματολόγιο δεν λειτουργεί ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συντεταγμένες του οικοπέδου.

Όσοι δεν προχωρήσουν εγκαίρως στη δήλωση και στην απαιτούμενη συντήρηση κινδυνεύουν με πρόστιμα από 200 έως 2.000 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Ανδρέας Βρεττάκος

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα