Sportime

Κιβωτός: Αθώος ο π. Αντώνιος στα Ιωάννινα – Θα απολογηθούν ποτέ τα ΜΜΕ για τη διαπόμπευση του;

Το δικαστήριο αθώωσε τον π. Αντώνιο και 2 συνεργάτες του στα Ιωάννινα, όμως τα συστημικά ΜΜΕ που «πετροβολούσαν» την Κιβωτό, σήμερα περνούν την είδηση στα «ψιλά»

Κώστας Πετρόπουλος 3 λεπτά ανάγνωσης
Κιβωτός: Αθώος ο π. Αντώνιος στα Ιωάννινα – Θα απολογηθούν ποτέ τα ΜΜΕ για τη διαπόμπευση του;
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Άλλο μια σημαντικότατη νίκη κατακτήθηκε, στον δρόμο της αθώωσης του πατρός Αντωνίου Παπανικολάου για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων αθώωσε τον ιδρυτή του φιλανθρωπικού οργανισμού, την πρώην διευθύντρια της δομής στα Ιωάννινα, Ανδριανή Θεοδωρακοπούλου, και τον παιδαγωγό Πασχάλη Σκορδά.

Το δικαστήριο τους έκρινε αθώους για το σύνολο των πράξεων που τους αποδίδονταν στη συγκεκριμένη υπόθεση, έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία και σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, καθώς οι κατηγορίες δεν αποδείχθηκαν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η υπόθεση αφορούσε καταγγελίες για τη μεταχείριση ανηλίκων που φιλοξενούνταν στη δομή της οργάνωσης στα Ιωάννινα. Η Ανδριανή Θεοδωρακοπούλου αντιμετώπιζε κατηγορίες για σωματική βλάβη ανηλίκων, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία, ενώ ο Πασχάλης Σκορδάς κατηγορούνταν για σωματική βλάβη. Στον πατέρα Αντώνιο αποδιδόταν ηθική αυτουργία στις συγκεκριμένες πράξεις.

Η αθωωτική απόφαση αφορά αποκλειστικά τις κατηγορίες που εξετάστηκαν στη συγκεκριμένη δίκη και δεν ταυτίζεται με άλλες δικαστικές διαδικασίες που σχετίζονται με την «Κιβωτό του Κόσμου».

Ωστόσο με τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, τίθεται για άλλη μια φορά το ερώτημα: ποιος θα λογοδοτήσει από όλα εκείνα τα ΜΜΕ που πραγματοποιούσαν μια συντονισμένη δολοφονία εναντίον του π. Αντωνίου; Πως θα αποζημιωθεί όλη αυτή η ψυχική οδύνη ετών, από έναν ασύδοτο Τύπο που ανέλαβε ρόλο «δικαστηρίου»; Κατά πόσο λειτουργεί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, όταν καταστρέφονται ζωές πριν «μιλήσουν» τα στοιχεία;

Σε αυτό το σκεπτικό ενέμειναν και οι συνήγοροι υπεράσπισης, Δημήτριος Δήμος, Χριστίνα Μάστορα και Γεώργιος Γεωργίου, σχολιάζοντας ότι το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων παραβιάστηκε ασύστολα, με μια εκστρατεία λάσπης που ξεκίνησε συντονισμένα, πολύ πριν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

Μια εκστρατεία που – να προσθέσουμε εμείς – συνέκλινε απόλυτα με την προσπάθεια της Δόμνας Μιχαηλίδου (τότε Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) να αμαυρώσει πλήρως το όνομα της Κιβωτού, στα πλαίσια της «αμαρτωλής» ατζέντας «αποασυλοποίησης» που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να παραδώσει τον τομέα της παιδικής προστασίας σε μεγάλα (ξένα) ιδιωτικά συμφέροντα.

Παρόντες στον «πετροπόλεμο» - Άφαντοι στην αθώωση

Η αθώωση των κατηγορουμένων στα Ιωάννινα υπενθυμίζει ότι στη χώρα μας εν πολλοίς έχει χαθεί η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της εξουσίας του Τύπου και της δικαστικής εξουσίας. Είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα η ανάδειξη καταγγελιών από την προεξόφληση της ενοχής που έγινε στην περίπτωση της Κιβωτού.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, ο πατέρας Αντώνιος και οι συνεργάτες του υπέστησαν μια μακρά περίοδο δημόσιας διαπόμπευσης, με την τιμή και την υπόληψή τους να πλήττονται έως και σήμερα, παρότι πολλές από τις κατηγορίες έχουν καταπέσει. Δυστυχώς τα μεγάλα ΜΜΕ δεν δείχνουν την ίδια «ευαισθησία» σήμερα προκειμένου να αναδείξουν τις αθωωτικές αποφάσεις για τον π. Αντώνιο, με εκείνη την «ευαισθησία» που έδειξαν όταν τον «πετροβολούσαν» συντονισμένα το 2022, και μάλιστα με εντελώς ανεπιβεβαίωτες κατηγορίες.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υπενθυμίζουν ότι η «Κιβωτός του Κόσμου», από την ίδρυσή της το 1998, προσέφερε στέγη, φροντίδα και εκπαίδευση σε χιλιάδες παιδιά. Επισημαίνουν, επίσης, ότι ο πατέρας Αντώνιος είχε τιμηθεί για τη δράση του από την Ακαδημία Αθηνών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ζητούν από τα μέσα ενημέρωσης να παρουσιάσουν την αθωωτική απόφαση με την ίδια έκταση και ένταση με την οποία είχαν προβληθεί οι κατηγορίες.

Το αίτημα για ισότιμη ενημέρωση είναι απολύτως εύλογο: όταν οι καταγγελίες προβάλλονται εκτενώς, η δικαστική έκβαση αξίζει αντίστοιχη προσοχή. Η υπεύθυνη ενημέρωση δεν μπορεί να εξαντλείται στην προβολή των κατηγοριών και να υποβαθμίζει τις αποφάσεις που ακολουθούν.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Κώστας Πετρόπουλος

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα