Sportime

Τιμές βενζίνης: Νέες μειώσεις στις αντλίες και τέλος στην επιδότηση του ντίζελ

Οι τιμές βενζίνης και ντίζελ μπαίνουν σε φάση νέας αποκλιμάκωσης, με την αγορά να περιμένει καθαρές μειώσεις στις αντλίες.

Ανδρέας Βρεττάκος 2 λεπτά ανάγνωσης
diesel times venzini kafsima
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Οι τιμές βενζίνης και ντίζελ έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν, με τη μείωση να ξεπερνά τα 15 λεπτά. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες κινήσεις στις αντλίες, καθώς η αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου περνά σταδιακά στην αγορά.

Η εικόνα στα καύσιμα αλλάζει και πλέον το ενδιαφέρον πέφτει στο πόσο γρήγορα θα φανεί αυτή η πτώση στην τσέπη του καταναλωτή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στάθηκε στις μειώσεις που έχουν ήδη καταγραφεί σε βενζίνη και ντίζελ, τονίζοντας πως η αποκλιμάκωση είναι υπαρκτή και δεν περνά απαρατήρητη.

Το βασικό σημείο είναι η χρονική απόσταση ανάμεσα στη μείωση της πρώτης ύλης και στην τελική τιμή στο πρατήριο. Συνήθως χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα μέχρι να μεταφερθεί αυτή η διαφορά στην αντλία, κάτι που σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορεί να δουν περαιτέρω υποχώρηση τιμών μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δίνουν βάρος και στους ελέγχους. Οι εποπτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε η μείωση που προκύπτει από τις διεθνείς αγορές να φτάσει πραγματικά στον καταναλωτή και να μην χαθεί στη διαδρομή. Αυτό αφορά τόσο τη βενζίνη όσο και το πετρέλαιο κίνησης.

Για το diesel, όμως, υπάρχει και μια δεύτερη παράμετρος. Η επιδότηση των 15 λεπτών που ισχύει για τον τρέχοντα μήνα δεν αναμένεται να συνεχιστεί μετά τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει πως η τελική εικόνα στην τιμή του πετρελαίου κίνησης θα εξαρτηθεί από το πόσο έντονη θα είναι η διεθνής αποκλιμάκωση και πόσο καθαρά θα περάσει στην ελληνική αγορά.

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την πτώση των τιμών του πετρελαίου και με τη γενικότερη πορεία του πληθωρισμού. Όσο μειώνεται η πίεση στην ενέργεια, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για χαμηλότερες πληθωριστικές πιέσεις τους επόμενους μήνες. Η άνοδος του τελευταίου διαστήματος αποδίδεται κυρίως στις διεθνείς εξελίξεις και στον πόλεμο στο Ιράν.

Στο ίδιο πλαίσιο, ιδιαίτερο βάρος έχει και το ζήτημα των Στενών του Ορμούζ. Η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για τη σταθερότητα στις αγορές πετρελαίου, αφού οποιαδήποτε αναταραχή μπορεί να φέρει νέες αυξήσεις. Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να συνδράμει σε αποστολή με διεθνή νομιμοποίηση, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη δύσκολη διαπραγμάτευση για τον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Ελλάδα, η διατήρηση των πόρων της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής παραμένει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, ενώ θετικά αποτιμάται η πρόβλεψη περισσότερων πόρων για μετανάστευση και κλιματική κρίση.

Το συμπέρασμα για την αγορά καυσίμων είναι καθαρό. Οι τιμές βενζίνης και ντίζελ βρίσκονται σε φάση αποκλιμάκωσης, όμως το πραγματικό κέρδος για τους οδηγούς θα φανεί στις αντλίες τις επόμενες ημέρες. Εκεί θα κριθεί αν η διεθνής πτώση θα μετατραπεί σε ουσιαστική ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Ανδρέας Βρεττάκος

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα