Διεθνής κατακραυγή για την Τουρκία – Όλοι «στα κάγκελα» με δηλώσεις Ερντογάν για Βαρώσια
Διεθνής κατακραυγή έχει ξεσπάσει για την Τουρκία μετά τις εξαγγελίες του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν για Βαρώσια.Διεθνής κατακραυγή έχει ξεσπάσει για την Τουρκία μετά τις εξαγγελίες του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν για Βαρώσια.
Τουρκία: Κάτι παραπάνω από οργή έχουν προκαλέσει τα όσα προκλητικά δήλωσε από την Κύπρο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει φιέστα επεκτατισμού, 47 χρόνια μετά την εισβολή της χώρας του στη μεγαλόνησο.
Η στάση αυτή του Ερντογάν έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή με αποτέλεσμα η Λευκωσία να έτοιμη να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,τη στιγμή που η γειτονική χώρα φαίνεται πως έχει μείνει εντελώς μόνη απέναντι σε όλους.
Το πιθανότερο είναι να επιδιωχθεί μία ισχυρή δήλωση καταδίκης της Τουρκίας και όχι ένα νέο ψήφισμα καθώς τα ψηφίσματα 550 και 789, που αφορούν την Αμμόχωστο είναι σαφή και στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να επαναβεβαιωθούν. Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν και αυτό να μην είναι προς όφελος της Λευκωσίας.
Πάντως η δήλωση καταδίκης της Τουρκίας φαίνεται να είναι εφικτή στην παρούσα συγκυρία, αφού ήδη και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις.
Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε επί δίωρο από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για το περιεχόμενο δύο εκθέσεων του Αντόνιο Γκουτέρες. Η κυρία Σπέχαρ μετά την ενημέρωση ανέφερε πως εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Γραμματείας για τις πρόσφατες εξελίξεις και την αρνητική επίπτωση στις σχέσεις μεταξύ των μερών και την πιθανότητα επιστροφής σε βιώσιμες συνομιλίες διευθέτησης.
Σημείωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέχιζε χθες να διαβουλεύεται για το θέμα των Βαρωσίων και αναμενόταν ανακοίνωση της Γραμματείας. Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ όπως η ίδια είπε, υπενθύμισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς δράσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».
Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Νέα Υόρκη, το σχέδιο προεδρικής δήλωσης (του Συμβουλίου Ασφαλείας) το οποίο παρουσίασε η Βρετανία και προσπάθησε να εγκριθεί με διαδικασίες επείγοντος, δεν κάνει αναφορά στα ονόματα του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ, και περιορίζεται απλώς «στις εξαγγελίες που έγιναν».
Η Βρετανία, η οποία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει πάρει θέση με τον υπουργό εξωτερικών Ντμινίκ Ράαμπ να εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για την κίνηση της Τουρκίας, ενώ εκδόθηκε και ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του Foreign Office στην οποία τονίζεται πως η εξαγγελία της τουρκικής πλευράς «είναι αντίθετη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στην Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 8ης Οκτωβρίου 2020 που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει και να αναστρέψει τις ενέργειές της στα Βαρώσια».
Προστίθεται ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το ζήτημα των Βαρωσίων και καλεί όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με αυτά. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συζητήσει το θέμα επειγόντως με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί όλες τις πλευρές να μην προβαίνουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού ή αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί».
Από όλα τα ξένα κράτη, τα οποία αντέδρασαν στις μεθοδεύσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο, οι ΗΠΑ έδειξαν την μεγαλύτερη αυστηρότητα. Ο υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με ανάρτησή του στο Twitter, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ανέφερε πως «οι ΗΠΑ καταδικάζουν την τουρκοκυπριακή ανακοίνωση με την στήριξη της Τουρκίας για τα Βαρώσια». Ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε πως «αυτό είναι απαράδεκτο και μη συμβατό με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Θα ωθήσουμε για μια ισχυρή απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Τον σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε και η Μόσχα με τοποθέτηση του υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογο του, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, στην συνομιλία Λαβρόφ – Χριστοδουλίδη, «από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Όλοι απέναντι στην Τουρκία
Δηλώσεις καταδίκης των τουρκικών μεθοδεύσεων έγιναν και από την Κίνα, το Ισραήλ, την Αϊγυπτο, την Ολλανδία και την Αυστρία, ενώ ιδιαιτέρως έντονη ήταν η αντίδραση της Γαλλίας η οποία αυτό τον μήνα προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τόσο ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και ο Κύπριος ομόλογος του Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν τηλεφωνικές επαφές με τον υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν – Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα επιδιώξει ισχυρή αντίδραση από το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζοντας τις εξαγγελίες Ερντογάν – Τατάρ για την Αμμόχωστο.
Τη βαθιά του ανησυχία για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ, σχετικά με την περιφραγμένη περιοχή στα Βαρώσια εξέφρασε σε ανακοίνωσή του και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάνοντας λόγο για μία απαράδεκτη μονομερή απόφαση και για αλλαγή του καθεστώτος στα Βαρώσια.
Διαβάστε επίσης:
Ελληνοτουρκικά: Νέα πρόκληση από Τουρκία και Ερντογάν – Ανακοίνωσε «άνοιγμα» μέρους της Αμμοχώστου
Survivor – Ηλίας Μπόγδανος: Νοσοκομείο τέλος! Επιτέλους – Δείτε το μήνυμά του (pic)