MEDIA

Don’t look up: Το «Από 3 Ιανουαρίου τα μέτρα» σε ταινία – spoiler alert

Το Don't look up το έχουμε όλοι δει ξανά. Το ζούμε καθημερινά εδώ.

dont look up
Συντάκτης: Γρηγόρης Κεντητός Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Το Don’t look up (Μην κοιτάτε πάνω) είναι μια νέα πρόταση του Netflix η οποία κατάφερε μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα να γίνει αντικείμενο συζήτησης σε όλο τον κόσμο. Αν δεν έχετε δει την ταινία καλύτερα να φύγετε από αυτό το άρθρο τώρα γιατί ακολουθούν spoilers. Στην κεντρική σελίδα του sportime.gr μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες άλλα θέματα για να ενημερωθείτε, να διασκεδάσετε και να προβληματιστείτε. Αν έχετε δει την ταινία μάλλον θα έχετε καταλάβει ήδη που το πάμε, από τον τίτλο και μόνο.

Πριν ακόμα ξεκινήσει το Don’t Look Up καταλαβαίνεις ότι θα δεις κάτι δυνατό. Leonardo DiCaprio, Meryl Streep και Jennifer Lawrence δύσκολα να μαζευόντουσαν σε μια ανούσια κωμωδία απλά και μόνο για τα χρήματα. Η προσδοκίες είναι πολλές και η ταινία τις ικανοποιεί, αλλά όχι όπως αρχικά νόμιζες.

Από την αρχή της η ταινία έχει πολλές κωμικές στιγμές. Ενας Leonardo DiCaprio σε πολύ καλή φόρμα σε ένα ρόλο διαφορετικό. Οσο προχωράει όμως η ταινία, ένα περίεργο συναίσθημα αρχίζει να σε κυριεύει. Η ταινία είναι μια ωδή στον απόλυτο παραλογισμό της σύγχρονης εποχής. Social Media, Likes, image makers και το χρήμα καθορίζουν τα πάντα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχει βιώσει ποτέ η ανθρωπότητα κάνει την εμφάνισή του. Και εκεί που μια ελπίδα ξεπροβάλει, ξαφνικά καταστρέφονται όλα. Σε μια στιγμή. Με μια απόφαση άκρως κωμική που όμως σε εξοργίζει τόσο μα τόσο πολύ. Γιατί ξέρεις πολύ καλά ότι θα μπορούσε να συμβεί. Εχει συμβεί για την ακρίβεια άπειρες φορές, όταν στη ζυγαριά των αποφάσεων μπαίνει το χρήμα. Αυτός ο άυλος δαίμονας που μας τρελαίνει.

Εδώ και λίγες ώρες στην Ελλάδα ζούμε τη δική μας εκδοχή του “don’t look up”. Ο κόσμος έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία. Η μια ανακοίνωση αναιρεί την άλλη, μέτρα φεύγουν και έρχονται ενώ ο αριθμός των θυμάτων διαρκώς ανεβαίνει. Το χρήμα , που φαινεται να εχει εξαντληθεί, είναι το πρώτο που μπαίνει στη ζυγαριά των αποφάσεων και αυτό τις κάνει ακαταλαβίστικες για την κοινή λογική

Τα κρούσματα σήμερα Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Καταλαβαίνουμε όλοι πως το Χριστουγεννιάτικο γεύμα ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί στα νούμερα ενώ έρχεται σε λίγες μέρες και το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς. Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση για αυτό; Αναγγέλλει μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου. Αφού θα έχει φαγωθεί και το τελευταίο κομμάτι βασιλόπιτας και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι παραδοσιακά περισσότερες συναθροίσεις της χρονιάς. Ο κόσμος στα social media απορεί. Κανείς δε μπορεί να καταλάβει γιατί μετά τις 3 Ιανουαρίου θα είναι επικίνδυνο να δεις Οικονομόπουλο μετά τις 12 και γιατί θα είναι επικίνδυνο να φας με άλλους 6. Γιατί θα είναι το ίδιο 1000 άτομα στο Καυταντζόγλειο των (1 ανα 28 θέσεις) και 1000 άτομα στο Δημοτικό στάδιο Βέροιας (1 ανα 7 θέσεις). Η απάντηση ίσως είναι βαθιά επιστημονική και τεκμηριωμένη. Ισως όμως να είναι βγαλμένη μέσα από το Don’t Look Up. Λίγο επιστήμη, λίγο «μην φανούμε ανακόλουθοι σε ότι έχουμε πει», λίγο «μη χάσουμε ψήφους», λίγο οι υπολογισμοί σε ευρώ και στο τέλος μια απόφαση παρορμητική του ενός.

Exit mobile version