MEDIA

Eurovision 2019 αδικία: Καμία επαφή με την πραγματικότητα οι κριτικές επιτροπές

Παρωχημένα μυαλά και αντιλήψεις έχουν κατακλύσει τις κριτικές επιτροπές των χωρών της Eurovision, όπως αποδείχτηκε και το Σάββατο.

norway- eurovision 2019
norway- eurovision 2019
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Eurovision 2019 αδικία: Παρωχημένα μυαλά και αντιλήψεις έχουν κατακλύσει τις κριτικές επιτροπές των χωρών της Eurovision, όπως αποδείχτηκε και το Σάββατο.

Την ίδια στιγμή στα social media πληθαίνουν οι φωνές που απαιτούν την κατάργηση των κριτικών επιτροπών της Ευrovision. Όπως υποστηρίζουν, στον 21ο αιώνα, τον αιώνα της πληροφορίας, δεν υπάρχει κανένας λόγος ύπαρξης κριτικών επιτροπών. Ειδικά όταν ο ίδιος ο κόσμος μπορεί να αποφασίζει και να ψηφίζει real time το νικητή.

Για άλλη μία φορά οι κριτές δεν κατάφεραν να πιάσουν τον παλμό της βραδιάς. Κι ατυτό αφού έδωσαν την πρώτη θέση στη Σουηδία, την δεύτερη θέση στη Βόρεια Μακεδονία, την τρίτη θέση στην Ολλανδία, ενώ τη Νορβηγία, την οποία το κοινό ανέδειξε πρώτη και με διαφορά, oι επιτροπές την κατέταξαν στην 16η θέση (!). Το αποτέλεσμα αυτής της ασυμφωνίας γνωμών (κοινού – επιτροπής) ήταν η Ολλανδία. Χώρα που καμία από τις δύο πλευρές δεν έβγαλε πρώτη, να στεφτεί νικήτρια.

Μεγάλη αδικία

Για μεγάλη αδικία απέναντι στη Νορβηγία κάνουν λόγο οι φανατικοί του διαγωνισμού της Eurovision. Κι αυτό, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, κατά την διάρκεια της βραδιάς των κριτών (που οι διαγωνιζόμενες χώρες εμφανίζονται αποκλειστικά για την ψηφοφορία των επιτροπών) η Νορβηγία αντιμετώπισε πολλά τεχνικά προβλήματα αλλά η EBU απέρριψε το αίτημα της χώρας για επανάληψη της εμφάνισης της. Αυτό σίγουρα ήταν ένας ακόμα λόγος για την κάκιστη βαθμολογία που πήρε η Νορβηγία από τις επιτροπές.

Άλλες χώρες στις οποίες υπήρχε τεράστια διαφορά μεταξύ κοινού και επιτροπών ήταν η Ισπανία. Τελευταία στις επιτροπές, αλλά 14η στο κοινό. Το Σαν Μαρίνο (23ο στην επιτροπή και 10ο στο κοινό), αλλά και η Βόρεια Μακεδονία την οποία το κοινό κατέταξε 12η αλλά η κριτική επιτροπή 2η.

Στα δικά μας τώρα, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν κατάφεραν να συγκινήσουν το ευρωπαϊκό κοινό αφού κατέλαβαν την 21η και την 20η θέση αντίστοιχα στην ψηφοφορία του κοινού. Με την βοήθεια όμως των κριτικών επιτροπών η Κύπρος ανέβηκε στην 15η θέση ενώ η Ελλάδα παρέμεινε στην 21η. Σημειωτέο πως αν η Ελλάδα δεν έπαιρνε καλύτερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή (47 κριτική επιτροπή και 24 κοινό) θα έπεφτε ακόμα πιο κάτω από την 21η θέση.

Την Ελλάδα ψήφισε το κοινό μόνο τριών χωρών, της Κύπρου, του Σαν Μαρίνο και της Αλβανίας. Ελλάδα και Κύπρος αντάλλαξαν 12αρια τόσο σε επίπεδο επιτροπών όσο και κοινού, Προκαλώντας όπως ήταν αναμενόμενο γιουχάρισμα στο κατάμεστο στάδιο του Ισραήλ και την αμηχανία των Ελλήνων παρουσιαστών.

Eurovision 2019 αδικία

Και αν για τη Νορβηγία ο διαγωνισμός αποδείχτηκε μία παταγώδης αποτυχία, για την διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Madonna ήταν μία… καταστροφή. Η πανάκριβη παραγωγή της βραδιάς δεν προστάτεψε την καλλιτέχνιδα. Με αποτέλεσμα το πρώτο μέρος της εμφάνισής της (η ερμηνεία του Like a Prayer, με αφορμή τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του) να βασανίζει τα ακουστικά νεύρα ακόμα και των μεγαλύτερων θαυμαστών της. Όσο για την κίνηση της Madonna με τις δύο σημαίες; Του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, παρά της προσπάθειες της διοργάνωσης να το αποφύγει, η EBU ήδη πήρε θέση, τονίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τον συμβάν και πως είχε καταστεί σαφές στη Madonna ότι δεν επιτρέπεται κανένα πολιτικό μήνυμα στον διαγωνισμό.

Η νίκη της Ολλανδίας επιβεβαίωσε τα γραφεία στοιχημάτων τα οποία έπαιζαν τη νίκη της χώρας στην Eurovision στο 1,75. Ενώ η απόδοση της αγαπημένης του κοινού Νορβηγίας ήταν 100/1. Δηλαδή αν κάποιος στοιχημάτιζε 1000 ευρώ στη Νορβηγία και δεν υπήρχαν οι κριτικές επιτροπές να της… χαλάσουν το όνειρο θα έφευγε με 100.000 ευρώ.

Exit mobile version