Σαν σήμερα το 1873, ο Δημήτριος Κορομηλάς εκδίδει την πρώτη καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα με τίτλο πολύ απλό κι ενδεικτικό: «Η Εφημερίς»
Μέχρι τότε βεβαίως και οι Έλληνες γνώριζαν τι θα πει εφημερίδα. Όχι σε καθημερινή βάση όμως. Στην καλύτερη περίπτωση κυκλοφορούσε τρεις φορές την εβδομάδα.
Την 1η Οκτωβρίου ο Δημήτριος Κορομηλάς, γράφει το εκδοτικό του σημείωμα στην πρώτη σελίδα. Και προετοιμάζει το ελληνικό αναγνωστικό (…) κοινό για το τι θα διαβάζουν καθ’ εκάστη.
«Ειδήσεις εν γένει. Τηλεγραφήματα Εμπορικά και Πολιτικά. Εξωτερικόν δελτίον. Δρομολόγια των ατμόπλοιων και του σιδηροδρόμου. Γεννήσεις και αρραβώνες. Γάμους και θανάτους. Περιλήψεις από τις δημοσιεύσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τις δημόσιες συναυλίες. Τις εορτές της ημέρας. Μετεωρολογικό δελτίο. Θεατρικές ειδήσεις»
Κι άλλα πολλά…
Δείτε το πρώτο πρωτοσέλιδο
Μάλιστα υπήρχε και οργανωμένο marketing. Τα πρώτα τρία φύλλα στην Αθήνα και τα πρώτα δύο στην επαρχία και το εξωτερικό διατέθηκαν δωρεάν. Θα μπορούσαν να γραφτούν συνδρομητές στα γραφεία της εφημερίδας, στην οδό Ερμού 291, για να μη χάνουν τεύχος.
Απλώς να επισημάνουμε ότι η διεύθυνση αυτή πλέον περιλαμβάνει τον… γνωστό πεζόδρομο απέναντι από το Γκάζι, πάνω από την οδό Πειραιώς όπου βρίσκεται και το αμαξοστάσιο όπου «αράζουν» τα τρόλεϊ! Δε θα βρείτε κανένα κτίριο εκεί.
Οι πρώτες ειδήσεις της πρώτης καθημερινής εφημερίδας ήταν οι εξής:
-Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στο Μοναστηράκι από έκρηξη αποστακτικού λέβητα.
-Μια γυναίκα στη Γορτυνία βρέθηκε πνιγμένη με ένα μαντήλι γύρω από το λαιμό της.
-Σειρά οπλασκητικών μαθημάτων στο Οπλασκητήριο που μόλις είχε φτιαχτεί.
-Πενήντα Έλληνες είχαν δηλώσει στον Ισπανό πρόξενο στην πατρίδα μας ότι προσέφεραν εαυτούς ως μαχητές υπέρ της κυβέρνησης της Ισπανίας!
-Νέα εφημερίδα στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα «Θράκη».
-Έναρξη στα σχολεία.
Κι άλλα ωραία όπως για παράδειγμα υπήρξε αναλυτική αναφορά για το ποιος έφτανε (πχ «Γεράσιμος Ρενέσης, έμπορος») και ποιος έφευγε από την Αθήνα.
Όλα τα παραπάνω δε σας τα γράψαμε για να σας κάνουμε να βαρεθείτε ή για να παραστήσουμε τους… ξερόλες. Αλλά για να καταλάβετε πόσο σημαντικές ήταν τότε εκείνες οι ειδήσεις. Αλλά και πόσο άλλαζε ταυτόχρονα τη ζωή των Ελλήνων η καθημερινή εφημερίδα.
Τα μαντάτα πύκνωναν, η ενημέρωση άλλαζε level και φυσικά φανταστείτε ότι βρισκόμαστε στο 1873…
Στην πορεία των ετών, άλλαξαν ακόμα περισσότερα. Άλλωστε κι εμείς όταν… φύγαμε από το χειρόγραφο και πήγαμε στη γραφομηχανή ήταν πρόοδος.
Όταν αποφασίστηκε ότι οι αγώνες του Σαββάτου θα δημοσιεύονται στο φύλλο της Κυριακής (αρχές δεκαετίας ’90) ήταν επανάσταση.
Όταν το Sportime πρωτοκυκλοφόρησε εκεί στα μέσα των ‘90ς σε σχήμα ταμπλόιντ, οι περισσότεροι έλεγαν «δε θα πιάσει»!
Όταν περάσαμε στα PC, τα δίκτυα και καταργήθηκε το… φαξ (που στην εποχή του επίσης ήταν πρόοδος), γίναμε ακόμα πιο… περήφανοι.
Όταν βλέπαμε όλες τις σελίδες έγχρωμες, εκεί να δείτε…
Όταν στις καλοκαιρινές διακοπές βλέπαμε στην παραλία κάθε ομπρέλα να έχει… 5-6 εφημερίδες για να περάσει η ώρα, καμαρώναμε.
Τι θέλω να πω; Η εφημερίδα ήταν πάντα «άλλη φάση»! ‘Ηταν είναι και θα είναι ΠΑΝΤΟΤΕ δεμένη με τον Έλληνα αναγνώστη. Και με το δημοσιογράφο, να ξέρετε. Η δύναμη της γραφομηχανής είναι τεράστια. Ψυχικά κυρίως και συναισθηματικά.
Ποτέ δεν αισθανόταν τόσο δυνατός ο δημοσιογράφος όσο όταν χτυπούσε τη γραφομηχανή κι έγραφε το ρεπορτάζ του.
Όμως οι καιροί αλλάζουν.
Οι εφημερίδες έχουν παραχωρήσει την πρωτοκαθεδρία της ενημέρωσης στις ιστοσελίδες (ή και στα ΜΚΔ). Όμως δεν έχουν «τελειώσει»!
Το Sportime, 148 χρόνια μετά την έκδοση της πρώτης καθημερινής εφημερίδας στην Ελλάδα, έγινε η πρώτη αθλητική e-εφημερίδα στη χώρα. Με ένα κλικ την έχετε στα χέρια σας. Στις οθόνες σας δηλαδή, εκτός αν θέλετε να την τυπώσετε.
Είναι η εξέλιξη. Η δύναμη της προόδου αλλά ταυτόχρονα και το πώς αφουγκράζεσαι την επιθυμία του κόσμου, τις εποχές που αλλάζουν αλλά και την… καρδιά σου. Που σε οδηγεί σε νέα μονοπάτια, τόσο όμορφα και μέσα απ’ αυτά αναζητάς την τελειότητα.
Τα περισσότερα από 5 χιλιάδες downloads που έχουμε καθημερινά, δεν είναι απλώς δικαίωση για το e-Sportime. Είναι η απόδειξη ότι Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ αρκεί να είναι προσαρμοσμένη στη νέα εποχή.
Ελπίζουμε το 2169, δηλαδή 148 χρόνια μετά, να γράψουν κάτι και για εμάς…
Κατεβάστε την e-Sportime 1-10-2021 ΕΔΩ με ένα κλικ.
Αν δεν έχετε κάνει ακόμα εγγραφή στην υπηρεσία για το e-Sportime, μπορείτε πολύ απλά προσθέτοντας το e-mail σας παρακάτω.