Πώς τα φίλτρα κάνουν τους ανθρώπους αγνώριστους – Η ανησυχία για τα παιδιά
Ο γνωστός φωτογράφος μίλησε στο «Happy Day» για τα χείλη, τη μύτη και τα χαρακτηριστικά που αλλάζουν στις φωτογραφίες, αλλά και για όσα παρατηρεί στους εφήβους.
Τα φίλτρα στις φωτογραφίες έχουν φτάσει να κάνουν ορισμένους ανθρώπους αγνώριστους, όπως είπε ο Δημήτρης Σκουλός στο «Happy Day» του Alpha. Ο γνωστός φωτογράφος περιέγραψε περιπτώσεις όπου η επεξεργασία δεν περιορίζεται σε μια μικρή διόρθωση, αλλά αλλάζει ακόμη και τα βασικά χαρακτηριστικά του προσώπου.
«Μερικοί και μερικές δεν αναγνωρίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι δεν έχει πρόβλημα με μια μικρή διόρθωση στο δέρμα ή με το να αφαιρεθεί κάποια ρυτίδα. Εκείνο που τον ενοχλεί είναι όταν τα φίλτρα μεγαλώνουν υπερβολικά τα χείλη, μικραίνουν τη μύτη και αλλάζουν ακόμη και το σχήμα του προσώπου.
Ο Σκουλός αναφέρθηκε και στις απαιτήσεις που έχει συναντήσει στη δουλειά του. Θυμήθηκε μια μεγάλη φωτογράφιση σε εξωτερικό χώρο, όπου ο άνθρωπος που επρόκειτο να φωτογραφίσει ήθελε να ελέγξει πώς είχαν στηθεί τα φώτα, προτού καν βρεθεί μπροστά στην κάμερα. Όπως περιέγραψε, του ξεκαθάρισε ότι ο φωτισμός ήταν δική του δουλειά.
Η ανησυχία του Δημήτρη Σκουλού για τους εφήβους
Η συζήτηση πήρε πιο προσωπικό χαρακτήρα όταν ο φωτογράφος μίλησε για τα παιδιά και την εικόνα που έχουν συνηθίσει να βλέπουν στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως εξήγησε, το πρόβλημα είναι ότι οι έφηβοι συγκρίνουν πλέον τον εαυτό τους με φωτογραφίες που έχουν υποστεί επεξεργασία.
Έφερε ως παράδειγμα ένα παιδί 13 ετών που βλέπει μια φωτογραφία του και αντιδρά λέγοντας «Χάλια είμαι, δεν βγήκα ωραία». Κατά τον ίδιο, τέτοιες αντιδράσεις συνδέονται με τα διαφορετικά πρότυπα ομορφιάς στα οποία έχουν συνηθίσει τα παιδιά.
Στη διάρκεια της κουβέντας έγινε αναφορά και στο TikTok, όπου οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να προσθέτουν φίλτρα στις φωτογραφίες και στα βίντεό τους.
Ο Δημήτρης Σκουλός στάθηκε ιδιαίτερα και στην ευθύνη των γονιών. Υποστήριξε ότι δεν αρκεί να περιμένουν από το κράτος να αντιμετωπίσει μόνο του το πρόβλημα της πρόσβασης των ανηλίκων στα κοινωνικά δίκτυα.
«Υπάρχει ατομική ευθύνη», σημείωσε, εξηγώντας ότι οι γονείς χρειάζεται να αξιοποιούν τη βοήθεια που τους παρέχεται και να αναλαμβάνουν οι ίδιοι δράση.
