MEDIA

Σασμός: Η διπλή βάπτιση έβαλε τέλος στη βεντέτα 63 χρόνων

Με μια διπλή βάπτιση έλαβε τέλος μια βεντέτα 63 χρόνων και ο σασμός ανάμεσα στις δύο οικογένειες είναι γεγονός.

Σασμός: Η διπλή βάπτιση έβαλε τέλος στη βεντέτα 63 χρόνων
Συντάκτης: Δανάη Τριανταφυλλίδου Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Σασμός: Την ώρα που η νέα τηλεοπτική σειρά του Alpha, «Σασμός» συνεχίζει να σαρώνει την τηλεθέαση, πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται για την ερμηνεία της λέξης.

Την απάντηση σε αυτή την απορία ήρθε να δώσει η απόφαση δύο οικογενειών να δώσουν τέλος σε μια μεγάλη βεντέτα 63 ετών, με μια διπλή βάφτιση που τις οδήγησε σε συμφιλίωση και τις απομάκρυνε από την κακία και το μίσος που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα τους εδώ και έξι δεκαετίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», στην περιοχή του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, την κορυφή των Ταλαίων ορέων, δύο μεγάλες οικογένειες αφήσαν πίσω την βεντέτα με έναν σασμό και μια διπλή συντεκνία, δηλαδή μια διπλή βάπτιση.

Εκεί, εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές στην επιβλητική Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Βωσάκου, στην Κρήτη, όπου τελέστηκε το διπλό μυστήριο πριν από μερικές μέρες.

Πριν από 63 χρόνια, ένα αιματηρό επεισόδιο οδήγησε στο μίσος τις δύο οικογένειες κάτι που πέρασε από γενιά σε γενιά και παρότι είχαν γίνει στο παρελθόν αρκετές προσπάθειες με στόχο την συμφιλίωση, αυτές έπεφταν στο κενό, μέχρι να φτάσουμε στο 2021 και να δοθεί με αυτή την βάπτιση ένα τέλος σε μια κόντρα ετών.

Ο σασμός, δηλαδή το αντίθετο της βεντέτας, έχει γλιτώσει δεκάδες οικογένειες από πολλά δεινά. Μάλιστα, είναι θεσμός τόσο βαθιά ριζωμένος στις αντιλήψεις των κατοίκων των ορεινών χωριών του Ρεθύμνου, ώστε πολλοί αφιερώνουν τις ζωές τους στη διαδικασία του συμβιβασμού. Αυτοί στους οποίους έχει ανατεθεί ο ρόλος του «μεσίτη» μεσολαβούν και συμφιλιώνουν αντιμαχόμενες πλευρές για να μη «μιλήσουν» τα όπλα.

Οι συζητήσεις διαρκούν μέρες ή μήνες και, όταν οι δύο πλευρές δεχτούν να μπουν στον σασμό, ορίζεται ως χώρος συνάντησης ένα ουδέτερο σπίτι όπου, με το τσούγκρισμα των ποτηριών, το «εβίβα», έρχεται η συμφιλίωση. Επίσης, συχνά ένας συμβιβασμός επικυρώνεται με μια βάφτιση, «συντεκνιά» όπως την αποκαλούν στην Κρήτη.

Exit mobile version