Το προξενιό της Ιουλίας: Συνέντευξη στο περιοδικό «Τηλεθεατής» παραχώρησε ο σεναριογράφος Νίκος Απειρανθίτης, ο οποίος είπε πολλά ενδιαφέροντα για τη σειρά του ALPHA που θα έχει αυτό το πρόσωπο-κλειδί.
Διαβάστε ένα μεγάλο απόσπασμα:
– Πώς επιτεύχθηκε η εμπλοκή σας στη νέα σειρά;
«Όπως ήταν φυσικό, με… προξενιό! Και προξενήτρα την executive producer μας Στέλλα Μανωλά που με έφερε σε επαφή με τον Διονύση Παναγιωτάκη, με τον οποίο γνωριζόμασταν από παλιά, αλλά παρά τη βαθιά αλληλοεκτίμηση δεν είχε τύχει να συνεργαστούμε. Στρωθήκαμε αμέσως στη δουλειά, για να βρούμε το κατάλληλο project, και ευτυχώς σταθήκαμε τυχεροί, όταν βρέθηκε μπροστά μας το βιβλίο του Γιώργου Πολίτη.
Τότε το προξενιό μετατράπηκε αυτόματα σε έρωτα με την πρώτη ματιά! Η γραφή του Γιώργου Πολίτη με μάγεψε και με ταξίδεψε με τόσο συνταρακτικό τρόπο, που αβίαστα μοιάζει να ξεπήδησε μέσα από το μυθιστόρημά του ένας ολόκληρος κόσμος και μια ακόμα μεγαλύτερη σε έκταση ιστορία από αυτήν που περιγράφεται στο βιβλίο».
– Συνήθως η μεταφορά ενός βιβλίου στη μικρή οθόνη «ξεχειλώνει». Η γραφή σας δεν ακολουθεί αυτή την πορεία. Θα ισχύσει και στο «Προξενιό της Ιουλίας»;
«Το ελπίζω! Και το επιδιώκω κάθε φορά που καταπιάνομαι με ένα βιβλίο. Γι’ αυτό και οι μεγάλες διαφορές τις οποίες ο αναγνώστης του μυθιστορήματος θα εντοπίσει από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα παρακολουθήσει τη σειρά μας. Με αφετηρία τον πυρήνα της ιστορίας, που τοποθετεί περίτεχνα μέσα στις περίπου 400 σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας, εμείς ξεκινάμε για να αφηγηθούμε τηλεοπτικά μια ιστορία που η έκτασή της θα υπερβαίνει τις 6.500 σελίδες και θα εκτείνεται σε τουλάχιστον 130 επεισόδια με αρχή, μέση και τέλος, εντάσεις και ανατροπές στο καθένα από αυτά.
Μιλάμε, λοιπόν, υποχρεωτικά για μια εντελώς διαφορετική πλοκή που υπηρετεί άλλες ανάγκες από αυτές της ανάγνωσης και μια τελείως διαφορετική οπτική, αυτήν της τηλεόρασης. Το αποτέλεσμα βέβαια, την ποιότητα και την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος, θα την κρίνουν οι θεατές και όχι εμείς. Οπότε δεν μπορώ να σας πω τίποτα με βεβαιότητα, μόνο τις προθέσεις μου μπορώ να σας περιγράψω».
– Στο πρόσωπο της Ιουλίας καθρεφτίζεται η πλειοψηφία των γυναικών που αποδέχονται τη μοίρα τους, χωρίς να ευθύνονται γι’ αυτήν;
«Καθρεφτίζεται η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που παλεύουν για τη μοίρα τους, πριν αναγκαστούν να την αποδεχτούν. Και που ακόμα και όταν κάνουν συμβιβασμούς, προσπαθούν με κάθε τρόπο να ορίσουν τη μοίρα και όχι να την ακολουθήσουν. Αυτό βέβαια, έχει πάντα βαρύ τίμημα».
– Ο επίλογος του γάμου της σφραγίζεται με τη δολοφονία του συζύγου και της τρίχρονης κόρης της Βγενιώς. Η ίδια, έχοντας καταδικαστεί σε θάνατο, παραμένει αμίλητη, αποδεχόμενη τη μοίρα και, συνεκδοχικά, την ενοχή της;
«Ο επίλογος είναι πολύ μακριά, είμαστε ακόμα στην αρχή. Και γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να μην σας αποκαλύψω περισσότερα».
– Η Ιουλία αν είχε τη δύναμη να αυτοκτονήσει, θα το έκανε;
«Η Ιουλία έχει τη δύναμη να αυτοκτονήσει. Θα έλεγα μάλιστα πως της είναι εύκολο να το κάνει. Αλλά η Ιουλία έχει και μια ακόμα, πολύ μεγαλύτερη δύναμη. Να ζήσει! Και να διεκδικήσει αυτή η ζωή να είναι με τους δικούς της όρους και όχι τους όρους των άλλων. Θα περιπλανηθεί λοιπόν μέσα στα γεγονότα με άξονα την επιθυμία της να καταφέρει να ελέγξει τη ζωή της και όχι να ξεφύγει απ’ αυτήν».
*Για περισσότερα spoilers και μιντιακά νέα, επισκεφθείτε το mediatime.gr