Σε συνεχή επιφυλακή βρίσκεται η Ελληνική κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Μία επανάληψη της εικόνας που επικρατούσε στο Αιγαίο το 2015 μετά το μεγάλο κύμα Σύριων προσφύγων φοβούνται οι αρχές.
Τι ζήτησε η Ελλάδα από την Ευρώπη
Η Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί κάτι ανάλογο με το 2015 επιδιώκει μία συντονισμένη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του νέου προσφυγικού κύματος από το Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές ζητάνε μία συμφωνία για την κατανομή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. όσων καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αλλά και στην παρέμβαση που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. έγιναν γνωστές από νωρίς οι ελληνικές προθέσεις. Στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων.
Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη, ο κ. Δένδιας έδωσε επίσης ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και της αποφυγής μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Τόνισε επίσης πως για την επίτευξη των παραπάνω θα χρειαστεί η τήρηση ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών πέταξε και τα καρφιά του προς την Τουρκία επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και προς τρίτες χώρες, ότι δεν θα επιτραπεί η χρησιμοποίηση του ζητήματος αυτού προς όφελος τους. Παράλληλα σημείωσε ότι για το σύνολο των ανωτέρω θα πρέπει να υπάρξει στενός συντονισμός με άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ.
Η επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για το προσφυγικό
Η Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις Τουρκικές κινήσεις, φρόντισε να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα αναλάβει μόνη της εξ ολοκλήρου το βάρος του προσφυγικού ρεύματος.
Με μία επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στον φράχτη του Εβρο , η ελληνικές αρχές θέλησαν να στείλουν ένα σαφές συμβολικό μήνυμα ότι θα προφυλάξει τα σύνορά της. Ο κ. Παναγιωτόπουλος συνοδευόταν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό της Αστυνομίας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος στο τέλος της επίσκεψης δήλωσε ότι: «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και ότι αυτό που διαπιστώθηκε στα σημεία που επισκέφθηκε με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων, είναι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων, με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους, αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας».
Διαβάστε Επίσης:
Αφγανιστάν: Δραματικές στιγμές – Στέλνει 18 εμπορικά αεροσκάφη ο Μπάιντεν