Μεταναστευτικό: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η συμφωνία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο – Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
Οι τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και το τι σημαίνει για το μεταναστευτικό η ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Αίγυπτο.Την ιστορική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο για το μεταναστευτικό και την ενέργεια και την σημασία της για την Ελλάδα, σχολίασαν ο αντιστράτηγος ε.α., Σπυρίδων Μπελεγράτης, και ο καθηγητής Νομικών και Στρατιωτικών Σχολών, Ιωάννης Παπαφλωράτος.
Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαφλωράτος εξήγησε πως πρόκειται για μία «… πολύ σημαντική και πολυεπίπεδη συμφωνία. Δεν αφορά μόνο το μεταναστευτικό. Αφορά το εμπόριο, την οικονομία, την ασφάλεια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τον άνθρωπο και της δεξιότητές του. Είναι μια συμφωνία στην οποία μεσολάβησε η Ελλάδα και η Κύπρος, με τις δύο αυτές χώρες να αποτελούν την πύλη εισόδου της Αιγύπτου στην ΕΕ. Κι αυτό το κατάλαβε πολύ καλά η Αίγυπτος. Δηλαδή αν βάλουμε στο ζύγι τι έχει να της προσφέρει η Ελλάδα και τι η Τουρκία η υπάρχει μεγάλη διαφορά. Εμάς μας ενδιαφέρει πρωτίστως το μεταναστευτικό για το οποίο υπάρχει μια συμφωνία που εδράζεται σε αυτό. Δίνει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια, ενώ το όλο πακέτο είναι 7,4 δισ. Είναι πάρα πολλά λεφτά.
Ξέρουμε οτι η Αίγυπτος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα γιατί έχει μειωθεί η κίνηση από τη διώρυγα του Σουέζ. Επομένως θέλει ρευστό επειγόντως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Κυβέρνηση της Αιγύπτου (σ.σ. υπό τον πρόεδρο Σίσι) και το δείχνει εμπράκτως. Φυσικά η Ελλάδα θέλει να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές και να θυμηθούμε: Η Αίγυπτος βρίσκεται σε μια περιοχή “εύφλεκτη”. Στα ανατολικά έχουμε τα τεκταινόμενα στη Γάζα. Συμφώνησαν όλοι οτι δεν πρέπει να υπάρχει μετακίνηση πληθυσμού από τη Γάχα προς άλλη περιοχή. Στον Νότο υπάρχει το θέμα του Σουδάν με τον εμφύλιο πόλεμο και στα δυτικά υπάρχει η Λιβύη.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα με αυτή τη διασύνδεση την οποία κάνει, δένει ακόμη περισσότερο στο άρμα της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις και ανάμεσα σε ΕΕ και Αίγυπτο όχι μόνο με την Ελλάδα. Είναι λοιπόν μια πολύ καλή συμφωνία.
Βεβαίως η Αίγυπτος έχει συμφέροντα τα οποία μπορεί να ικανοποιήσει μέσω Τουρκίας όμως αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκείνη που μπορεί να τη δώσει ρευστό. Και επίσης μπορεί να της δώσει και επενδύσεις στο έδαφός της, να αναπτυχθεί η οικονομία της και στον τομέα της εκπαίδευσης ακόμη και στον τομέα ανταλλαγής σπουδαστών μέσω Εράσμους. Είναι κάτι το πρωτοφανές».
Επίσης Παπαφλωράτος και Μπελεγράτης σχολίασαν και την ενόχληση της Τουρκίας με την ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.