ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Μόρια: Εργασίες αποκατάστασης στα βεβηλωμένα ξωκλήσια

Ένας μήνας έχει περάσει από τις καταστροφικές φωτιές στο Κέντρο Υποδοχής και Tαυτοποίησης της Μόριας και η ζωή «επανέρχεται» στα μέρη αυτά της Λέσβου. Αν και τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει και οι κίνδυνοι είναι ακόμα υπαρκτοί και σημαντικοί, οι κάτοικοι της Μόριας και της Παναγιούδας, που χρόνια τώρα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού...
Μόρια: Εργασίες αποκατάστασης στα βεβηλωμένα ξωκλήσια

Ένας μήνας έχει περάσει από τις καταστροφικές φωτιές στο Κέντρο Υποδοχής και Tαυτοποίησης της Μόριας και η ζωή «επανέρχεται» στα μέρη αυτά της Λέσβου.

Αν και τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει και οι κίνδυνοι είναι ακόμα υπαρκτοί και σημαντικοί, οι κάτοικοι της Μόριας και της Παναγιούδας, που χρόνια τώρα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού φυλάσσοντας Θερμοπύλες Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα.

Ένα βασικό μέλημά τους είναι να ξαναφτιάξουν τα εκκλησάκια της περιοχής που βανδαλίστηκαν τόσο άσχημα τα περασμένα χρόνια, αλλά και μετά την πυρκαγιά όταν ΜΚΟ τα μετέτρεψαν σε κατασκηνώσεις: έστησαν σκηνές, σπάζοντας για μία ακόμα φορά εικόνες και σταυρούς, χωρίς ίχνος σεβασμού στους ιερούς αυτούς χώρους.

Όμως, με τη βοήθεια των χρημάτων που ήρθαν από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας προς τη Μητρόπολης της Μυτιλήνης και τους εθελοντές κατοίκους της περιοχής, άρχισαν να δίνουν ζωή στα εκκλησάκια. Η αρχή έγινε από τα ξωκκλήσια των Ταξιαρχών, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Ιωάννη, πέριξ του πρώην ΚΥΤ Μόριας.

«Είμαστε ευτυχισμένοι» δηλώνει ένας εκ των κατοίκων, ο Στράτος Σταυρακίδης , στο Πρακτορείο Ορθοδοξία.

«Μετά από χρόνια, ηλικιωμένοι μπόρεσαν να ξανακαθίσουν στις αυλές τους και τα παιδιά να παίξουν ξένοιαστα στου δρόμους» λέει και τονίζει: «Ο κόσμος αναθάρρησε και ξαναφτιάχνει τα προσκυνητάρια που κατέστρεψαν στα πέρασμά τους βέβηλοι».

Παρά την αισιοδοξία ωστόσο, που δημιουργούν οι εικόνες αυτές τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει τόσο για την περιοχή όσο και ολόκληρο το νησί.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Σταυρακίδης αυτή τη στιγμή το πρώην ΚΥΤ είναι μια τεράστια χωματερή , με κίνδυνο όλο αυτός ο όγκος απορριμμάτων να πέσει στη θάλασσα με τις πρώτες βροχές, ή να προκαλέσει πλημμύρες στην περιοχή καθώς τα φρεάτια φράζουν και οι τόνοι σκουπιδιών έχουν κλείσει ρέματα και ποτάμια.

Επιπλέον πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος υπάρχει με τα αυξημένα κρούσματα κορoνοϊού κάτι που προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους. Αυτό το νησί που έχει σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος ολόκληρης της Ευρώπης βρίσκεται τώρα στο έλεος της πανδημίας με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον. Οι κάτοικοι του νησιού είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Ήδη δημιουργούν τις συνθήκες για να καθαριστεί όλος ο χώρος όπου βρισκόταν το ΚΥΤ και σταδιακά να μπουν μέσα τοπογράφοι που θα καταγράψουν το χώρο και θα μπορέσουν να δώσουν στους ιδιοκτήτες τα κτήματά τους.

Όνειρό τους είναι τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθεί και πάλι ο μεγάλος ελαιώνας που υπήρχε στην περιοχή μεγάλη αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες επέστρεψαν στην περιοχή άρχισαν δειλά-δειλά να καλλιεργούν και κάποιοι έφεραν κότες και κάποιες κατσίκες.

Ο κ. Σταυρακίδης τονίζει επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει δημοπράτηση του έργου καθαρισμού της περιοχής.

Το χωριό ετοιμάζεται επίσης. να γιορτάσει και τον Άγιο Δημήτριο, στον όποιο είναι αφιερωμένη η μία από τις δύο εκκλησίες του χωριού, με στόχο του χρόνου στις 26 Οκτωβρίου, όταν θα έχει παρέλθει η πανδημία με τα περιοριστικά μέτρα, και ο χώρος θα έχει καθαρίσει να γίνει μεγάλο πανηγύρι στο πρώην ΚΥΤ.

Το χωριό διαθέτει δύο εκκλησίες, του Αγίου Βασιλείου, στην είσοδο του χωριού, που χτίστηκε το 1769 σε ρυθμό βασιλικής και του Αγίου Δημητρίου στην κορυφή υπερυψωμένου λόφου, που χτίστηκε το 1889 στη θέση παλιού παρεκκλησίου

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλούν οι εικόνες που μας έστειλε που δείχνουν τα πρώτα λουλούδια να ανθίζουν στην περιοχή, σε πείσμα της μεγάλης καταστροφής και βεβήλωσης που χρόνια τώρα βιώνει ο τόπος και οι κάτοικοί του.

Τώρα που η η ζωή στη Μόρια σταδιακά επιστρέφει, ευχή όλων είναι να μην μεταφερθεί το ίδιο σκηνικό στο Καρά Τεπέ και η διαμονή εκεί να είναι πραγματικά «προσωρινή»

ΠΗΓΗ: Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι τελευταίες ειδήσεις

Όλες οι ειδήσεις σήμερα από το Sportime

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μόρια: Εργασίες αποκατάστασης στα βεβηλωμένα ξωκλήσια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.