Αν η Ελλάδα δεν έμπαινε στο πρώτο μνημόνιο θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα;
Θα υπήρχαν και κάποια πιθανά οφέλη;Η ερώτηση αν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα αν δεν έμπαινε στο πρώτο μνημόνιο (2010) είναι πολύπλοκη και εξαρτάται από τις υποθέσεις που κάνουμε για τις εναλλακτικές λύσεις και τις πιθανές συνέπειές τους.
Οι στόχοι του μνημονίου ήταν η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, η μείωση των ελλειμμάτων και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Στις αρνητικές συνέπειες ήταν η σημαντική ύφεση, η υψηλή ανεργία, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και η κοινωνική δυσαρέσκεια.
Στα θετικά αποτελέσματα ήταν η αποφυγή της άμεσης χρεοκοπίας, η παραμονή στο ευρώ και οι διαρθρωτικές αλλαγές (αν και πολλές δεν εφαρμόστηκαν πλήρως).
Αν η Ελλάδα δεν έμπαινε στο μνημόνιο τότε η χρεοκοπία της και η έξοδος από το ευρώ (Grexit) ήταν πιθανά σενάρια.
Χωρίς το μνημόνιο, η Ελλάδα πιθανότατα θα οδηγούνταν σε αδυναμία πληρωμής του χρέους της το 2010.
Η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή θα συνοδευόταν από μεγάλη υποτίμηση του νέου νομίσματος και θα ακολουθούσε πληθωρισμός, μαζική φυγή κεφαλαίων και απότομη μείωση της αγοραστικής δύναμης.
Θα απαιτούνταν αυστηρός έλεγχος κεφαλαίων και εισαγωγών ενώ η χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω εκτύπωσης χρήματος θα ενίσχυε τον πληθωρισμό.
Θα υπήρχαν όμως και κάποια πιθανά οφέλη.
Η χρεοκοπία θα μείωνε το δημόσιο χρέος, αφού θα ήταν δύσκολο για τους πιστωτές να απαιτήσουν την πλήρη αποπληρωμή του.
Θα ακολουθούσε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της υποτίμησης, με πιθανή αύξηση των εξαγωγών και του τουρισμού.
Η απότομη αλλαγή θα προκαλούσε κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις ενώ θα ήταν πιθανή η χρόνια απομόνωση της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές και η δυσκολία εξασφάλισης χρηματοδότησης.
Διαβάστε επίσης: