MUST READ

Γιατί η Καθαρά Δευτέρα λέγεται Καθαρά;

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κάτι πολύ περισσότερο από νηστίσιμα εδέσματα και χαρταετούς.
Γιατί η Καθαρά Δευτέρα λέγεται Καθαρά;

Η Καθαρά Δευτέρα δεν είναι μια απλή αργία με χαρταετούς και σαρακοστιανά τραπέζια. Είναι μια μέρα βαθιά ριζωμένη στην ορθόδοξη παράδοση, μια πνευματική και σωματική αφετηρία που οδηγεί στο Πάσχα. Ονομάζεται “Καθαρά” γιατί σηματοδοτεί τον καθαρμό της ψυχής και του σώματος, την έξοδο από τις απολαύσεις της Αποκριάς και την είσοδο σε μια περίοδο προσευχής, νηστείας και εσωτερικής προετοιμασίας.

Από τους πρώτους κιόλας αιώνες του Χριστιανισμού, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτούσε την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της 40ήμερης νηστείας που προετοιμάζει τους πιστούς για την Ανάσταση του Χριστού. Η Εκκλησία καλεί τους χριστιανούς να “καθαριστούν” όχι μόνο από τις τροφές που προκαλούν σωματικές απολαύσεις, αλλά και από τις αμαρτίες και τα πάθη τους. Οι πρώτοι μοναχοί και ασκητές αφιέρωναν αυτή τη μέρα σε αυστηρή νηστεία, προσευχή και περισυλλογή, παραδίδοντας το παράδειγμα για τους πιστούς.

Το όνομα “Καθαρά” προέρχεται από το έθιμο της αρχαίας Εκκλησίας, κατά το οποίο οι πιστοί ζητούσαν συγχώρεση ο ένας από τον άλλον και εξομολογούνταν τις αμαρτίες τους πριν μπουν στη Σαρακοστή. Αυτό ήταν ένα συμβολικό πλύσιμο της ψυχής, όπως και ο καθαρισμός των σκευών και των σπιτιών από κάθε ίχνος ζωικής τροφής, που θεωρούνταν πλέον απαγορευμένη μέχρι το Πάσχα.

Η ημέρα αυτή συνοδεύεται από τα περίφημα Κούλουμα, την έξοδο στη φύση, όπου οι πιστοί γιορτάζουν με νηστίσιμα εδέσματα. Η λαγάνα, το ψωμί χωρίς προζύμι, θυμίζει το “άζυμο” των αρχαίων Εβραίων που έτρωγαν στην Έξοδο από την Αίγυπτο, ενώ το πέταγμα του χαρταετού έχει συνδεθεί με τη συμβολική ανύψωση της ψυχής προς τον Θεό.

Η Καθαρά Δευτέρα δεν είναι απλώς μια μέρα χαλάρωσης, αλλά η πύλη που οδηγεί στη Σαρακοστή και στην πνευματική προετοιμασία για το μεγαλύτερο γεγονός της Χριστιανοσύνης: την Ανάσταση.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πώς μια μπυραρία του 1870 έδωσε όνομα σε μια από τις πιο γραφικές και ακριβές συνοικίες της Αθήνας

Πώς μια μπυραρία του 1870 έδωσε όνομα σε μια από τις πιο γραφικές και ακριβές συνοικίες της Αθήνας

Το Μετς είναι μία από τις ομορφότερες και ακριβότερες γειτονιές της Αθήνας. Πίσω από το όνομά του όμως κρύβεται μια μικρή μπυραρία του 1870 και μια εποχή γεμάτη μουσική, έρωτες και παράνομες συναντήσεις.

Must Read
Must Read: Έχασε και τους δυο γονείς του την ίδια μέρα, μετά τον αδερφό του. Γλίτωσε από την Έξοδο του Μεσολογγίου και έγραψε την πιο θλιμμένη ποίηση του ’21.

Έχασε και τους δυο γονείς του την ίδια μέρα, μετά τον αδερφό του. Γλίτωσε από την Έξοδο του Μεσολογγίου και έγραψε την πιο θλιμμένη ποίηση του ’21.

Ο Γεώργιος Ζαλοκώστας ήταν αγωνιστής του 1821, ποιητής και πατέρας που έχασε σχεδόν όλα τα παιδιά του.

Must Read
Must Read: Ο Κύπριος που πήγε να γίνει δάσκαλος και τελικά τύπωσε όλη τη σοφία της Ελλάδας

Ο Κύπριος που πήγε να γίνει δάσκαλος και τελικά τύπωσε όλη τη σοφία της Ελλάδας

Πήγε να γίνει δάσκαλος αλλά έγινε κάτι μεγαλύτερο: ο εκδότης που τύπωσε όλη τη σοφία της Ελλάδας. Η συγκλονιστική ιστορία του Ανέστη Κωνσταντινίδη.

Must Read
Must Read: Έγραψε ότι η απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά ήταν στημένη. Τον κυνήγησαν, αλλά δεν τον σκότωσαν

Έγραψε ότι η απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά ήταν στημένη. Τον κυνήγησαν, αλλά δεν τον σκότωσαν

Το 1898 ένας δημοσιογράφος κατηγόρησε τον βασιλιά ότι σκηνοθέτησε την απόπειρα δολοφονίας του για να μαζέψει συμπάθεια. Δεν τον σκότωσαν – αλλά τον σημάδεψαν.

Must Read
Must Read: Έστρωσε τραπέζι με τα ονόματα των καλεσμένων του πάνω σε ταφόπλακες. Και μετά τους άφησε να γυρίσουν σπίτια τους

Έστρωσε τραπέζι με τα ονόματα των καλεσμένων του πάνω σε ταφόπλακες. Και μετά τους άφησε να γυρίσουν σπίτια τους

Ο Αυτοκράτορας Δομιτιανός προσκάλεσε συγκλητικούς σε δείπνο και έβαλε τα ονόματά τους πάνω σε ταφόπλακες.

Must Read
Must Read: Πώς σκέφτηκαν οι Αρχαίοι Έλληνες την ελληνική μυθολογία; Μήπως δεν ήταν μυθολογία;

Πώς σκέφτηκαν οι Αρχαίοι Έλληνες την ελληνική μυθολογία; Μήπως δεν ήταν μυθολογία;

Ο όρος «μυθολογία» είναι μεταγενέστερος και χρησιμοποιείται κυρίως από τους νεότερους χρόνους.

Must Read
Must Read: Τον νόμιζαν όλοι νεκρό. Επέζησε από το χαράκωμα, πήρε Σιδερένιο Σταυρό και γύρισε στην Ελλάδα για να πεθάνει στα 31 του.

Τον νόμιζαν όλοι νεκρό. Επέζησε από το χαράκωμα, πήρε Σιδερένιο Σταυρό και γύρισε στην Ελλάδα για να πεθάνει στα 31 του.

Τον θεώρησαν νεκρό. Επέζησε, παρασημοφορήθηκε και γύρισε στην Ελλάδα για να ζήσει ελάχιστα. Ποιος ήταν ο Αριστείδης Ρίζος Ραγκαβής;

Must Read
Must Read: Τον πέταξαν έξω απ’ το Πατριαρχείο. Επέστρεψε για να φτιάξει σχολεία, να μοιράσει χρυσές λίρες και να κηρύξει ενάντια στη δουλεία

Τον πέταξαν έξω απ’ το Πατριαρχείο. Επέστρεψε για να φτιάξει σχολεία, να μοιράσει χρυσές λίρες και να κηρύξει ενάντια στη δουλεία

Έχασε τον πατέρα του μικρός, δούλεψε φτωχός, αναρριχήθηκε μόνος του στην κορυφή και πολέμησε ως Πατριάρχης με όλους όσους ήθελαν μια Εκκλησία υποταγμένη.

Must Read
Must Read: Έγραψε τα σπουδαιότερα ποιήματα στα 16. Στα 20 τα πέταξε όλα και έγινε έμπορος όπλων στην Αφρική.

Έγραψε τα σπουδαιότερα ποιήματα στα 16. Στα 20 τα πέταξε όλα και έγινε έμπορος όπλων στην Αφρική.

Σε ηλικία 16 ετών έγραψε αριστουργήματα. Στα 20 πέταξε την ποίηση και χάθηκε στην Αφρική ως έμπορος όπλων. Η συγκλονιστική ζωή του Αρθούρου Ρεμπώ.

Must Read