MUST READ

Γιατί λέμε Παλαιών Πατρών;

Όλοι ξέρουμε τον Παλαιών Πατρών Γερμανό λίγοι ξέρουνε γιατί λέμε Παλαιών Πατρών
Γιατί λέμε Παλαιών Πατρών;

Η φράση «Παλαιών Πατρών» είναι ένας χαρακτηρισμός που συναντάται συχνά στην ελληνική ιστορία, ιδιαίτερα όταν γίνεται αναφορά στον Παλαιών Πατρών Γερμανό, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Όμως, πολλοί αναρωτιούνται τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο προσδιορισμός και από πού προέρχεται.

Η φράση αυτή σχετίζεται με τη Μητρόπολη Πατρών και την ιστορική της εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι μεγάλες μητροπόλεις της Ελλάδας αντιμετώπισαν συχνά αλλαγές στην οργάνωσή τους, άλλοτε λόγω της πολιτικής κατάστασης και άλλοτε λόγω εσωτερικών ανακατατάξεων. Οι Πάτραι, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Πελοποννήσου ήδη από την αρχαιότητα, διατηρούσαν ισχυρή εκκλησιαστική παράδοση και αποτελούσαν επισκοπή ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Όμως, στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η εκκλησιαστική διοίκηση μεταβαλλόταν ανάλογα με τις συνθήκες. Ένα σημαντικό σημείο αυτής της εξέλιξης ήρθε τον 18ο αιώνα, όταν αποφασίστηκε η σύμπτυξη της Μητρόπολης Πατρών με τη Μητρόπολη Ηλείας. Αυτό σήμαινε ότι, διοικητικά, η επισκοπή Πατρών δεν είχε πλέον την ίδια ανεξαρτησία που διατηρούσε παλαιότερα. Η νέα αυτή κατάσταση δημιούργησε την ανάγκη για διάκριση μεταξύ της παλαιότερης, ιστορικής μητρόπολης και της νεότερης διοικητικής δομής.

Έτσι, όσοι αναφέρονταν στην παλαιά, ανεξάρτητη μητρόπολη, την αποκαλούσαν «Παλαιών Πατρών», δηλαδή η επισκοπή των Πατρών όπως ήταν παλιότερα. Αυτή η ονομασία καθιερώθηκε και διατηρήθηκε ακόμη και όταν η εκκλησιαστική κατάσταση μεταβλήθηκε ξανά, ιδιαίτερα μετά την Επανάσταση του 1821. Ο ίδιος ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, γνωστός για την ευλογία της Επανάστασης στη Μονή της Αγίας Λαύρας, έφερε τον τίτλο αυτό επειδή ήταν επίσκοπος της παλαιάς μητρόπολης Πατρών.

Ο όρος «Παλαιών Πατρών» δεν είναι απλά μια ιστορική αναφορά, αλλά αντικατοπτρίζει τις αλλαγές και τις προσαρμογές που βίωσε η Εκκλησία στην Ελλάδα μέσα στους αιώνες. Σήμερα, παραμένει ένας χαρακτηρισμός που μας θυμίζει την εξέλιξη των εκκλησιαστικών θεσμών και την επιρροή τους στην πορεία της ελληνικής ιστορίας.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τι πάθαιναν οι Έλληνες πολιτικοί που έπαιρναν φακελάκι πριν 2.500 χρόνια

Τι πάθαιναν οι Έλληνες πολιτικοί που έπαιρναν φακελάκι πριν 2.500 χρόνια

Όποιος πολιτικός έπαιρνε φακελάκι στην Αρχαία Αθήνα, αποκλειόταν διά βίου από τα κοινά.

Must Read
Must Read: Τι έπαθαν δύο νέα παιδιά που κατά λάθος βρέθηκαν στην Ελευσίνα χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί

Τι έπαθαν δύο νέα παιδιά που κατά λάθος βρέθηκαν στην Ελευσίνα χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί

Τα Ελευσίνια Μυστήρια δεν συγχωρούσαν ούτε την αθωότητα. Δύο παιδιά που μπήκαν κατά λάθος στον ιερό χώρο, σφαγιάστηκαν αμέσως.

Must Read
Must Read: Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέχρι τα οκτώ. Μετά είναι αργά

Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέχρι τα οκτώ. Μετά είναι αργά

Από τα 3 έως τα 8. Αυτά τα χρόνια έκριναν όλη τη ζωή του ανθρώπου, έλεγαν οι Πυθαγόρειοι. Αν το παιδί δεν διδασκόταν τότε, μετά ήταν πια αργά.

Must Read
Must Read: Ήθελε να ενώσει το Ρίο με το Αντίρριο από το 1880. Τον χλεύασαν. Του έριξαν την κυβέρνηση και πέθανε εξόριστος

Ήθελε να ενώσει το Ρίο με το Αντίρριο από το 1880. Τον χλεύασαν. Του έριξαν την κυβέρνηση και πέθανε εξόριστος

Ήθελε να ενώσει το Ρίο με το Αντίρριο από το 1880.

Must Read
Must Read: Πήρε ένα κομμάτι από την Ακρόπολη και το έβαλε πάνω στο γραφείο του διακοσμητικό

Πήρε ένα κομμάτι από την Ακρόπολη και το έβαλε πάνω στο γραφείο του διακοσμητικό

Δεν ήταν αρχαιολόγος ούτε συλλέκτης. Κι όμως, το 1889, ο Talmage πήρε μαζί του ένα κομμάτι από τον Παρθενώνα

Must Read
Must Read: Τον έλεγαν τανκ του Ολυμπιακού γιατί κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει – Ανάγκασε ακόμα και δικτάτορα στην εξέδρα να του ζητήσει να παίζει πιο ήρεμα

Τον έλεγαν τανκ του Ολυμπιακού γιατί κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει – Ανάγκασε ακόμα και δικτάτορα στην εξέδρα να του ζητήσει να παίζει πιο ήρεμα

Ο Ιωαννίδης λέγεται ότι του φώναξε να παίζει πιο... ήρεμα.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας συνθέτης που είχε όραμα να αλλάξει τη μουσική της Ευρώπης. Τον σταμάτησε μια στροφή και άφησε πίσω του μουσική που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.

Ο Έλληνας συνθέτης που είχε όραμα να αλλάξει τη μουσική της Ευρώπης. Τον σταμάτησε μια στροφή και άφησε πίσω του μουσική που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.

Συνθέτης, φιλόσοφος, οραματιστής. Ο Γιάννης Χρήστου πέθανε στα 44 του σε μια στροφή, αφήνοντας πίσω μουσική από άλλες διαστάσεις.

Must Read
Must Read: Ο θρύλος του Ολυμπιακού με τα 450 γκολ είχε πρόβλημα στο πόδι και λίγο έλειψε να τον εκτελέσουν

Ο θρύλος του Ολυμπιακού με τα 450 γκολ είχε πρόβλημα στο πόδι και λίγο έλειψε να τον εκτελέσουν

Δεν περπατούσε καλά. Κατηγορήθηκε, φυλακίστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο. Και όμως, με τη φανέλα του Ολυμπιακού έγραψε 450 φορές το όνομά του στα δίχτυα.

Must Read
Must Read: Μια άμαξα με ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο ήταν εκεί την ώρα της κηδείας του. Γιατί ο Σερ το είχε τραγουδήσει.

Μια άμαξα με ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο ήταν εκεί την ώρα της κηδείας του. Γιατί ο Σερ το είχε τραγουδήσει.

Ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο, είπε στο τραγούδι του. Στην κηδεία του, αυτή η εικόνα έγινε πραγματικότητα.

Must Read