Γιατί τα ορεινά χωριά της Ελλάδας δεν στόλιζαν καράβι τα Χριστούγεννα;
Γιατί τα ορεινά χωριά της Ελλάδας δεν στόλιζαν καραβάκι τα Χριστούγεννα και τι επέλεγαν αντ’ αυτού;Η παράδοση του στολισμού του χριστουγεννιάτικου καραβιού είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική ιστορία, ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές και τα νησιά. Ωστόσο, στα ορεινά χωριά, όπου οι κάτοικοι δεν είχαν άμεση σχέση με τη θάλασσα, το καραβάκι δεν ήταν το κύριο στοιχείο του χριστουγεννιάτικου στολισμού. Εκεί, οι άνθρωποι βασίζονταν σε στοιχεία από την καθημερινή ζωή και τη φύση, δημιουργώντας τα δικά τους ξεχωριστά έθιμα.
Στα ορεινά μέρη, οι κάτοικοι στόλιζαν φυσικά κλαδιά ελάτων ή άλλων δέντρων, τα οποία ήταν διαθέσιμα στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα στολίδια φτιάχνονταν με χειροποίητα υλικά, όπως ξύλο, χαρτί ή υφάσματα, ενώ συχνά χρησιμοποιούνταν καρποί, κουκουνάρια και λουλούδια για διακόσμηση. Ειδικότερα, το Χριστόξυλο, ένα μεγάλο καυσόξυλο που καιγόταν στο τζάκι κατά τη διάρκεια των γιορτών, είχε κεντρική θέση σε πολλά σπίτια και θεωρούνταν σύμβολο ευημερίας και προστασίας για την οικογένεια.
Στις περιοχές αυτές, το καραβάκι δεν είχε ιδιαίτερη σύνδεση με την καθημερινότητα των κατοίκων, αφού η θάλασσα δεν αποτελούσε μέρος της ζωής τους. Η παράδοση του καραβιού γεννήθηκε από την ιστορική σύνδεση των παραθαλάσσιων Ελλήνων με τη θάλασσα, ως φόρος τιμής στους ναυτικούς και στους ανθρώπους που βρίσκονταν μακριά από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Αυτό το έθιμο, αν και περιορισμένο στις παραθαλάσσιες περιοχές, αποτέλεσε σύμβολο ελπίδας και ταξιδιού, ενώ στα ορεινά χωριά οι άνθρωποι αντλούσαν την έμπνευσή τους από τη φύση και τα παραδοσιακά έθιμα, προσαρμόζοντας το πνεύμα των Χριστουγέννων στις δικές τους συνθήκες ζωής.